Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Jag kommer, Ture Sventon och extra mycket musik – det här är julen på Svenska Yles kanaler

Från 2020
Esther (Mathilda Kruse) och Linda (Vivi Lindberg) i närbild.
Bildtext Esther (Mathilda Kruse) och Linda (Vivi Lindberg) i komediserien Jag kommer.
Bild: Mimmo Hildén / Citizen Jane Productions

Tiden från lucia och fram till nyår innehåller en hel del godbitar. Inte minst för dig som vill varva ner och komma i rätt stämning inför julen. Här finns nytt inhemskt ungdrama, ny säsong av svenska storserien Vår tid är nu, barnfilmer, julförberedelser och vinterpratare. Ett år som detta känna det också extra bra att kunna erbjuda många julkonserter.

Julen har redan kört i gång med exempelvis julkalendrar, jultips från Strömsö, julkonserten Hem till jul eller varför inte dokumentären Merry Christmas Yiwu om invånarna i staden som pyntar vår jul – men själva inte firar den.

I den här artikeln ger vi dig ännu fler tips och för att göra det lättare har vi delat in programmen i kategorierna drama, barnprogram, lifestyle och traditioner och musik. Vi hoppas du på så sätt lättare skall hitta det som intresserar just dig.

Drama

Mycket för unga och ny säsong av Vår tid är nu

Mitten av december bjuder på inte mindre än två finlandssvenska ungserier: Seriöst!? och Jag kommer. Båda utlovar relations- och vardagsproblem kryddat med mycket humor.

Seriöst!? handlar om bästisarna Hope och Joanna som går i nian. Joanna är den ordentliga och miljömedvetna medan Hope är impulsiv och modig och inta tar saker så allvarligt.

Serien handlar om förväntningar, osäkerhet, misslyckanden och försök att dölja dem. Om första gången. Om prestationsångest och respekt. Om hållbarhet och miljö. Om killar de gillar och om rivalitet. Fast inte alltid så seriöst.

I samband med serien publiceras även extra material på Yle Arenan där skådespelarna diskuterar de teman som behandlas i serien. Sex, mens, droger, mates before dates, grupparbeten och bonussyskon.

I komediserien Jag kommer träffar vi 17-åriga Esther (Mathilda Kruse) som är osynlig för sina klasskamrater, för sina lärare men framför allt för killarna i hennes skola.

Hon har ändå ingenting emot att gå under radarn, sociala situationer gör henne obekväm och tafatt. Men hennes sexuella frustration börjar nå nya höjder då hon ständigt är kåt.

I sina färggranna fantasier drömmer hon om att äntligen få ligga med någon. Esther lär känna den populära tjejen Linda (Vivi Lindberg), som blir hennes räddning då hon tar sig an uppdraget att hjälpa Esther att hitta ett ligg. En oväntad vänskap växer fram mellan de två mycket olika tjejerna.

Nina sitter på ändan i ett bord och ser ensam och ledsen ut, trots att bordet är omgivet av massor av gäster.
Bildtext Hedda Stiernstedt som Nina i den fjärde säsongen av Vår tid är nu.
Bild: Niklas Maupoix / SVT / Jarowskij

Mellandagarna bjuder på två intressanta svenska storserier – både efterlängtat epokdrama och urban scifi-thriller.

Efterlängtade fjärde säsongen av Vår tid är nu tar oss till 1951 och vi gör alltså ett hopp tillbaka i handlingen. I de nya avsnitten får vi veta mer om vad som hände med seriens kärlekspar Nina och Calle mellan den första och andra säsongen.

Specialsäsongen följer med familjen Löwander och deras personal ut till skärgården där de återupptar traditionen att driva sommarrestaurang. Nina är utskriven från sjukhuset men är ännu inte helt återställd. Calle gör upp planer för semestern med hustrun Sonja och deras son, men har tankarna på annat håll.

Familjens matriark Helga är tillbaka vid rodret med köksmästare Backe vid sin sida. Ute i skärgården väcks gamla minnen till liv. Samtidigt är Helga upptagen med att styra upp Ninas framtid med maken Erik på godset nere i Skåne.

