Hoppa till huvudinnehåll

Familj

Buu-klubben
Yle Watt
MGP

Barns och ungas fysiska uthållighet minskar för femte året i rad - kan leda till problem senare i livet

Från 2020
Uppdaterad 09.12.2020 09:13.
Tre elever ur årskurs 5 och 8 för händerna bakom skulderbladen mot varandra på ryggsidan och redaktören försöker göra samma rörelse.
Bildtext Elever i årskurs 5 och 8 visar en av rörelserna i Move-testet. Redaktören längst till höger klarade inte testet.
Bild: Cecilia Durchman / Agneta Gestrin, Yle

Det finns variationer mellan landskapen och grundskoleelever sinsemellan men överlag har de finländska barnens och ungas fysiska uthållighet försämrats stadigt under ett halvt decennium.

Statens idrottsråd meddelar att resultaten i höstens Move-mätning vittnar om att uthålligheten hos en stor del av eleverna i årskurs 5 och 8 är på en nivå som eventuellt stör hälsan och den fysiska funktionsförmågan.

Eleverna kan ha svårt att klara av vardagssysslor utan att bli trötta.

Move! 2020 Hela landet
5 klass8 klass
pojkarflickorpojkarflickor
20 meters skyttellöpning (median, min:sek)04:1903:4405:5304:26
Höjning av överkroppen (median, antal)30304235
5-steg utan ansats (median, meter)7,77,79.58,7
Armpress (median, antal)17252227
Kast med lyra (median, antal)12101514
Kroppens rörlighet totalt (medelvärde %, ja)78,989,881,191,8

Deltagare: 105 000 grundskoleelever. Källa: Move!-mätningen, Statens idrottsråd

Stillasittande och ensidighet

När vi försöker upprätthålla fysisk uthållighet är vår stora motståndare den västerländska välfärden.

- Vardagen underlättas hela tiden, säger Tommi Vasankari, direktör för UKK-institutet, ett forskningscentrum för idrottshälsa.

Vasankari är också medicine doktor och en av de sakkunniga som redogör för resultaten i Move-mätningen.

En tredjedel av pojkarna i årskurs fem har svårt att göra en armrörelse som visar den naturliga rörligheten i överkroppen.

En fjärdedel av pojkarna i årskurs åtta klarar inte sträckning av nedre ryggen i sittande ställning.

Konsekvenserna av en stillasittande livsstil och ensidig fysisk aktivitet syns i utmaningarna gällande rörligheten i årskurs 5 och 8.

Gymnastiklärare Cecilia Durchman i Åshöjdens grundskola i Helsingfors säger att otillräcklig eller brist på vardagsmotion nog kan förklara varför hon tycker att elevernas fysiska uthållighet har blivit sämre.

- Ta trappor istället för hiss, hämta posten, vanliga promenader, pausgymnastik satsar vi på i vår skola, säger Durchman.

Oj, det här behöver jag träna på! Och så finns det de som inte bryr sig.

― Cecilia Durchman om elevernas reaktioner till sina resultat i Move!
Move!-mätningen 2020 visar på sämre uthållighet bland unga - Spela upp på Arenan

- Vissa elever får upp ögonen när de får mätresultaten, att vissa övningar bör utvecklas. Resultaten kommer ju också till hemmen och vi önskar så klart att föräldrarna tar del av dem, säger Durchman.

Durchman har nytta av Move-mätningarnas resultat i sitt jobb som gymnastiklärare.

- Jag kan planera lektionerna utifrån resultaten om det är något som bör utvecklas i klasserna, i gruppen.

Det krävs åtgärder

- Det här är en stor grej, som vi inte borde låta passera med en axelryckning. För att vi ska kunna få en förändring krävs åtgärder från flera håll, samtidigt och som stöder varandra, säger Vasankari.

- Uthålligheten förbättras egentligen bara genom att använda sin egen motor; bli andfådd och känna svettpärlorna rinna, säger Vasankari.

Exempelvis sprang 41 procent av flickorna i årskurs 5 i skyttellöpning högst drygt 3 minuter, det vill säga 460 meter, och 45 procent av pojkarna sprang högst 4 minuter, det vill säga 580 meter.

I hela Move-testet mäts uthållighet, snabbhet, styrka, rörlighet, grundläggande motoriska färdigheter och perceptionsförmåga hos elever i årskurserna 5 och 8, det vill säga elva- och fjortonåringar.

Höstens Move-mätning uppvisade inte betydande förändringar inom den fysiska funktionsförmågan på övriga delområden.

Vasankari räknar upp att i talkoarbetet för bättre uthållighet behövs både skolan, fritidsverksamheten, hemmet och föräldrarnas fritid.

En pojke och två flickor står framför ett fotbollsmål på Åshöjdens skolgård och tittar in i kameran.
Bildtext Bastian Lindberg, Sandra Maurizi och Emmi Lumio funderar om kallt väder och att vi vänjer oss vid att sitta stilla kan vara orsaker till varför vi rör på oss mindre.
Bild: Agneta Gestrin / Yle

Kan leda till problem senare i livet

Durchman räknar upp flera positiva följder om uthålligheten är god: man sover bättre, återhämtar sig bättre, orkar koncentrera sig och orkar bättre när man blir gammal.

Fysisk uthållighet är en byggsten som hjälper oss att bygga ett starkare försvar mot sjukdomar i framtiden.

- Kopplingen är stark till prestationsförmågan, arbetsförmågan och hälsan framöver och vilka oddsen är att insjukna i västerländska icke smittsamma sjukdomar relaterade till ämnesomsättningen, hjärt- och kärlsjukdomar, luftvägssjukdomar och tumörer, säger Vasankari.

- Om vi rör på oss mindre och uthålligheten är svag är risken att det inte står så bra till med de här unga efter några decennier, säger Vasankari.

Här kan du läsa mer om Move-rapporterna

Korrigering i tabellen 9.12 kl. 9.13. Termen armhävning korrigerad till armpress

Diskussion om artikeln