Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Boris Johnson och Ursula von der Leyen talade i telefon men lyckades inte bryta dödläget – klockan tickar mot avtalslöst brexit

Från 2020
Uppdaterad 07.12.2020 21:52.
Hur ska brexit genomföras - den frågan är inte löst. Demonstration 4.12.2020 i London.
Bildtext Hur ska brexit genomföras? Den frågan är inte löst. Bilden tagen under en demonstration 4.12.2020 i London.

Kvällens telefonsamtal mellan EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen och Storbritanniens premiärminister Boris Johnson ledde inte till att dödläget mellan parterna kunde brytas.

von der Leyen och Johnson har kämpat för att få till stånd ett avtal innan Storbritannien vid årsskiftet lämnar EU.

Efter ett 90 minuter långt telefonsamtal visade det sig att en betydande oenighet fortfarande kvarstår gällande nyckelfrågorna.

Boris Johnson kommer inom de närmaste dagarna att resa till Bryssel i ett försök att lösa de problem som kvarstår gällande huvudsakligen tre viktiga frågor; fiskefrågor, rättvisa konkurrensregler och ett system för lösande av konflikter.

Ursula von der Leyen och Boris Johnson utanför Downing Street i
Bildtext Ursula von der Leyen och Boris Johnson 8.1.2020.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

- Vi har bett våra chefsförhandlare och deras team att förbereda en övergripande bild av de frågor där det fortfarande råder oenighet. De frågorna ska vi sedan diskutera fysiskt under vårt möte i Bryssel inom de närmaste dagarna, meddelade Ursula von der Leyen och Boris Johnson i kväll.

Om ett avtal inte uppnås och godkänns före den 1 januari införs tullavgifter och kontroller vid gränsen mellan Storbritannien och EU.

Brittisk regeringskälla: Det ser inte bra ut

En brittisk regeringskälla säger att situationen nu är mycket knepig, och att det nog finns en risk för att Storbritannien och EU inte når en lösning.

Förhandlingsprocessen är inte slut, men inga framsteg har gjorts sedan fredagen. Det är uppenbart att det hela nu måste fortsätta på politisk väg, säger källan.