Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Endast ett skelett återstår av Biskopsgatan 15 - det skyddade huset i Borgå centrum ska flyttas

Från 2020
Allt utom de bärande konstruktionerna är rivna.
Bildtext Alla är rivet inne i huset. Under det som var golvet öppnar sig en djup källardel.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Trähuset i jugendstil är byggt 1908. Huset är skyddat och ägs av Borgå stad. Vart huset kan flyttas och av vem är helt oklart.

Någon trappa finns inte längre och inte heller något golv att tala om. Det krävs ett gott balanssinne för att ta sig in i den stora huskroppen på Biskopsgatan 15 i mörkret.

Det stora trähuset ligger granne med stadshuset och har stått tomt sedan hösten 2006, då stadens ekonomibyrå lämnade byggnaden. Staden angav då dålig inomhusluft som en av orsakerna.

Sedan sommaren har rivningen av allt utom de bärande konstruktionerna pågått inne i stockbyggnaden. Nu är det jobbet gjort.

Tony Lökfors bland gamla fynd i huset.
Bildtext Tony Lökfors bland sparade fynd i huset.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

- Allt är utblåst. Här är både nedre och övre bjälklag tömt från all isolering. Alla konstruktioner är också rivna så att man har kommit fram till den gamla stockstommen och fått den synlig, säger projektchef Tony Lökfors från Borgå stad.

Avsikten är att flytta huset från den värdefulla tomten mitt i stan. En rätt ny detaljplan gör det möjligt att bygga nytt och mycket större på tomten.

- Därför måste stockstommen vara synlig, så man vet var det går att lyfta huset. Antingen flyttar man på hela huset eller så plockar man ner det stock för stock.

Planeringen av en möjlig flytt kan nu börja, säger Tony Lökfors, men än så länge har staden inte hittat någon som vill ta sig an det projektet.

Trähuset vid Biskopsgatan 15 i Borgå
Bildtext Fasaden mot Biskopsgatan fotograferad för några år sedan.
Bild: YLE/Linda Söderlund

Byggnadsmästare Arthur Kullman lät bygga huset för bostadsbruk i sen jugendstil 1908. Några år senare, 1911, skedde en tillbyggnad.

- Det är ett fint hus, men huset var i sig inte så ändamålsenligt för Borgå stad. Själva huset har inga fel och kan fungera som ett bostadshus eller något annat efter en reparation.

Vi går försiktigt vidare in i huset på plankor och bjälkar. Under oss öppnar sig en mörk djup källare.

I hurdant skick är huset? Dålig inomhusluft och fuktskador var en orsak till att byggnaden övergavs.

- Vi har egentligen inte hittat några ställen med mögel eller klara fuktskador i byggnaden. Men visst är konstruktionerna med spånor, halm och mossa som isoleringsmaterial en risk, säger Tony Lökfors.

Allt utom de bärande konstruktionerna är rivna.
Bildtext Golvet mellan våningarna är försvunnet.
Bild: Yle/Mikael Kokkola
Inne i ett gammalt utblåst trähus.
Bildtext Allt utom de bärande konstruktionerna är rivet.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Stadens rätt nya lokalitetsdirektör Mikko Silvast håller med om att huset på Biskopsgatan 15 inte är fuktskadat.

Inga fuktskador hittades

- Huset har inga större skador. Jag kan tro, men säker kan jag inte vara, att det har funnits för många personer i huset samtidigt som luftventilationen har varit för klen, säger han. Luften har helt enkelt tagit slut.

Han tycker sig ana ett mönster i staden.

- I Borgå skylls det ofta på dålig inomhusluft, men sen när man ser närmare på saken så kan orsaken vara lite vadsomhelst. I ett gammalt hus måste man förstås se över ventileringen så att den fyller dagens krav, säger Mikko Silvast.

Stockstommen mår bra och är frisk, betonar han flera gånger. Men vad som nu ska hända med byggnaden är oklart.

- Staden har inte aktivt sökt lösningar på vad som ska ske med huskroppen under det här året, säger han.

Golv och dörrar är borta.
Bildtext Golv, dörrar och väggar är borta.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Under tidigare år har området vid Wilenius båtvarv eller vid den gamla järnvägsstationen i Borgå nämnts som möjliga platser för huset.

I ett hörn finns en del fynd samlade: allt från fina fönsterbågar och bärbara toaletter till gamla tidningar.

- Här finns också en vägg som är svart av kol från krigstiden, då det här huset har brunnit i något skede, säger Tony Lökfors.

Han hoppas på att huset rätt snabbt kan flyttas.

- Så länge taket håller tätt så går det bra att bevara huset här och låta det stå kallt. Förstås går det inte att ha det så i evigheter, men kanske fyra, fem år framåt, säger Tony Lökfors.

Diskussion om artikeln