Leander (Pia Tjelta) trycker Jonas (August Wittgenstein) mot marken.
Bildtext Leander (Pia Tjelta) och Jonas (August Wittgenstein) i thrillern Hidden – Förstfödd.
Bild: Yellow Bird

Hidden - Förstfödd är en mörk urban thriller om ett speciellt människosläkte som har övernaturliga krafter och för vanliga dödliga dolda förmågor. I dagens Stockholm utspelas en kamp mellan grupper av de eldmärkta.

Huvudpersonen Jonas blir varse om sin egenart efter en olycka. Hans liv vänds upp och ner och han börjar utforska sitt sanna jag, ovetande om att någon, eller några, är ute efter honom. Sakta dras han in i en härva av mystik och ritualmord.

Sändningstider och fler tips - Drama julen 2020

Utöver tv-drama bjuder december också på en hel del drama från teaterscenen. DuvTeaterns I det stora landskapet publiceras på Yle Arenan 19.12 och sänds två dagar senare på Yle Fem.

I samband med teaterföreställningen sänds också tre dokumentärer kring DuvTeatern och deras skådespelare. Dokumentären Yvonne handlar om Yvonne Heins och hennes förberedelser inför pjäsen. Den tysta sångerskan (från 2011) handlar om teaterns unika uppsättning av operan Carmen och Du är nu Hamlet (från 2002) följer teatern under ett år - från första repetitionen till premiären av Hamlet.

Teaterintresserade kan också njuta av Veera Tyhtiläs pjäs "Usko, toivo, huijaus" ("Tro, hopp och lurendrejeri") som hade premiär i februari i år och visas på Yle Teema och Yle Arenan 19.12 med svensk text.

Barnprogram

Äventyr som passar hela familjen

Utöver julkalendrar och roliga spela i BUU-appen bjuder jul- och nyårshelgen också på flera filmer och serier som passar hela familjen. Här finns allt från den lite sorgliga berättelsen om Tsamo, animerade klassiker med Gordon & Paddy och Kalle Stropp & Grodan Boll till sex spännande avsnitt av Ture Sventon.

Filmen Tsamo (7) av Markku Lehmuskallio och Anastasia Lapsui baserar sig på verkliga händelser. På 1860-talet hörde Alaska och Finland samtidigt till det ryska kejsardömet. Brodern till en finländsk guvernör i Alaska köper där en 8-årig flicka, Tsamo, och tar med henne till Finland.

Tsamo (Albina Tologonova) tittar vädjande på Simon (Wilhelm Grotenfelt) medan Alisa (Alma Pöysti) vill att Tsamo skall stanna hos henne.
Bildtext Tsamo (Albina Tologonova) i filmen med samma namn.
Bild: MakingMovies

I det nya främmande landet blir hon en hackkyckling som människor förundrar sig över och Tsamo skyddar sig genom att ta sin tillflykt till den egna kulturens föreställningsvärld.

Animerade långfilmen Gordon & Paddy är spänning för de allra minsta. En nöttjuv har varit i farten i skogen. Då kommissarie Gordon tar sig an fallet träffar han en ung mus, Paddy, som blir hans assistent. När Gordon sedan ska gå i pension tar Paddy över som polismästare.

Till en början räcker det med att imitera Gordons arbetsmetoder, men snart får Paddy ett extra knivigt fall på sitt bord. Två barn har försvunnit och den huvudmisstänkta är som vanligt den fruktade räven. Men stämmer det verkligen att räven är så farlig som ryktet säger? Kommer barnen att räddas och av vem?

Siv och Gitan i förgrunden och Ture Sventon i bakgrunden som pekar och visar vägen.
Bildtext Gittan (Cornelia Riddez) och Siv (Melinda Lindskog Pascalidou) på spännande äventyr tillsammans med Ture Sventon (Robert Gustafsson).
Bild: Nordisk Film/TV

I serien Ture Sventon och Bermudatriangelns hemlighet (7) träffar vi 10-åriga Gittan och Siv som bor i Lingonboda. De har just lärt känna varandra men tillsammans kommer de ändå snart att uppleva spännande äventyr.

Siv bor granne med en märklig hyresgäst som inte vill bli störd. Grannen visar sig vara en legendarisk detektiv med en flygande matta. När Ture Sventons ärkefiende Vessla rymmer från fängelset får flickorna följa med på en sagolik jakt för att lösa gåtan om vad som döljer sig i vattnet under Bermudatriangeln.

