Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Krögarkungen som aldrig gav upp - Kjell Ekholms nya bok handlar om Nalle Lindqvist betydelse för restauranglivet i Ekenäs

Från 2020
En man står och håller i en bok. På boken finns en bild av en annan man.
Bildtext Kjell Ekholm har gjort många och långa intervjuer med Nalle Lindqvist. Resultatet är en färsk bok utgiven av Västnyländska kultursamfundet.
Bild: Christoffer Westerlund / Yle

Under 60 år som krögare hann Björn ”Nalle” Lindqvist driva åtta krogar, en bar och två kryssningsfartyg. Under 1970-talet hade han som mest sex krogar samtidigt med flera hundra anställda.

I Kjell Ekholms nya bok "Nalle Lindqvist - krögarkungen som aldrig gav upp" får vi följa med Nalle Lindqvist från barndomen i Helsingfors och Stockholm fram till dags dato.

Nalle Lindqvist är i dag 82 år och bor i Skogböle i Pojo där han också har byggt upp ett eget museum med Nalles samlingar.

Kjell Ekholm skrev för några år sedan en bok om diskotek Gnägget som Nalle Lindqvist öppnade i Ekenäs år 1970. Det var under arbetet med boken om Gnägget som Kjell Ekholm fick idén till att skriva en bok om Nalle Lindqvist.

- Då jag intervjuade honom började jag fundera på att ett så intressant liv som han levt på något vis borde dokumenteras. I fjol höstas började jobbet med den här boken.

Krögaren Nalle Lindqvist från Ekenäs
Bildtext Nalle Lindqvist hade hand om Gnägget till år 1986.
Bild: Kjell Ekholm/Yle

Det är svårt att förstå att en människa har hunnit med så mycket i sitt liv som Nalle Lindqvist, säger Kjell Ekholm

- Och framför allt finns det en glöd hos honom. Fast han har gått i konkurs och varit med om bakslag i livet, så har han ändå lyckats komma tillbaka och samla sig och tagit ett steg vidare.

Träffades första gången i Tallbergs

Kjell Ekholm träffade Nalle Lindqvist första gången i Tallbergs järnaffär vid torget i Ekenäs. Ekholm sommarjobbade där och Lindqvist besökte järnaffären nästan dagligen eftersom han både renoverade krogar och restaurerade gamla bilar.

Lindqvist deltog ofta själv i restaurerings- och byggnadsarbetena, berättar Ekholm.

- Då tog jag mod till mig och frågade om det fanns någon ledig plats som diskjockey på Gnägget.

Det fanns det och Ekholm jobbade sedan i några års tid som diskjockey på Gnägget.

- Det är nu efteråt som vi har umgåtts nu och då med de andra diskjockeyerna från den tiden och träffat Nalle för att prata. Så utvecklades vänskapen till honom.

Gult gammalt trähus med en skylt där det står Skogböle station 1896-1972
Bild: YLE/Tiina Grönroos

Under arbetet med boken besökte Ekholm Lindqvist i hans hem i Skogböle i Pojo åtminstone 15 gånger. Varje träff varade i ungefär tre timmar och de gick genom Nalle Lindqvists liv.

Boken är skriven i kronologisk ordning och i första person. Den börjar vid Nalle Lindqvists barndom i Helsingfors och Stockholm och fortsätter från ungdomen till sjöss till livet som krögare i Ekenäs. Boken avslutas med Nalles samlingar i Skogböle.

År 1963 öppnade Nalle Lindqvist Grillen på Torngatan i Ekenäs. Grillen var något av en klassisk mellanölsbar och blev något av ett vardagsrum för många Ekenäsbor.

Vänstugan flyttar in i Grillens lokaliteter
Bildtext Grillen stängde år 2010. Då flyttade Vänstugan in i lokalerna.
Bild: YLE/ Maria Wasström

År 1969 tog Nalle Lindqvist över restaurang och hotell Gästis i hörnet av Långgatan och Kungsgatan i Ekenäs centrum. Lindqvist drev Gästis fram till att det revs år 1986 för att ge plats åt köpcentret Kungsen.

