Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Kulten kring kulturrådet Veijo Baltzar ska nystas upp bakom stängda dörrar när rättegången i det omtalade fallet inleds

Från 2020
veijo baltzar
Bildtext Huvudförhandlingarna mot Veijo Baltzar inleds i Helsingfors tingsrätt i dag.
Bild: Lehtikuva

Efter att ha skjutits upp tre gånger inleds huvudförhandlingarna i Helsingfors tingsrätt på onsdag och de hålls bakom stängda dörrar, då känslig information om målsägandenas privatliv kommer att behandlas. Åklagaren yrkar på ett långt, ovillkorligt fängelsestraff för Veijo Baltzar, som själv bestrider alla anklagelser.

Turerna har varit många kring kulturrådet, regissören och författaren Veijo Baltzar, i synnerhet sedan polisens räd mot hans hem i Ekenäs i november i fjol. I samband med polisräden greps Baltzar och en av hans assistenter, en 36-årig kvinna. Båda häktades, men assistenten frigavs efter en tid efter misstanken om att hon själv varit ett människohandelsoffer under många års tid.

Under skenet av sin teaterverksamhet ska Baltzar ha lockat flickor och unga kvinnor till sig under förevändningen att han skulle hjälpa dem bli kända skådespelare.

Baltzar åtalas för grovt sexuellt utnyttjande av barn, flera fall av grov våldtäkt, våldtäkt, tvingande till sexuell handling, samt grov människohandel och människohandel.

Åklagaren yrkar på ett upp till sju år långt ovillkorligt fängelsestraff för Baltzar. Själv nekar han till alla anklagelser.

Många berättar om kultliknande förhållanden

Händelserna som har lett till de grova brottsmisstankarna skedde mellan åren 2015 fram tills när Baltzar häktades och enligt åtalet handlar det om sju målsägande. Alla är kvinnor födda mellan åren 1980 och 2000 och en del av dem var minderåriga när brotten misstänks ha begåtts.

Under skenet av sin teaterverksamhet ska Baltzar ha lockat flickor och unga kvinnor till sig under förevändningen att han skulle hjälpa dem bli kända skådespelare.

Åklagarens stämningsansökan är hemlig, men brottsrubriceringarna röjer ledtrådar om vad som kan ha förekommit kring Baltzar. Det gör även Helsingin Sanomats utförliga artikel (bakom betalvägg) där 18 flickor och unga kvinnor berättade om hur Baltzar lockade dem till sitt hem i Ekenäs och om de sexuella närmanden han har gjort.

Ett hus vid havet.
Bildtext I Veijo Baltzars stora hus i Ekenäs misstänks en stor del av brotten ha begåtts under åren 2015-2019. Förutom att brotten ska ha skett i Baltzars hem i Ekenäs har brotten också skett i Helsingfors, Esbo, Raseborg, Suonenjoki och Kuopio.
Bild: Yle / Patrik Rosström

Många av flickorna berättar om upplevelser som de själva kallar för kultliknande förhållanden. Baltzar misstänks för att ha kontrollerat sju flickor och unga kvinnor och hållit dem isolerade i sitt hem i Ekenäs.

Enligt polisens förundersökning ska Baltzar ha ställt upp regler bland annat för hur kvinnorna som bodde hos honom skulle äta, se ut och klä sig. Genom att utnyttja sitt maktövertag över de unga kvinnorna misstänks han även ha fått dem att ta avstånd från sina familjer och vänner.

Grova brottsmisstankar

De sexuella övergreppen ska ha börjat efter att kvinnorna flyttat in hos honom och Baltzar misstänks även för att ha tvingat kvinnorna att jobba för honom utan ersättning och de som hade ett arbetsförhållande förde över sin lön till Baltzars konto.

Som en framstående och ansedd kulturpersonlighet misstänks Baltzar för att ha utnyttjat sin ställning för att kontrollera flickorna och de unga kvinnorna. Eftersom han anses ha haft ett maktövertag över kvinnorna som han misstänks ha utnyttjat och kontrollerat, misstänks han för grov människohandel.

För att misstänkas för grov människohandel krävs inte att man säljer eller köper offer, utan att man med hot om våld eller genom att utnyttja offrens utsatta position kontrollerar dem.

Två kvinnor har fungerat som Baltzars assistenter under tiden när de misstänkta brotten har begåtts och de åtalas båda för medhjälp till människohandel.

Bröt mot reseförbud

Den 78-årige Baltzar var häktad i nästan ett års tid när han frigavs ur häktet i november i år på grund av hans höga ålder. I samband med frigivningen belades han med reseförbud.

På tisdagen framkom det att han hade brutit mot de restriktioner som reseförbudet ålade honom med och Helsingfors tingsrätt beslöt därför att häkta honom igen.

Baltzar hade varit i kontakt med en person han inte fick vara i kontakt med och därför beslöt tingsrätten att häkta honom för att säkerställa att rättegången kan inledas som planerat.