Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Yle Sporten synar Finlands motstånd i VM-kvalet – experten ser öppning för landslaget: "Ren och skär matematik – det ger större chans att ta sig till VM"

Från 2020
Finlands herrlandslag jublar efter Robin Lods mål.
Bildtext Hur långt går Finland i VM-kvalet nästa år? Topp två är ingen omöjlighet, säger Yle Sportens expert Jani Lyyski.
Bild: AFP / Lehtikuva

Frankrike springer hem gruppsegern – men bakom "Les Bleus" är mycket möjligt för Finland i VM-kvalet. Hela vägen till playoff? Yle Sportens expert Jani Lyyski ser inte det som en omöjlighet.

En ny lottning är genomförd – och Finland hamnade i grupp D i VM-kvalet som spelas nästa år.

Det stora, starka landslaget i gruppen är givet. Frankrikes landslag kryllar av världsstjärnor och laget är regerande mästare.

Ukraina, Bosnien-Hercegovina och Kazakstan är de tre övriga motståndarna. Gruppettan tar en direktplats till fotbolls-VM i Qatar 2022, grupptvåan går till VM-playoff.

Yle Sportens expert Jani Lyyski tycker att Finlands rimliga målsättning kan ligga där.

– Jag ser sannolika chanser – till och med höga – för Finland att ta en topp två-placering. Gruppen är tuff och Frankrike blir svårt att rubba, men i kampen om andraplatsen tror jag att det spelas en del i kors.

Vad är det för motstånd som Finland ställs mot? Yle Sportens Mats Ahlnäs och experten Lyyski synar de fem lagen i grupp D.

Frankrike

Världsrankning: 2:a.

Förbundskapten: Didier Deschamps.

Senaste möten med Finland: Frankrike–Finland 0–2 (landskamp, 2020), Frankrike–Finland 3–0 (VM-kval, 2013), Finland–Frankrike 0–1 (VM-kval, 2012).

Kylian Mbappé jublar efter sitt mål mot Island.
Bildtext Kylian Mbappé är en av Frankrikes storstjärnor.
Bild: imago/PanoramiC/ All Over Press

Analys: Europafinalisten från 2016 och världsmästaren från 2018 behöver knappast en närmare presentation. Här är det världsklass från början till slut med spelare som Mbappé, Griezmann, Pogba, Kanté och Varane som några exempel.

Enda frågetecknet finns eventuellt längst fram. Olivier Giroud har spelat mycket, men är ingen anfallare i absolut världsklass. Att det är en brist säger ändå mycket.

Finland slog visserligen Frankrike i november, men den matchen hade ingenting i potten. "Les Bleus" ska stiga på sina egna tår för att inte säkra sin plats i VM-slutspelet som gruppetta.

Yle Sportens expert: "Det är ett faktum att Frankrike blir en svår nöt att knäcka. Vi såg ju i träningsmatchen nyligen att Finland kan slå vilket lag som helst, men Frankrike är solklar favorit i gruppen."

"Det fanns många lag i den första seedningsgruppen som man gärna undviker. Det är klart att man helst hade tagit Danmark, men Finland får slå ur underläge mot fransmännen."

Ukraina

Världsrankning: 24:a.

Förbundskapten: Andrij Sjevtjenko.

Senaste möten med Finland: Finland–Ukraina 1–2 (VM-kval, 2017), Ukraina–Finland 1–0 (VM-kval, 2016).

Målvakten Georgiy Bushchan kramas om av lagkamraterna.
Bildtext Ukraina skrällde ett par gånger i höstas, men slutade sist i sin Nations League-grupp.
Bild: EPA/Sergey Dolzhenko

Analys: Nationalikonen Sjevtjenko har inlett en kraftig föryngring och slussat in många unga spelare i landslagsmiljön. Lagets höst stördes av coronasmittade spelare och slagstyrkan blev sviktande i en del av Nations League-matcherna. Trots det finns meriterande segrar mot Spanien och Schweiz på meritlistan under 2020.

En majoritet av landslagsspelarna håller till i den inhemska ligan och är okända för många, men talangen som ukrainsk fotboll har fått fram på sistone är tydlig. Guldet i U20-VM förra året är ett kvitto på kvalitén som den nya generationen har.