I maj 1970 öppnade Lindqvist diskotek Gnägget i Stallörsparken i Ekenäs. Gnägget var ett av Finlands första diskotek och var länge en viktig plats som lockade ungdomar från hela södra Finland.

röda bodar i en hamn
Bildtext Gnägget som fanns i hamnmagasinet till höger fungerade som diskotek till år 1991, i Lindqvists regi till år 1986. I bakgrunden skymtar sommarrestaurang Knipan som Lindqvist också har haft hand om.
Bild: Johanna Lindholm/Yle

År 1976 tog Lindqvist över sommarrestaurang Knipan. Ungdomarna började besöka Knipan under Lindqvists tid som krögare. Han lyckades också få många kända artister att uppträda på Knipan.

Förutom Gästis, Gnägget och Knipan drev Lindqvist också Fiskars värdshus, Socis och Gropen under ett skede under 1970-talet.

Satsade stort och byggde Strandhotellet

Lindqvists största personliga satsning som också blev hans stora fall var Strandhotellet i Ekenäs. I samband med att det blev klart att Gästis skulle rivas inledde Lindqvist satsningen med att bygga Strandhotellet.

I samband med hotell- och restaurangbygget byggde han också ett bilmuseum.

Hotell Seafront i Ekenäs.
Bildtext Strandhotellet heter numera Sea Front, det finns strax öster om utfarten till Pojoviksbron i Ekenäs.
Bild: Yle/Robin Lindberg

Allt invigdes år 1986 och följande år var konkursen ett faktum. Då förlorade Lindqvist allt han ägde. Han förlorade också Gnägget i och med konkursen.

Det allra svåraste var ändå förlusten av hela bilsamlingen, berättar Kjell Ekholm.

- Egentligen tänker han till och med att krogen kunde fara, men bilsamlingen tog honom hårdast.

Efter den tunga konkursen lyckades Lindqvist fortsätta kämpa och drev under en tid Stadshotellet i Ekenäs som då kallades Konkan. Också här blev det konkurs i samband med den ekonomiska krisen i Finland i början av 1990-talet.

Restaurangbåten Sunnan vid restaurang Fyren i Ekenäs.
Bildtext Sunnan låg i Norra hamnen tills restaurang Fyren togs i bruk år 2019.
Bild: Yle/Minna Almark

Ungefär i samma skede som Sovjetunionen upplöstes i slutet av år 1991 skaffade Lindqvist en restaurangbåt från Viborg.

Båten döptes till Sunnan II och blev en av de viktigaste turistsymbolerna för Ekenäs.

- Det var en innovativ sak i den här staden att komma på att köra turister och västnylänningar och Ekenäsbor ut i vår vackra skärgård, säger Kjell Ekholm.

Nalle Lindqvist hade hand om Sunnan fram till år 2019. Då såldes hon och finns numera i Mariehamn och kör turer i den åländska skärgården.

Under några års tid hade Lindqvist också hand om restaurangbåten Frans Höijer som körde turer i skärgården ända till Nådendal.

Stor inverkan på restauranglivet i Ekenäs

I samband med Strandhotellets konkurs förlorade Lindqvist en hel del föremål. Men under årens lopp har han också sparat och samlat ihop föremål som nu finns i Nalles samlingar i Skogböle i Pojo.

Nalle Lindqvist har haft en stor inverkan på restauranglivet i Ekenäs. Flera av krogarna har blivit viktiga samlingsplatser. Diskotek Gnägget var kanske det mest innovativa, säger Kjell Ekholm.

- Nog skulle ju Ekenäs stad ha varit mycket, mycket fattigare om man tänker på utbudet av underhållning och nöje för ungdomar om inte Nalle skulle ha funnits.

Helena Rosenblad intervjuar Kjell Ekholm om boken om Nalle Lindqvist:

Kjell Ekholm samtalade med Nalle Lindqvist under Bokkalaset i Ekenäs i november 2020. Här kan du se samtalet:

Svenska Yle live: Bokkalaset i Ekenäs 2020 - författarsamtal 3 - Spela upp på Arenan

År 2014 intervjuade Tiina Grönroos Nalle Lindqvist i Samtal om livet i Yle Vega. Här kan du lyssna på intervjun:

Diskussion om artikeln