Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Joe Biden utser generalen Lloyd Austin till försvarsminister - första svarta chefen för Pentagon

Från 2020
Uppdaterad 08.12.2020 06:52.
General Lloyd Austin kommenderade bland annat USA:s styrkor i Mellanöstern innan han gick i pension år 2016.
Bildtext General Lloyd Austin var kommendör för USA:s styrkor i Mellanöstern innan han gick i pension år 2016.

USA:s blivande president Joe Biden kommer att utse den pensionerade generalen Lloyd Austin till försvarsminister, uppger amerikanska medier. Den fyrstjärniga generalen, som gick i pension år 2016, blir den förste svarta chefen för försvarsministeriet Pentagon.

Den 67-årige Lloyd Austins sista uppdrag innan han pensionerades var att föra befäl över USA:s styrkor i Mellanöstern. Han gjorde redan då historia som den första svarta chefen för USA:s så kallade Central Command, som överser Mellanöstern.

Biden lärde känna Austin då han var vicepresident och president Barack Obama utsåg Austin till sin chefsstrateg i Irak och Syrien. Biden väntas bekräfta utnämningen på fredag.

Utnämningen har redan väckt en del kritik eftersom USA:s försvarsministrar oftast har varit civila som inte har varit högt uppsatta militärer.

President Donald Trump har visserligen brutit mot traditionen eftersom två av hans fyra försvarsministrar har varit högt uppsatta militärer. Det gäller också den nuvarande tillförordnade försvarsministern Christopher C. Miller.

Om senaten som väntat godkänner utnämningen, så krävs det att kongressen beviljar dispens eftersom lagen föreskriver att man inte får ha varit i aktiv tjänst under föregående sju år om man utses till försvarsminister.

Trumps första försvarsminister general Jim Mattis, fick ett sådant undantagstillstånd och det väntas även Lloyd Austin få.

Lloyd Austin som utsågs av president Barack Obama till kommendör i Mellanöstern, var en känd fyrstjärnig general med rätt hög profil.
Bildtext Lloyd Austin som utsågs av president Barack Obama till kommendör i Mellanöstern, var en känd fyrstjärnig general med rätt hög profil.

Upphöjdes av Mike Mullen

Lloyd Austin var en känd general som betraktades som en stark kommendör i fält. Han ledde USA:s styrkor bland annat i Irak, Afghanistan, Jemen och Syrien, länder som alla var i krig och där USA spelade en stor roll.

Han betraktas som en professionell, jordnära general som saknar politisk erfarenhet. Han fick kritik i kongressen år 2015 då han utfrågades om ett projekt var syfte var att bilda lokala, proamerikanska milisstyrkor i Syrien.

Austin var tvungen att medge att projektet som var värt 500 miljoner dollar, inte ledde någonvart.

Lloyd Austin tillbringade 41 år i armén och han lär ha varit särskilt populär bland svarta samt värvade soldater.

Han blev en av ytterst få svarta generaler i USA:s försvarsmakt tack vare sitt intellekt, sin erfarenhet och rykte som kommendör och för att han fick hjälp på vägen av den förre högste försvarschefen, general Mike Mullen.

MIke Mullen utsåg Austin till sin stabschef då Mullen var chef för rådet för de fyra försvarsgrenarna JSC (Joint Chiefs of Staff).

Källor: AP, New York Times, Washington Post.

Diskussion om artikeln