Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Breaking ny OS-gren 2024 – tyngdlyftningsklasser stryks liksom herrarnas 50 kilometer gång

Från 2020
Uppvisning i breaking.
Bildtext Breaking blir officiell OS-gren 2024.
Bild: AOP

Danssporten breaking blir ny gren i sommar-OS i Paris 2024. Däremot grusades friidrottsvännernas förhoppning om att terränglöpning skulle återupptas till OS-programmet.

Sexton idrottare kommer att kämpa om OS-medaljer i breaking i såväl herr- som damklassen.

I finländska breakingkretsar välkomnar man grenens status som OS-gren.

– Det har förekommit en viss oro över vad som händer med breaking då grenen blir en officiell idrott. Jag ser stora möjligheter. Jag tror att detta kan gynna både de enskilda utövarna och breakingkulturen i Finland, säger Ramona Panula som är ordförande för Finlands breakingförbund.

Tyngdlyftning och boxningen får stryka på foten

Det totala antalet tävlingar i OS 2024 kommer inte att öka trots att breaking tar klivet in som OS-gren. IOK har reducerat antalet klasser och utövare i tyngdlyftning och boxning.

Det är framför allt tyngdlyftningen som får stryka på foten. Endast 120 tyngdlyftare kommer att få delta i Paris, vilket är mindre än hälften än antalet i Rio 2016.

IOK gav inte heller grönt ljus för återinförandet av terränglöpning på OS-programmet. Terränglöpning var en av grenarna i OS i Paris 1924 men internationella friidrottsförbundets förslag om en lagtävling (två herrar och två damer) hundra år senare fick nobben.

Herrarnas 50 kilometer gång kommer i sin tur att tappa sin OS-status. IOK betonar i sitt beslut behovet av jämlikhet och kommer att ersätta tävlingen med en mixed-lagtävling.

Diskussion om artikeln