Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Det försämrade smittspridningsläget i Österbotten oroar – ny rekommendation: Max tio personer borde samlas till privata sammankomster

Från 2020
Uppdaterad 09.12.2020 12:57.
En kvinna med långt ljust hår och rutig kappa står i ett höstigt landskap och har ett munskydd i ansiktet.
Bildtext Marina Kinnunen.
Bild: Anna Wikman / Yle

Att incidenstalet igen stiger dag för dag bekymrar coronasamordningsgruppen i Österbotten. Gruppen ger nu en stark rekommendation om att inte fler än tio personer samlas privat.

Marina Kinnunen, som är direktör för Vasa sjukvårdsdistrikt, är oroad över utvecklingen inom distriktet. Hennes oro delades av de övriga ledamöterna i coronasamordningsgruppen, som höll möte på tisdagseftermiddagen.

- Tyvärr fick vi ju konstatera att incidenstalet är högre än för en vecka sedan, vi talar defacto om en fördubbling. Det är inte bra, säger Kinnunen.

Incidentstalet för de två senaste veckorna per 100 000 personer i distriktet är nu 32.

- Det positiva är att vi vet varifrån smittorna har kommit, men på basen av läget behövde vi ändå gå igenom våra rekommendationer.

Munskyddet viktigt

Enligt Marina Kinnunen förde gruppen en lång och ingående diskussion på mötet. Man är medveten om att många börjar vara trötta på situationen och alla restriktioner.

Under de senaste dagarna har flera ledande läkare i Österbotten påtalat en utveckling där allt fler låter bli att använda munskydd. Enligt Kinnunen behöver man ändå nu visa framförhållning, så att smittspridningen inte eskalerar ytterligare.

- Vi vet att folk börjar vara trötta, men vi betonar nog nu att det är en stark rekommendation att använda munskydd.

Coronasamordningsgruppen riktar sin uppmaning till alla, men diskuterade några grupper särskilt. Elever i årskurs 7-9, alltså högstadiet, hoppas man ska orka följa den starka rekommendationen om munskydd. Detsamma gäller alla företag som jobbar inom någon form av kundservice.

- Man borde absolut använda munskydd i serviceyrken.

- Och vi vill också ta upp det att när en person varit på coronatest så borde hela familjen eller de anhöriga använda ansiktsmask och undvika sociala kontakter medan man väntar på testresultatet.

Högst tio personer på privata tillställningar

Coronasamordningsgruppen gör också en stor ändring bland sina rekommendationer. Det gäller hur många personer som maximalt kan närvara då privata sammankomster ordnas.

Den gränsen sänker gruppen från 20 till 10.

- Det är en stark rekommendation att hålla den gränsen. Just därför att om vi igen har fördubblat vår incidens nästa vecka så är det illa.

Nu kan vi i Österbotten ännu hålla offentliga lokaler öppna och hålla på med viss hobbyverksamhet, påpekar Kinnunen, men hon påpekar samtidigt att om situationen förvärras tvingas man stänga fler delar av samhället igen.

Marina Kinnunen kan i det här skedet inte säga något om hur länge den här rekommendationen kommer att vara i kraft och hur den kan komma att påverka österbottningarnas julfirande.

- Vi utvärderar situationen på nytt nästa vecka.

Överväg om resande verkligen är nödvändigt

Under julhelgen brukar människorna traditionellt besöka sina närstående. I år bör man ändå undvika att resa utanför den egna regionen men också undvika större sammankomster.

- Dessutom bör man undvika att resa från eller till regioner som befinner sig i spridningsfasen. Men också noggrant överväga om man överhuvudtaget ska resa någonstans, säger Vasas ledande överläkare Heikki Kaukoranta i ett pressmeddelande på onsdag.

Coronasamordningsgruppen anser att man ska använda munskydd och hålla sig på ett tryggt avstånd från andra människor ifall man samlas med andra än den egna familjen eller den närmaste kretsen.

Hälsovårdens kapacitet är begränsad

Vasa sjukvårdsdistrikt har redan en gång befunnit sig i spridningsfasen och lyckats få läget under kontroll. Nu går man tyvärr igen mot spridningsfasen. Som redan nämndes kan det leda till att offentliga utrymmen och idrottsanläggningar stängs.

- Det är mycket lättare att följa rekommendationerna om användning av munskydd och låta bli att ordna stora sammankomster. Man ska också komma ihåg att hälso- och sjukvårdens bärkraft är begränsad, säger Marina Kinnunen.

Artikeln uppdaterad 9.12 kl. 13 med mer information ur ett pressmeddelande.

Diskussion om artikeln