Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Brexit tar ett steg framåt: EU och Storbritannien enades om gränsen på Irland

Från 2020
Uppdaterad 08.12.2020 17:23.
EU:s och Storbritanniens flaggor sida vid sida.
Bildtext Långa och svåra samtal har lett till resultat i Irlandsfrågan..
Bild: Stephanie Lecocq / EPA

EU och Storbritannien har enats om tillämpningen av avtalet för det brittiska utträdet ur unionen vid årsskiftet. Avtalet handlar bland annat om arrangemangen vid gränsen mellan Nordirland och Irland.

Efter ett möte i Bryssel i dag meddelade den brittiska ministern Michael Gove och EU-kommissionens vicepresident Maros Sefcovic att enighet råder "i princip" om gränsarrangemangen för Nordirlands del.

Gränsen mellan Irland och Nordirland är en direkt gräns mellan EU och Storbritannien i och med brexit. Det har varit viktigt för båda parter att gränsen inte blir en så kallad hård gräns.

Enligt Gove har parterna nu enats på de oklara punkterna.

Storbritannien drar nu bort klausulerna 44, 45 and 47 som skulle ha satt käppar i hjulet för en definitiv överenskommelse.

Irlands premiärminister Micheal Martin välkomnar dagens genombrott, och påpekar att det är mycket viktigt att fredsavtalet som ingicks 1998 nu skyddas - ett avtal som innebar ett slut på tre decennier av våldsamheter i Nordirland.

Andra stora tvistefrågor fortfarande svårlösta

Parterna förhandlar fortfarande om ett handelsavtal, och enligt Storbritanniens premiärminister Boris Johnson är meningsskiljaktigheterna kring det många.

I dag reser Boris Johnson till Bryssel för att träffa EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen.

Om ett avtal inte uppnås och godkänns före den 1 januari införs tullavgifter och kontroller vid gränsen mellan Storbritannien och EU.

Diskussion om artikeln