Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Här är Vegas vinterpratare 2020

Från 2020
Uppdaterad 18.02.2021 12:58.
Fem personer mot en grafisk vintrig bakgrund. Fritjof Sahlström, Camilla Svevar, Tarja Halonen, Andrea Reuter, Kevin Holmström.
Bildtext Årets vinterprat bjuder på allt från berättelser om sexuella trakasserier till österbottnisk manlig vänskap.
Bild: Parad Media, grafik: Henri Salonen

Från president Tarja Halonen som vinterpratar om starka kvinnor och en hållbar framtid till Kevin Holmström som på dialekt berättar om kärlekens villkor och hur han hittade sina bästisar.

Varför är det viktigt att tala öppet om det som är gott, men också om det allra svåraste? Vad händer när man gör det man bestämt sig för att aldrig göra? Varför är det viktigt att jobba för det gemensamma goda?

Personliga berättelser viktiga just nu

Stämmer det att den som upplevt den stora kärleken har lättare att hitta den på nytt? Hur präglar sexuella trakasserier ens framtida relationer? Och hur föds en varm vänskap mellan unga, österbottniska män?

- Vi lever i en tid när många är ensamma och den mänskliga, personliga berättelsen och rösten har blivit extra viktiga. Vinterpraten blir som en lägereld vi kan samlas kring och värma oss med under den mörkaste tiden på året, säger Jessica Jensen, producent.

Vegas vinterpratare lanserades år 2019.

- Vad roligt det har varit att märka att vinterpraten genast blev ett begrepp, säger Thomas Lundin, redaktör för tre av programmen. Alla som fick frågan om att medverka kände till konceptet.

Årets vinterpratare

28.12 Tarja Halonen, president & aktivist
29.12 Kevin Holmström, artist & nygift
30.12 Camilla Svevar, kyrkoherde & inspiratör
31.12 Andrea Reuter, filmproducent & hemvändare
1.1 Fritjof Sahlström, dekanus & änkling

Tarja Halonen mot en vintrig bakgrund.
Bildtext Tarja Halonen
Bild: Parad Media, grafik: Henri Salonen

Tarja Halonen, republikens president åren 2000-2012. Hon är släktens första student och Finlands första kvinnliga president. Samhällsutvecklingen har gått så snabbt att den kan speglas i en människas liv.

Kevin Holmström mot en grafisk vintrig bakgrund.
Bildtext Kevin Holmström
Bild: Parad Media, grafik: Henri Salonen

Kevin Holmström, speleman och K:et i Humorgruppen KAJ, visste redan som barn att han ville underhålla. Han berättar om sin stora kärlek till underhållning - och till nattgästen som kom för att stanna.

Camilla Svevar mot en grafisk vintrig bakgrund.
Bildtext Camilla Svevar
Bild: Parad Media, grafik: Henri Salonen

Camilla Svevar är kyrkoherden som har rest sig om och om igen, som tycker det är viktigt att öppet tala om det svåra: cancer, sexuella trakasserier och en frontalkrock. Hon kallas kyrkoherden med det råddiga privatlivet.

Andrea Reuter mot en grafisk vintrig bakgrund.
Bildtext Andrea Reuter
Bild: Parad Media, grafik: Henri Salonen

Andrea Reuter, filmproducent, aktuell med succéfilmen Tove, talar om allt det hon hade bestämt sig för att aldrig göra: springa maraton, yoga eller flytta hem till Finland - och definitivt aldrig bli filmproducent.

Fritjof Sahlström mot en vintrig bakgrund.
Bildtext Fritjof Sahlström
Bild: Parad Media, grafik: Henri Salonen

Fritjof Sahlström, dekanus i pedagogik och välfärdsstudier, änkling och nykär, talar om sorgen att mista sin fru. Han pratar också om att våga gå vidare och öppna hjärtat för livet och en ny kärlek.

Vegas vinterpratare är en fortsättning på Yle Vegas genom tiderna mest lyssnade programserie Vegas sommarpratare.

Vegas vinterpratare sänds i Yle Vega under nyårsveckan 28.12.2020–1.1.2021 kl. 10.03 och 21.03. På nyårsdagen 1.1 sänds Vegas vinterpratare i repris efter Tongåvan kl. 22.15.

Programmen publiceras på Yle Arenan tidigt på morgonen samma dag de sänds. Den musikfria podcasten kan du ladda ner och lyssna på också utomlands.