Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Coronaåret tillät Iiris Viljanen göra en julskiva: "Finska jullåtar känns mer som djupa berättelser, de är poetiska"

Från 2020
Närbild på Iiris Viljanen, i halvprofil men med blicken rakt mot kameran.
Bildtext Iiris Viljanen har gett ut fyra soloalbum, varav två i år.
Bild: Daniel Ivarsson

Två skivor och två inställda turnéer har Iiris Viljanen hunnit med under coronaåret, och nu tänker hon att hon borde ta det lite lugnt.

– Jag behöver inte spela live heller, jag tycker väldigt mycket om att bara sitta hemma och komponera och spela in.

Iiris Viljanen: "Finska jullåtar känns som djupa berättelser"

6:52

Iiris Viljanen hade länge haft planer på en julskiva, och när coronan ställde in de flesta planerna i år blev det vad hon satsade på.

– Jag ville skapa en annorlunda julskiva, jag tyckte det behövdes något annat. Det behöver inte vara en massa tomtar och slädfärder.

Turnén för skivan Den lilla havsfrun som kom i våras ställdes in, och det gällde att hålla sig igång.

Iiris Viljanen utomhus, i stickad tröja och yllekappa, med husvägg i tegel bakom.
Bildtext Iiris Viljanen har bott i Sverige i femton år.
Bild: Daniel Ivarsson

– Det är en jobbig tid när man inte kan träffa sina vänner och bara är hemma, man får inga andra intryck. Men jag jobbar ju väldigt mycket själv annars också, hemifrån, så för mig är det inte så stor förändring egentligen. Jag trivs med att vara för mig själv och kan oftast motivera mig själv till att göra nånting, spela piano eller skriva nånting. Men det är ett märkligt liv.

Skivan En finsk jul består av en del julsånger på finska och på svenska, med både klassiska arrangemang och nya, men också egna låtar. Viljanen säger den ganska bra representerar det hon vill göra just nu.

Jag trivs med att vara för mig själv, men det är ett märkligt liv

– Jag tycker väldigt mycket om hur den blev, den låter som jag vill låta just nu. Jag tycker om olika stilar, men jag har försökt göra det på mitt sätt så den hänger ihop och har en röd tråd.

Hur väljer man vilka jullåtar man vill ha med på ett album?
– Det är svårt, det finns så många jag tycker om. Jag hade en finsk notbok som jag bläddrade i och spelade ur förra julen här i Stockholm, ett par av dem är med. Till exempel Arkihuolesi kaikki heitä/Vardagssorgerna, glöm dem alla har jag gjort om med ett eget arrangemang. Jag valde ut såna jag blev inspirerad av att skapa något med.

Iiris Viljanen vid ett kafébord.
Bildtext Svenska Yle träffar Iiris Viljanen på ett folktomt kafé i Finntorp.

Att låtarna går på båda språken är naturligt för Viljanen som har finska som modersmål men som gått i skola på svenska i Korsholm.

Nu har hon bott femton år i Sverige där hon ser att det också finns en uppskattning för finskan.

– Jag tror folk tycker det är ett vackert språk, det verkar som att de tycker om att lyssna på finska fast de inte förstår det. När jag sjunger på finska blir jag som en annan person, det kommer fram lite andra känslor och uttryck. Det är svårt att beskriva, men det är helt olika slags språk. Nu ville jag sjunga på finska och svenska för att ta fram min tvåspråkighet, jag tänker både på svenska och finska så jag ville ta fram mixen av mig.

När jag sjunger på finska kommer det fram lite andra känslor och uttryck

Sedan hon var liten har hon sjungit julsånger på både finska och svenska och tycker om båda på sitt sätt, men säger att de finska passar musiken hon gör bättre.

– Finska jullåtar känns mer som djupa berättelser, de är poetiska, man måste alltid läsa texten noga för att förstå vad den handlar om och då finns det en djupare innebörd där bakom. De är melankoliska och går ofta i moll, det är ganska stor skillnad.

Finska jullåtar känns som djupa berättelser, man måste alltid läsa texten noga

En låt som fått en del uppmärksamhet i Sverige är Brevväxlingar. Den handlar om det svåra med att kunna resa hem till Finland från coronasverige, inte bara rent praktiskt utan också om avståndet och om attityderna under coronakrisen. "Och fast jag är i Finland så möts jag av en kram", avslutas den.

– Jag försökte samla olika tankar och känslor jag har märkt hos mina bekanta, känslor från det här året med coronan och samla dem i en låt. Hela låten handlar också om att tiden går, medan allt annat stannat upp. Att man inte kan hälsa på sina släktingar men tiden går, och de tankar det kan ge och man kan behöva bearbeta.

Närbild på Iiris Viljanen med håret bakom örat och guldörhänge.
Bildtext Coronaåret har inneburit många inställda spelningar, men mer tid för annat inom musiken.
Bild: Daniel Ivarsson

För Iiris Viljanen själv blir det jul i Stockholm i år. Hösten har sett väldigt annorlunda ut än tänkt och också de små spelningarna för 50 personer inför jul ställdes in. Det är också svårt att se hur våren ser ut och vad som kommer att vara möjligt att göra då i musikväg.

– Det går inte att se så långt, det är det som gör det lite svårt att arbeta just nu, jag kan bara se december för mig. Sen har jag projekt för våren som jag kan jobba med redan nu men jag är inte säker på om det kommer bli av.

Det är så dåligt läge i Sverige att det är svårt att se om det kommer gå att göra nåt livemässigt i vår

– Jag försöker komma ikapp med olika pappersarbeten, det finns jättemycket att göra egentligen. Jag har jobbat hela året och kämpat framåt, men nu känner jag att det är lite svårt, det är så dåligt läge i Stockholm och hela Sverige och då känns det svårare att se framför sig om det kommer gå att göra nåt livemässigt i vår. Därför tycker jag det är svårare att motivera sig, måste jag göra det här nu i december eller kan jag göra det senare?

Jag tycker väldigt mycket om att bara sitta hemma och komponera

Att spelningar blir inställda betyder att man får tänka om, särskilt med ekonomin, och hitta andra jobb. Men det finns också goda sidor med att vara tvungen att varva ner.

– Jag har ändå fulla dagar, alltid olika projekt på gång. Jag tänker att jag borde ta det lite lugnt också. Jag behöver inte spela live heller, jag tycker väldigt mycket om att bara sitta hemma och komponera och spela in.