Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ryska dumans nya drakoniska lagpaket slår hårt mot medborgarsamhället

Från 2020
En man i munskydd står bredvid en staty och håller upp en skylt där det på ryska står gift är ett vapen för ynkryggar. Hål dig vid liv Navalnyj.
Bildtext Ryska lagstiftare vill sätta stopp för enmannaprotester såsom denna i Novosibirsk den 20 augusti. På skylten står det "Gift är ett vapen för fegingar. Håll dig vid liv Navalnyj."
Bild: /All Over Press

Lagstiftarna i det ryska parlamentet arbetar nu frenetiskt för att sålla fram ”utländska agenter”.

Underhuset duman har på bara några dagar skrivit flera nya lagförslag som vill tämja landets redan hårt ansatta medborgarsamhälle.

Ett förslag vill att även privatpersoner ska kunna stämplas som utländska agenter. Kriterierna är två: personen ska bedriva politisk verksamhet och få pengar från utlandet.

- Att stämpla sina egna medborgare som utländska agenter för oss tillbaka till 1930-talets Sovjet, säger Maksim Olenitjev som är ledande jurist på advokatbyrån ”Lag 29” i S.t Petersburg som specialiserar sig på yttrandefrihet.

- På den tiden använde myndigheterna stämpeln ”folkets fiender” för att kunna utöva repressalier, fortsätter han.
Ifall lagförslaget godkänns sätter myndigheterna upp en lista över privatpersoner som stämplats som agenter.

Definitionen av ”politisk verksamhet” är vag. Men tidigare praxis har visat att det räcker med att lägga upp en personlig åsikt på sociala medier som kritiserar regeringen.

Förslaget skulle lätt kunna användas inför val för att stämpla den politiska oppositionen, som till exempel kandidater som ställer upp för Aleksej Navalnyjs organisation.

"Agenter" söks bland organisationer som stöder regnbågsfolket

Ett annat lagförslag vill skärpa kontrollen över de frivilligorganisationer som redan stämplats som utländska agenter. Enligt förslaget borde organisationerna på förhand be om tillstånd för den verksamhet de vill arrangera. Ifall inte är verksamheten olaglig.

- Staten vill helt enkelt kontrollera de här organisationerna maximalt, säger Olenitjev. Ifall förslaget godkänns paralyseras deras verksamhet.

Enligt förslaget ska det också bli lättare att hitta nya agenter.

- Ifall det finns utländska medlemmar i en frivilligorganisation som bedriver politisk verksamhet kan myndigheterna direkt klassa det som finansiering från utlandet, säger Olenitjev.

I dessa dagar söker myndigheterna efter nya agenter särskilt bland organisationer som arbetar med hiv-positiva, sexuella minoriteter och kvinnor utsatta för våld i hemmet.

Den som finns med på listan över "utländska agenter" måste var sjätte månad rapportera om sina aktiviteter och uppge hur den utländska finansieringen har använts. En utländsk agent måste också öppet redovisa för sin status när den utför sina aktiviteter.

Aleksej Navalnyj talar i en mikrofon på en demonstration.
Bildtext Lagförslaget skulle lätt kunna användas inför val för att stämpla den politiska oppositionen, som till exempel kandidater som ställer upp för Aleksej Navalnyjs organisation.
Bild: All Over Press

Lokala föreningar ses som ett hot

Ett annat förslag vill göra det lättare för myndigheterna att kontrollera föreningar som inte är registrerade.

- Det ryska medborgarsamhället har utvecklats, trots allt, de senaste fem åren, säger Olenitjev. På grund av lagstiftningen har antalet organisationer som arbetar med mänskliga rättigheter minskat. Men istället har lokala föreningar som driver sociala och ekologiska frågor ökat.

De här föreningarna har inte för vana att registrera sin verksamhet. Och det här har irriterat myndigheterna.

Enligt initiativtagaren i duman ska åtgärderna skydda de ryska medborgarna från utländsk inblandning.

- Ifall ni får pengar för era aktiviteter från utlandet, vänligen registrera er som utländsk agent och fortsätt arbeta, sa lagstiftaren Vasilij Piskarev. Det är viktigt att informera myndigheterna om i vilken stats intressen man agerar.

Journalister som agenter

De nya lagförslagen berör även medierna.
Reglerna skulle även gälla för utländska korrespondenter som är ackrediterade hos ryska utrikesministeriet.

Om en korrespondent sysslar med "aktiviteter som är oförenliga med professionell verksamhet" skulle hen kunna stämplas som "utländska agent". Vad en dylik aktivitet går ut på har inte definierats i lagförslaget.

Även ryska grävande journalister som samarbetar med utländska kolleger skulle falla under samma lag.

I förslaget finns även en särskild paragraf som gäller den som samlar in teknisk information om de ryska väpnade styrkorna.

Inga enmansdemonstrationer

Samma lagpaket vill förbjuda enmansdemonstrationer där folk står i kö för att hålla upp en skylt med ett slagord. Initiativet förbjuder uttryckligen journalister att delta eller organisera dem.

Enligt nuvarande lagstiftning krävs inget tillstånd för sådana demonstrationer.

En annan paragraf tillåter myndigheter att blockera en webbplats ifall man misstänker att den bryter mot vallagen om agitation.

Experter fruktar att åtgärden riktas mot oppositionskandidater. Till exempel Aleksej Navalnyjs system ”Ett smart röstande” där listor över starka oppositionskandidater publiceras skulle hotas.

Lagstiftarna vill också införa sanktioner mot utländska internetbolag som "diskriminerar ryska medier."

Ryska myndigheter har tidigare anklagat Twitter och YouTube för censur av Russia Today och RIA Novosti.

Sanktionerna skulle se till att minska trafiken på webbplatserna, eller blockera dem.

Varför behövs allt?

Många politiska bedömare menar att de nya lagförslagen hänger ihop med demonstrationerna i Belarus, men också nästa års dumaval.

- Våra myndigheter är rädda för att tappa kontrollen över sina medborgare, säger Maksim Olenitjev. De sociala problem vi har i vårt samhälle intresserar allt fler människor, men staten vill inte hjälpa de här aktivisterna. Istället försöker den med alla möjliga medel sätta munkavle på den tredje sektorn och den politiska oppositionen.

- Sen måste man komma ihåg vår ryska tradition om att strängheten i våra lagar kompenseras av att man inte alltid följer dem, och det gäller även för myndigheterna själva, avslutar han.

Diskussion om artikeln