Förändringar i studenthälsovården ska minska på kötider – mentalvården i stort behov av förbättring

Ny servicemodell ska effektivera studenthälsovården
Vid årsskiftet träder den nya lagen om högskolestuderandes hälsovård i kraft. I och med detta kommer vissa förändringar att ske inom studenthälsovården. En av de största förändringarna är att också studerande vid yrkeshögskolor kan utnyttja tjänsterna hos Studenternas Hälsovårdsstiftelse (SHVS).
Den nuvarande klientkretsen för SHVS är 125 000 studerande och nästa år kommer den siffran att mer än fördubblas till 270 000. Det här betyder att runt 500 nya personer anställs samtidigt som en ny servicemodell tas i bruk.
Reformen har planerats redan flera år. Studerande vid Yrkeshögskolan Novia hade stora förhoppningar då Yle Åboland intervjuade dem i början av 2018.
– Det är ibland ganska svårt att i dag få en tidsbokning på grund av korta telefontider, det kanske är det som är det stora problemet. Servicen från SHVS var nog jättebra, jag fick all vård via dem. Det är positivt att vi får samma service som studerande vid Åbo Akademi, sade Sarina Holappa som hade erfarenhet av både studenthälsan och vårdsituationen för yrkeshögskolestudenterna.
Elin Sundström, som också studerade vid Novia, hade valt att fortsätta vara skriven i hemkommunen för att det kändes enklare att få vård där.
– Man låter kanske några mindre problem vara och orkar inte sätta sig in i hur det funkar som det är nu. Tröskeln för att söka vård blir lägre om systemet nu blir enklare, tyckte Sundström.
Ny modell ska effektivera vården
I den nya servicemodellen fokuserar man huvudsakligen på att tjänsterna ska vara tillgängliga och samtidigt ha ett tillräckligt klientunderlag. Vid bedömningen av tillgängligheten för tjänsterna har man bland annat tagit i beaktande studerandes restid och pris med kollektiva färdmedel. Du kan läsa mera om detta på SHVS webbplats.
På orter där det finns mer än 2 000 klienter kommer det att finnas egna serviceställen för SHVS, medan orter med färre klienter kommer att ordna studenthälsovård genom en samarbetspartner. På orter som har mer än 4 000 klienter finns också en egen mun- och tandvårdsstation.
De som har rätt till studenthälsovård kan uppsöka vård på valfritt serviceställe, som upprätthålls av SHVS själv. Endast de som bor på orten kan använda serviceställen som ordnas tillsammans med en samarbetspartner.
Mentalvården i stort behov av förbättring
I och med förändringarna har även en viss oro uppstått när det gäller väntetiderna inom mentalvården, som på många håll har varit alldeles för långa. I vissa fall har studerande varit tvungna att vänta i så länge som två månader innan de fått en tid till en psykiatrisk sjuksköterska.
Enligt Finlands studerandekårers förbund SAMOK ökar behovet av mentalvård bland studerande hela tiden. 12 procent av alla studerande söker psykologhjälp varje år och cirka hälften av alla studerande söker psykologhjälp under sin studietid.
Trots att det finns en oro att de långa väntetiderna kvarstår även då den nya modellen har införts, är Maisa Kuusela, direktör för området Åbo-Raumo, ändå hoppfull om att läget nu ska förbättras.
- Naturligtvis finns det alltid en risk för att systemet stockas, men med den här nya modellen hoppas vi att det ska bli bättre. Vi anställer nya sjukskötare inriktade på psykiatrisk vård som ska vara först till hands när människor kontaktar oss, säger Kuusela.
Brist på sjukskötare
Enligt Kuusela har de långa väntetiderna framför allt uppstått på grund av en brist på just psykiatriska sjukskötare.
I Åbo kommer det i framtiden att finnas upp till nio psykiatriska sjukskötare. Den nya mängden klienter i regionen är 27 000 studerande. För tillfället är antalet klienter i Åbo 16 000 och SHVS har 3 lokala psykiatriska sjukskötare.
- Under de första dagarna kan det hända att det blir en del rusning då våra nya sjukskötare behöver bekanta sig med sina nya arbetsuppgifter. Vi tror att det snabbt kommer att bli smidigare, säger Kuusela.
Det finns även en möjlighet att som klient bli hänvisad till ett så kallat ansvarsteam, som är avsett särskilt för den patienten. Dessa team skulle bestå av en allmänläkare, en hälsovårdare och en psykiatrisk sjukskötare. Det här är också en del av den nya servicemodellen.
Studenthälsovården kommer ändå inte heller i fortsättningen att ansvara för mera långvarig mentalvård. De som är i behov av mer långsiktig terapi måste uppsöka den privat med understöd av FPA.