Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Tolv mordmisstänkta blev fem – polisen är färdig med en helt exceptionell mordutredning

Från 2020
En källardörr av metall.
Bildtext I den här källarlokalen ska styckmordet ha ägt rum. Lokalen finns i Krämertsskog i Helsingfors.
Bild: Yle/ Christoffer Gröhn

Nu är Helsingforspolisen färdig med en exceptionell mordutredning. En 34-årig man blev styckmördad i en källarlokal i Krämertsskog och fem personer misstänks för mord. Inledningsvis häktades 12 personer misstänkta för mordet.

Det var onsdagen den 29 juli 2020 som polisen fann en död man i en lokal som tillhör klubben MC Apache. Lokalen finns i en källare i Krämertsskog.

Polisen hade kvällen innan under en patrullering noterat ett paket i en bil i närheten av klubblokalen och misstänkte att paketet innehöll narkotika. Därför beslöt man att följande dag undersöka lokalen med flera patruller.

När polisen kom till platsen följande dag var där flera kriminella som styckade en kropp.

- Man kan säga att de togs på bar gärning, sade kriminalkommissarie Jukka Larkio tidigare till Yle Uutiset.

En av de misstänkta har varit häktad för ett annat mord

Den 1 augusti 2020 häktades 12 personer, 10 män och 2 kvinnor. Trots att en del av dem senare släppts fria har polisen hela tiden framhållit att samtliga fortfarande är misstänkta.

Nu när förundersökningen är färdig meddelar polisen att fem personer misstänks för mordet, fyra män och en kvinna.

Enligt Yle Huvudstadsregionens uppgifter är de misstänkta männen 37 år, 40 år, 46 år och 27 år medan den misstänkta kvinnan är 23 år.

Den 27-åriga mannen häktades i våras misstänkt för ett mord i Björkby i Vanda. Han släpptes senare och polisen uppgav att de andra försökte iscensätta att han begått mordet i Björkby fastän han inte ens befann sig på mordplatsen.

"Utgångspunkten för utredningen var utmanande"

Flera av dem som nu misstänks för mordet i Krämertsskog har dömts för andra brott tidigare.

- Det är ovanligt att så här många personer misstänks för ett mord, säger förundersökningsledare, kriminalkommissarie Mikko Nikkanen vid Helsingforspolisen till Yle Huvudstadsregionen.

- Utgångspunkten för utredningen var utmanande, eftersom antalet misstänkta var så stort. Dessutom har mordet skett i en stängd lokal. Vi har strävat efter att återskapa vad som hände innan det kaotiska slutresultatet, säger Nikkanen.

Flera ska ha tittat och lyssnat utan att ingripa

Motivet till mordet är enligt polisen en strid som pågått en längre tid och som hänger samman med narkotika.

Enligt polisen försökte de misstänkta mördarna döda offret redan en vecka tidigare genom att skjuta honom i Fiskehamnen i Helsingfors.

Kulan träffade ändå inte och händelsen utreds som dråpförsök. Tre personer misstänks för dråpförsöket och de är också misstänkta för mordet.

De försökte göra sig av med kroppen, städade noggrant lokalen och förde iväg blodiga kläder och andra redskap

När mannen slutligen dödades var det flera som såg på utan att ingripa.

- De som inte misstänks ha deltagit i våldsdådet misstänks ha tittat och lyssnat utan att ingripa. Flera personer misstänks ha dolt spåren efteråt. De försökte göra sig av med kroppen, städade noggrant lokalen och förde iväg blodiga kläder och andra redskap, säger Nikkanen i ett pressmeddelande.

Dödsmisshandeln misstänks ha pågått länge och där användes flera redskap.

De som var på plats i klubblokalen misstänks för underlåtenhet att anmäla grovt brott, skyddande av brottsling och brott mot griftefrid.

Inte organiserad brottslighet

Polisen beslagtog i samband med utredningen en maskinpistol och narkotika och misstänker grovt skjutvapenbrott och narkotikabrott.

Enligt Nikkanen kan mordet inte kopplas samman med organiserad brottslighet.

- Klubblokalen kan ge sken av att det har att göra med det, men gruppen kan inte klassificeras vara en del av organiserad brottslighet, säger han.

Sammanlagt är 13 personer misstänkta för brott i fallet. Förundersökningen går nu till åtalsprövning.

Största delen har brottslig bakgrund

Yle Uutisets kartläggning av de 12 som inledningsvis häktades visade att största delen av dem har dömts för flera brott. Det här enligt uppgifter från tingsrätterna i Helsingfors, Östra Nyland och Västra Nyland.

Ingen har dömts för brott mot liv men nog för allvarliga våldsbrott, som misshandel och grovt rån.

Dessutom har de misstänkta domar för narkotikabrott, rattfylleri och stölder i bagaget. En av dem har dömts för grovt sexuellt utnyttjande av barn.

Korrigering 8.12 kl.9.55: Åldern på den mordmisstänkta kvinnan ändrad från 22 till 23 år.