Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Kolumn: Glöm magkänslan och se möjligheterna torna upp sig – Finland behöver ingen bragd i VM-kvalet för att ta sig till playoff

Från 2020
Finland jublar efter mål.
Bildtext Tummen upp för kvalgruppen? Teemu Pukki och resten av landslaget går åtminstone in i 2021 med bra självförtroende.
Bild: EPA

En sommar med EM som färgklick, ett år med VM-kvalet som ram. Ut med det gamla och unkna, in med det nya och friska. Det är bara att räkna ner tiden till 2021. Ett Finland i gammal, god form kommer att böka runt i toppen av den här kvalgruppen.

Magreaktionen. Där har vi det som styr ofta under de här lottningskvällarna.

Frankrike? NEJ. Ukraina? Lurigt. Bosnien-Hercegovina? J-VLAR. Kazakstan? Knöligt.

Men nu har bollarna rullat i glasskålarna, lapparna är utvecklade, de geopolitiska hindren är invägda och avhandlade, vinterländerna är utplacerade …

Och nu sitter man här med en magkänsla. Tufft och svårt, bökigt och brötigt.

Men också: Inte alls omöjligt.

När Finlands förbundskapten Markku Kanerva benade ut vad han tyckte och tänkte om den här femlagsgruppen var han sig själv.

– Det allra viktigaste är att mina spelare är friska och i form.

Poäng mot Frankrike en bonus

När vi kastar 2020-almanackan och går in i det nya året skjuter fotbollslandslaget fart från en helt ny plattform. Flera år av fina resultat och segrar som har byggt självförtroendet gör ett VM-kval lite kittlande.

Efter nådens år 2020 blickar vi gärna framåt. Från en platå en bit högre upp i fotbollshierarkin blickar Finland mot 2021 med EM-slutspelet som den givna höjdpunkten.

VM-kvalet i mars blir sista testet inför landslagets EM-läger. Och när Kanerva börjar skriva nästa kapitel kan vi slå fast en sak: Ett Finland i slag under hela spelåret kan faktiskt böka runt i toppen av den här kvalgruppen.

Frankrike firar VM-guld
Bildtext Frankrike vann VM-guld i Ryssland 2018.
Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press

Man ska vara blåögd och utopistisk om man säger annat än att Frankrike är stor favorit. Finland slog den regerande världsmästaren i Paris för en månad sen – en icke-match för franska landslaget.

Den träningslandskampen handlade om en enda sak för Frankrike: Undvik skador och håva in tv-pengarna.

Poäng mot det franska världsmästarlandslaget får anses vara rena rama bonusen i VM-kvalet.

Bakom Frankrike? Mycket gräs att tugga, två motståndare att brottas med, en besvärlig resa till Kazakstan att hantera och komma hem med full pott från.

Mardröm? Det fanns ännu värre grupper att hamna i.

Värsta tänkbara lott

Ukraina har ikonen Andrij Sjevtjenko på tränarbänken och har växlat in en ny generation spelare. Tretton spelare i den senaste Nations League-truppen var under 25-årsstrecket.

Ukraina är verkligen inte dåligt, men hellre ett ungt Ukraina än lag som Sverige, Wales och Polen från de näst högst rankade lagen.

Bosnien-Hercegovina var en värdelös lott från den fjärde seedningsgruppen. Värsta tänkbara när betydligt lättare motståndare fanns på menyn, men vi ska inte lyfta fram Bosnien som världens åttonde underverk.

Teemu Pukki iklädd Finlands vita landslagströja med en boll i handen under match.
Bildtext I hemmamatchen mot Bisnien-Hercegovina hade Teemu Pukki show i EM-kvalet.
Bild: imago images/ANE Edition/ All Over Press

De är i den fjärde gruppen av en anledning. De har vunnit fyra tävlingsmatcher under de två senaste åren – två gånger mot Liechtenstein, en gång mot Armenien och en gång mot Finland.

Bosniens överkörning av Finland i Zenica för ett drygt år sen är finländska landslagets sämsta insats sedan Hasse Backes dagar i en tävlingsmatch, men man kan också minnas Finlands gnistrande hemmaprestation när blixten slog ner i Tammerfors.

Det kommer sannerligen inte att bli enkelt, direktplatsen till VM är vikt för Frankrike och en playoff-plats vore en bravad. Men ingen bragd.

Ord ska inte användas fel – och i det här kvalsällskapet är en finländsk andraplats väldigt tufft men absolut inte omöjligt.

Finland har en leveranssäkerhet som gör att man vågar hålla hoppet levande. Det är bara att räkna ner till landslagsåret 2021.

Diskussion om artikeln