Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Direkt: Dags för ödesmatchen mot Serbien – Finlands futsalherrar jagar historisk VM-plats

Från 2020
Uppdaterad 09.12.2020 18:16.
Programmet är inte längre tillgängligt

Det finländska landslaget i futsal spelar sin viktigaste match någonsin då laget möter Serbien i returmatchen i VM-kvalet. Finland förlorade första matchen med 1–0 men kan med seger på onsdag för första gången någonsin nå VM-slutspelet.

Det avgörande dubbelmötet mot Serbien har redan skjutits fram i två repriser på grund av pandemin, men nu får vi äntligen veta om Finland når VM som ska spelas under hösten 2021.

Kvalet har gått över förväntan för Finland som under de tidigare faserna av kvalet bland annat slagit Polen, samt spelat oavgjort med stora futsalnationer som Italien och Portugal.

Matchen i Serbien var bra trots förlust

Finland har tränats av kroaten Mićo Martić i närmare åtta år, och han har lyckats lyfta nivån i landslaget till helt nya höjder. Enligt Martić var det första mötet mot Serbien inte alls dåligt, trots att det blev en knapp förlust.

Serbien-Finland i VM-kvalet i futsal.
Bildtext Finland förlorade bortamatchen mot Serbien.
Bild: Nikola Krstic/Shutterstock/All Over Press

– Det var inget dåligt resultat av Finland. Vi anlände till Serbien endast en dag före matchen och det var inte en optimal uppladdning, men laget visade att det finns tillräckligt med styrka och kvalitet i laget för att slå Serbien.

Mico Martic
Bildtext Kan Mico Martic leda Finland till VM?
Bild: Lehtikuva

Finland får i stort sätt alla sina viktigaste spelare med till onsdagens match. Juhana Jyrkiäinen uteblir i sista stund på grund av familjetillökning, men enligt Martić ändrar det inte så mycket då det finns fullgoda ersättare.

– Jag har fullt förtroende för alla våra spelare i truppen, och de tror alla på att vi får det resultat vi är ute efter, säger Martić.

Den lugna stämningen i laget bådar gott

Trots att onsdagens match är landslagets viktigaste någonsin råder det inom truppen en lugn stämning, intygar landslagstränaren.

– Alla känner sig lugna, vilket betyder att vi kommer att vara skarpa i tanken under matchen. Problemlösning är en viktig del av spelet, och det gäller att i tanken vara ett steg före motståndaren, vilket behövs för att snabbt komma i de rätta positionerna. Det är vi bra på, för vi har ett extremt slugt lag, säger Martić.

Också Serbien har uppvisat kvalitet under kvalet

Martić säger sig ha bra koll på Serbien och vilka lagets bästa egenskaper är.

– Det är en snabb trupp, med många fina vänsterfotade individer. Det är ett ungt lag med styrkor framför allt i man mot man- situationer. Coachen har gjort ett fint jobb, eftersom ingen väntat sig att Serbien skulle ta sig så här långt i kvalet, säger Martić.

Yle sänder kvalmatchen Finland – Serbien i Tv2 och på Yle Arenan onsdag 09.12 kl. 18:00.

Truppen till Serbien-matchen

Målvakter:

Kasper Kangas Akaa Futsal
Antti Koivumäki GFT
Niila-Ville Laitinen KaDy
Juha-Matti Savolainen Mantova Calcio a 5

Utespelare:

Panu Autio GFT
Petri Grönholm Akaa Futsal
Tero Intala KaDy
Jarmo Junno Sievi FS
Jani Korpela BTS Rekord
Sergei Korsunov ToPV
Jukka Kytölä KaDy
Mikko Kytölä KaDy
Vesa Lilja FC Kemi
Lassi Lintula KaDy
Jussi Nyström Akaa Futsal
Tuukka Pikkarainen FC Kemi
Iiro Vanha ToPV

Chefstränare:
Mićo Martić