Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Många fängelsestraff i omfattande narkotikahärva – familjefar från Lappfjärd får sju år i fängelse

Från 2020
Bild från rättssal med flera personer i bild, endast ryggtavlan kan ses på dem som sitter närmast.
Bildtext Så här såg det ut när rätten inledde behandlingen av fallet i mitten av september.
Bild: Yle/Anna Ruda

Det blev långa och många fängelsestraff i den uppmärksammade och sällsynt omfattande narkotikahärvan som uppdagats i Österbotten. I centrum står en familj på tre personer i Kristinestad som alla fälls för en rad olika brott.

Sju år, tre månader, två år, fyra månader, dagsböter - listan över straff är lång när Österbottens tingsrätt gav en dom på 210 sidor i den uppmärksammade narkotikahärvan med 30 åtalade på tisdagseftermiddagen.

I centrum av härvan står en familj på tre personer i Lappfjärd i Kristinestad. Familjefadern och modern, som vi väljer att kalla dem, har tillsammans med sin minderårige son smugglat in droger i landet och sålt vidare.

Narkotikahandeln har i huvudsak skett i familjens hem. Familjen har också odlat marijuana hemma på gården. De har också handlat med smugglade cigaretter.

Rätten gick inte på familjefaderns linje

Brottsrubriceringen är bland annat grovt narkotikabrott.

Dessutom har familjefadern olagligt haft flera olika typer av vapen och ammunition, vilket han också dömdes för. Han dömdes också för innehav av sprängmedel utan tillstånd.

Familjefadern döms till sju års fängelsestraff.

Familjefadern erkände alla brott när den åtta dagar långa rättegången ägde rum i mitten av september. Men han hävdade att han begått brotten ensam och att inte haft hjälp av varken sin fru eller sin son.

Det finns dock kamerabevis på att både mor och son har hanterat både droger och pengar. Och på den linjen valde rätten att gå.

Modern döms för narkotikabrott och grovt narkotikabrott och får ett fängelsestraff på 5 år och 6 månader.

Sonen döms bland annat för att ha agerat som medhjälpare till ett grovt narkotikabrott som ung person. Han döms till villkorligt fängelsestraff på ett år och tre månader.

Åklagaren yrkade på betydligt längre fängelsestraff, men rätten ansåg det vara förmildrande att både familjefadern och modern hjälpt polisen under utredningens gång.

Gömmor på gården och viltkamera inne i huset

För ett drygt år sedan, i oktober 2019, lyckades familjen få in ett stort parti amfetamin i landet. I botten på blomkrukor i en långtradare fick familjen in amfetaminet i landet.

Narkotikan var packad i 50 påsar som vardera innehöll ett kilo amfetamin.

Exakt hur omfattande Lappfjärdsfamiljens brott var klarnade för polisen när de genomsökte familjens hem och området runtomkring.

Polisen hittade narkotika i tiotals olika gömmor. Det fanns på vinden, i frysen, i garaget, i uthusbyggnaderna och under ett träd på gården, för att nämna några.

Tack vare viltkameror både inne i huset och på gården och att det som filmats fanns sparat på minneskort finns det bevis för flera affärsuppgörelser. Polisen har också kunnat identifiera flera utomstående köpare.

Modern: Det var mannens initiativ

Under rättegången i september hävdade modern i familjen att det var hennes man som tagit initiativ till allt. Hon hade själv motsatt sig handeln med narkotika och hon hade aldrig fått någon ekonomisk vinning ur det hela.

De gånger hon hade hjälpt till med drogerna hade hon gjort det på uppmaning av sin man. Hon hade hjälpt till med att packa och gömma undan amfetaminet.

Modern hävdar också att hon inte hade någon uppfattning om hur mycket amfetamin det var frågan om och att alla pengar gick direkt till hennes man, som vi tidigare refererat till som familjefadern.

Sonen levde dubbelliv

Parets son var 14 år gammal när de första brotten begicks. I rätten hänvisade han till att brotten begicks av hans föräldrar i hans barndomshem och att han därmed blev indragen av sin egen familj.

Sonens försvar påminde om att pojken var 14 år gammal när brottsvågen inleddes och att han var 15 när föräldrarna fängslades och han själv omhändertogs av socialen.

Sonen levde ett dubbelliv, han gick i skolan på dagarna och hemma hämtade han droger, strök pengar och räknade dem - på uppmaning av sin pappa.

Vid tiden för brotten var sonen det enda barnet som bodde i hemmet.

Kvinna från Sverige också en av de huvudåtalade

Det fanns ytterligare en huvudåtalad person, det är en kvinna från Sverige. Hon åtalades för att ha transporterat narkotika till och från familjen, som i sin tur distribuerade den vidare.

Men rätten valde att endast döma henne för narkotikabrott, inte grovt narkotikabrott.

Kvinnan fick tre månaders fängelsestraff och rätten ansåg henne redan ha avtjänat sitt straff i och med att hon satt frihetsberövad 11 augusti - 1 oktober i år.

Bland de övriga åtalade finns personer från både Vasa och Kristinestad. De döms för att ha köpt, distribuerat och använt droger.

Enligt polisutredningen handlar det om verkligt stora mängder droger, värt hundratusentals euro i gatuhandeln.

Svenska kvinnan: Ni har tagit fel person

I rätten hävdade den svenska kvinnan att de tagit fel kvinna och att allt rörde sig om ett stort missförstånd.

Enligt henne hade familjefadern hittat på att hon skulle ha transporterat en stor mängd amfetamin till Sverige.

Hon menade att hon inte ens varit i Finland vid tiden för dådet, trots att både hennes telefon och kreditkort använts i Kristinestad vid just den tiden.

Det förklarade kvinnan med att hon inte längre har det telefonnumret och att hennes före detta sambo hade använt kreditkortet.