Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Bilfabriken i Nystad utvidgar sin verksamhet – 200 anställs för att tillverka bilbatterier

Från 2020
bilfabrik med en bil som är upphöjd i fabriken utan hjul.
Bildtext I framtiden ska Valmet Automotive ha två produktionslinjer i Nystad, en för bilar och en för bilbatterier.
Bild: Jyrki Lyytikkä / Yle

Valmet Automotive börjar producera bilbatterier vid bilfabriken i Nystad under nästa år. Det här betyder 200 nyanställningar på fabriken. I nuläget jobbar ungefär 3 500 personer på fabriken.

Vd Olaf Bongwald berättade till Yle Uutiset i oktober att planeringsarbetet för den nya fabriken har inletts. I och med det här kommer fabriken att ha två produktionslinjer, en för biltillverkningen och en för tillverkningen av bilbatterier för elfordon. Den nya produktionen fungerar som ett komplement till bilbatterifabriken i Salo.

Enligt bolaget är utvidgningen av fabriken i Nystad ett led i Valmet Automotives strategi att satsa på eldrivna fordon.

Valmet Automotive planerar också att utvidga verksamheten på batterifabriken i Salo. Meningen är att anställa 200 personer till fabriken under åren 2021 och 2022. Målet är att utvidga tillverkningen av bilbatterier i en så hög grad, att den delen av tillverkningen är till och med större än bolagets biltillverkning i framtiden.

Artikeln baserar sig på Uudenkaupungin autotehtaan viereen tuleva akkutehdas työllistää 200 henkilöä – tuotanto käynnistyy ensi vuonna skriven av Tarja Hiltunen. Översättning av Nora Engström.