Trots det fanns tuffare motstånd från andra seedningsgruppen. Exempelvis hade Polen, Sverige och Wales känts ännu svårare.

Yle Sportens expert: "Historiskt är Ukraina en stark fotbollsnation, men något säger mig att Ukraina kan vara upp och ner i det här kvalet. Jag tror att det finns ypperliga möjligheter för Finland att vara bättre än Ukraina i den här gruppen."

"Sverige hade varit kul att möta, men om man bara ser på de sportsliga chanserna så passar Ukraina nog bättre."

Finland

Världsrankning: 54:a.

Förbundskapten: Markku Kanerva.

Lukas Hradecky i landslaget.
Bildtext Lukas Hradecky har visat vad han kan.
Bild: EPA

Analys: Stadigt försvarsspel, kollektiv arbetsinsats och effekt i det snabba anfallsspelet är tre av huvudnycklarna för Finland i dagsläget.

Finland har framför allt utvecklats mycket när det gäller att leverera resultat mot lagen som ligger på samma nivå eller sämre. Det är sällan som Finlands prestation svajar så mycket åt fel håll att det inte blir seger när det borde bli full pott.

I VM-kvalet mäts Finlands förmåga att höja sig en nivå till. Ukraina och Bosnien-Hercegovina är svåra men överkomliga motståndare.

Yle Sportens expert: "Det är bra att Finland hamnade i en femlagsgrupp. Finland är ändå en liten utmanare och med fem lag betyder det också att det kan räcka med att överraska färre gånger. Det är ren och skär matematik – en större chans att ta sig till VM."

Bosnien-Hercegovina

Världsrankning: 55:a.

Förbundskapten: Saknar tränare just nu.

Senaste möten med Finland: Bosnien-Hercegovina–Finland 4–1 (EM-kval, 2019), Finland–Bosnien-Hercegovina 2–0 (EM-kval, 2019).

Robin Lod kämpar om bollen med Amer Gojak
Bildtext Finland och Bosnien-Hercegovina möttes i förra EM-kvalet.
Bild: imago images/Xinhua/ All Over Press

Analys: EM-kvalmatcherna mot Bosnien-Hercegovina 2019 är en rättvis bild av var man har Balkanlaget – endera fågel eller fisk. Det har i omgångar varit rörigt i landslaget och förbundet – och om Finland har varit stabila i flera år kan det samma inte sägas om Bosnien-Hercegovina.

Laget missade i EM-kvalet, förlorade i EM-playoff och blev sist i sin Nations League-grupp. På två kalenderår har det blivit fyra segrar – två av dem mot Liechtenstein.

I lottningsfasen var detta ändå en nitlott. Det fanns en rad länder från forna Jugoslavien i fjärde seedningsgruppen – men Bosnien-Hercegovina har en annan klass på sina spetsspelare i form av Miralem Pjanic och Edin Dzeko.

Yle Sportens expert: "Det blev tuffast tänkbara lag från den fjärde seedningsgruppen. Bosnien har en del bra spelare och vi vet att de inte är lätta att slå."

Kazakstan

Världsrankning: 122:a.

Förbundskapten: Michal Bilek.

Senaste möten med Finland: Finland–Kazakstan 2–1 (EM-kval, 2007), Kazakstan–Finland 0–2 (EM-kval, 2006).

Analys: De baltiska länderna hade varit idealiska från den femte seedningsgruppen, men Estland flyttades till en annan grupp och Finland fick Kazakstan.

Det som oroar en del är en resa långt österut. Annars är det här ett mediokert landslag. De allra flesta spelarna håller till i den inhemska fotbollen och är helt oskrivna kort för den breda fotbollspubliken.

Kazakstan blev sist i sin Nations League-grupp i höst och vann bara en match, mot Litauen. Hemma i Almaty blev det ett kryss och två förluster mot Belarus, Litauen och Albanien.

Yle Sportens expert: "Jag har aldrig varit till Kazakstan, men däremot till Azerbajdzjan och den här typen av bortamatcher är svåra. Jag höjer ett varningens finger här – det går inte att bara åka dit och ta tre poäng."

"Jag har ändå goda förhoppningar om att Finland kan åka till en sådan här match och ta en rutinmässig seger – om man fortsätter med sitt jämna och stabila spel."

VM-kvalet startar i slutet av mars.

Diskussion om artikeln