Sändningstider och fler tips - Barnprogram julen 2020

Lifestyle

Julförberedelser och närproducerat

Strömsö och en av nordens främsta sockerbagare ger dig flera tips både när det gäller pynt och mat. Och kanske går det också att hitta inspiration inför julbordet från ett somrigt Åboland.

I Närmat i Åboland får du följa med Micke Björklund och Matias Jungar på en underhållande smakresa i den åboländska skärgården i augusti. Precis som under tidigare Närmat-turnéer är avsikten att lever enbart på närproducerad mat i en vecka.

Efter att ha fått rekordmånga tips på lokala råvaror blir det blir möten med passionerade producenter, besök i intressanta trädgårdar och strandhugg hos lokalmatsentusiaster.

Elien och Julien Huéber i Strömsös kök.
Bildtext Elin Skagersten-Ström och kocken Julien Huéber i Strömsököket.
Bild: Yle/Carina Ahlskog

Strömsö både bakar, pysslar och dekorerar enda fram till jul. Luciasöndagen skall det bland annat handla om surdegsbröd tillsammans med kocken Julien Huéber, Jim avslutar året med att tälja och Lee tipsar om en sista minuten-julklapp man kan göra själv, nämligen fågelmat.

Helgen innan jul skall det handla om julmat med anor från 1700-talet tillsammans med kocken Kenny Sundqvist och Lena och Nicke fixar en robust granmatta till verandan.

Sändningstider och fler tips - Lifestyle julen 2020

Traditioner och musik

Lucia, vinterpratare och extra många julkonserter

Julmusiken har i år på många håll fått ge vika för restriktioner. Julkonserter har inhiberats och också årets Lucia-kröning kommer i år att ske utan publik. Vi laddar i alla fall upp med extra mycket julmusik: bland annat nyinspelade Hemmalive-program, konsert med Erik-André Hvidsten och De vackraste julsångerna som i år spelas in i Åbo.

Luciakröningen sänds direkt också i år. Under kröningen i Helsingfors domkyrka framförs stämningsfull sång och musik, inom ramen för rådande coronarestriktioner. Luciakören sjunger sånger i nya och gamla arrangemang, dirigent är Jannike Sandström. Cantores Minores sjunger under ledning av dirigent Hannu Norjanen.

Finlands Lucia Ingrid Enckell kröns av undervisningsminister Li Andersson. Programledare vid Domkyrkan är Sonja Kailassaari och Mårten Svartström. Direktsändningen textas för personer med nedsatt hörsel.

Maria Höglund, Tomas Höglund och Mikael Svarvar sjunger.
Bildtext Maria Höglund, Tomas Höglund och Mikael Svarvar i Hemmalive jul.
Bild: The Perfect Monday Group

Hemmalive bjöd under våren och sommaren på tio intima musikupplevelser med finlandssvenska artister i deras hem. Nu kommer säsong två som inleds med stämningsfullt julfirande i skogen i Bromarv. Säsongens två första avsnitt är specialprogram som sänds i juletid.

I det första programmet medverkar de mångsidiga artisterna Tomas och Maria Höglund, Mikael Svarvar och stjärnskottet Maja Mannila. I det andra avsnittet medverkar skådespelaren Nicke Lignell, artisten och Lucialedaren Jannike Sandström, Borgåduon Anna & Klaus samt multi-instrumetalisten Lauri Schreck.

För dig som gillar julmusik via radio eller kanske med hörlurar och en filt i soffan så bjuder Yle Vega och Arenan på Julkonsert med Erik-André Hvidsten och Vasa Stadsorkester. Konserten spelades in i december 2019 och bjuder på en lång rad stämningsfulla julklassiker.

Också i år bjuder Yle Vega på Vinterpratare. Fem olika röster som speglar livet, med skratt och tårar, spex och svåra val, makt, död och kärlek. Är det slumpen som styr oss? Går det att detaljplanera sitt liv? Varför är det viktigt att tala om och dela det som är gott, men också det allra svåraste? Årets Vinterpratare är Tarja Halonen (28.12), Kevin Holmström (29.12), Camilla Svevar (30.12), Andrea Reuter (31.12) och Fritjof Sahlström (1.1).

Sändningstider och fler tips - Traditioner och musik julen 2020

Listan på program sammanställd 9.12. Reservation för ändringar. Håll dig uppdaterad om vårt utbud under jul och nyår via våra programtablåer.

Diskussion om artikeln