Förbundskaptenen nöjd med grupp på fem lag – men medger att motståndet är tufft: ”Gäller att vara i slag när kvalet börjar”
Finland hade inte fru fortuna på sin sida när VM-kvalgrupperna lottades. Så ser också förbundskaptenen Markku Kanerva på gruppen då han har hunnit smälta den lite, men han är hoppfull. Vi ska ha höga förväntningar, säger han.
Frankrike, Ukraina, Bosnien-Hercegovina och Kazakstan. Så ser Finlands gruppmotståndare ut i kvalet till VM 2022.
Inför lottningen lyfte förbundskaptenen Markku Kanerva fram Frankrike och Bosnien-Hercegovina som två lag han inte ville möta, men ödet ville alltså annorlunda.
– Det var en spännande lottning och det blev en tuff grupp. Det är svåra matcher som väntar och det gäller att vara i slag när kvalet börjar.
– Vi har skrivit historia tidigare och vi ska ha höga förväntningar. Vi vill till VM, men det är svårt och lagen i gruppen kommer säkert att spela mycket i kors, säger han en dryg timme efter lottningen.
Gruppens solklara favorit är Frankrike. Även om Finland nyligen besegrade de regerande världsmästarna i en träningslandskamp så har Frankrike en otrolig bredd och klasspelare på samtliga positioner.
– Det kommer att bli en helt annan match. Inget av lagen kommer att ha samma spelare på planen. Segern över Frankrike gav ändå självförtroende och visade att vi kan mäta oss med de bästa.
Bosnien-Hercegovina värsta laget från fjärde korgen
Från den andra korgen föll lotten på Ukraina. En bekant motståndare från kvalet till VM 2018.
– Ukraina har ett ungt lag som spelade i A-divisionen i Nations League där man vann över Spanien och Schweiz på hemmaplan. Förbundskaptenen Andrij Sjevtjenko har tagit upp unga spelare i gruppen och de har spetskompetens.
– I senaste VM-kvalet förlorade vi med 0–1 borta med Hans Backe som förbundskapten och med 1–2 hemma under min ledning. Då kändes det som vi kunde ha fått ut mer. Det är ett svårt lag men inte omöjligt, säger Kanerva.
De två sista lagen utgör en bekant och en obekant motståndare.
– Bosnien-Hercegovina var värsta möjliga laget från den fjärde korgen. Men vi har slagit dem på hemmaplan. Kazakstan är ett exotiskt lag som jag inte har så bra koll på, och som vi måste scouta nu. Det blir en svår resa dit och det är ett lag som kan ta poäng av många speciellt på hemmaplan.
Lottningen kunde dock ha gått i en annan riktning. Först placerades både Belarus och Estland i samma grupp som Finland, men det ändrades på grund av ett villkor som gäller vinterarenor.
– Det såg först bra ut med de lagen men så flyttades de bort. Förhållandena kan vara svåra i vissa länder i mars och Uefa har satt upp de här reglerna. Det gagnar ingen att spela i snöoväder och det måste vi respektera, säger Kanerva.
Får möjlighet att spela träningsmatcher
Att det blev en grupp med fem lag i stället för sex var ändå något som lyste upp i decembermörkret, anser Kanerva.
– Det ser jag som positivt. Det betyder att vi får in träningsmatcher under landslagsfönstren och får chansen att testa lite olika saker. I en grupp med sex lag skulle vi bara ha spelat tävlingsmatcher och det hade varit svårt att testa nya spelare, säger han.
Det slutliga matchprogrammet kommer Uefa att presentera på tisdagskvällen och då får Kanerva och spelarna veta vilka lag man ska möta direkt när kvalet startar i mars nästa år.
Beroende på coronasituationen kan det hända att de första matcherna spelas utan publik eller med begränsad kapacitet.
– Jag har inte tänkt på vilka lag som är att föredra i mars. Om vi tänker på EM-kvalet senast så hade vi ju Italien borta i första omgången och det var kanske inte det mest optimala med tanke på att våra nordiska spelare då var inne i försäsongsträningen
– Men vi får se när matchprogrammet kommer och det känns onödigt att spekulera innan, säger Kanerva.