Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

90-åriga Margaret är första att vaccineras för covid-19 i Storbritannien – i första skedet av massvaccineringen får 400 000 personer vaccinet

Från 2020
Uppdaterad 08.12.2020 16:59.
Margaret Keenan fick första coronavaccinet i Storbritannien - Spela upp på Arenan

Storbritannien inleder i dag på tisdagen massvaccinering mot coronaviruset, som det första landet i väst. Först i tur står hälsovårdare, över 80 år gamla personer samt anställda vid äldreboenden.

Den första att få vaccinet är 90-åriga Margaret Keenan. Hon vaccinerades vid halv nio i morse.

Keenan som fyller 91 nästa vecka var inte nervös inför vaccineringen.

– Det här är den bästa födelsedagspresenten, sa hon. Jag känner mig så priviligierad. Nu kan jag äntligen tillbringa tid med min familj och mina vänner efter att mest ha varit ensam under största delen av året.

Storbritannien har slutit avtal om 40 miljoner doser med den amerikanska läkemedelsjätten Pfizer samt det tyska läkemedelsföretaget Biontech, som utvecklade vaccinet.

Det räcker till för 20 miljoner personer, eftersom man måste få två doser av vaccinet för att det skall fungera. Britterna har i det första skedet tillgång till 800 000 doser, vilket alltså räcker till för att vaccinera 400 000 personer.

Vaccincenter har upprättats över hela öriket och vaccineringen pågår åtminstone fram till våren. Hälsovårdsminister Matt Hancock försäkrar att vaccindoser har distribuerats till alla delar av Storbritannien.

Johnson: Kampen är inte över

Chefen för Storbritanniens nationella hälsovårdssystem NHS, Simon Stevens, säger att det här innebär en vändpunkt i kampen mot covid-19, men han uppmanar folk att vara försiktiga även i fortsättningen, fram till våren.

– Fram till dess måste alla vara mycket, mycket försiktiga.

Också premiärminister Boris Johnson manar till försiktighet och påminner om att kampen mot viruset inte är över.

– Det är fantastiskt att vaccineringen har inletts, men vi har inte råd att luta oss tillbaka ännu.

Johnson säger att han förstås är medveten om att det finns de som motsätter sig vaccinet av politiska, ideologiska eller medicinska skäl.

– Det är helt fel inställning, vaccinet är säkert och rätt sak att göra - för allas bästa, säger Johnson.

Tedros Adhanom Ghebreyesus
Bildtext WHO:s generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus kräver att rika länder uppfyller sina löften om vaccinhjälp till fattigare länder.
Bild: AFP / Lehtikuva

WHO kräver att löften uppfylls

Det brittiska vaccinprogrammet följer de riktlinjer som världshälsoorganisationen WHO har lagt fram. WHO:s generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus uppmanar länder världen över att vaccinera dem som har det största behovet av att skyddas mot viruset.

Det gäller i första hand hälsovårdare och äldre personer, eftersom det också lättar på trycket på sjukhusen som i många länder är hårt pressade. Därefter bör man vaccinera personer som lider av sjukdomar som kan leda till allvarliga komplikationer om man smittas.

– Det är inga lätta beslut, säger Tedros.

WHO understryker vikten av att även fattigare länder får vaccin och att vaccin distribueras jämlikt över hela världen.

WHO vädjar därför till rikare länder om drygt 4 miljarder euro i akut bistånd för i år, och ytterligare drygt 23 miljarder euro nästa år, för att kunna distribuera vaccin till världens alla hörn, oavsett hur rika eller fattiga personerna eller länderna är.

– Det som vi nu behöver globalt är att tillsvidare tomma löften uppfylls. Gapet mellan retorik och verkligheten är för närvarande alltför stort.

Källor: BBC, AFP

Artikeln uppdaterades klockan 11.19 med uppgifterna om Margaret Keenan som vaccinerats, och klockan 17 kompletterad med Boris Johnsons kommentarer.

Diskussion om artikeln