Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Kårkullas styrelse ifrågasätts av grupp inom fullmäktige: "Det går mer tid till att bråka än till att tänka på Kårkullas framtid"

Från 2020
Uppdaterad 09.12.2020 10:27.
Kårkullas nya boende på Nygränd i Närpes.
Bildtext Nästa vecka avgörs både Kårkullas samkommunsdirektörs och styrelses öde.
Bild: YLE/Ann-Sofie Långvik

Kårkulla samkommuns viceordförande Jonas Heikkilä (de Gröna) har lämnat in ett initiativ till samkommunens styrelse om att förtroendet för styrelsen ska utredas.

Initiativet stöds av en fjärdedel av fullmäktigeledamöterna och kommer att behandlas när styrelsen möts på torsdag.

Fullmäktige kommer sedan att rösta om förtroendet för styrelsen på nästa veckas fullmäktigemöte, samtidigt som man röstar om förtroendet för samkommunsdirektör Sofia Ulfstedt.

Initiativtagaren Jonas Heikkilä är inte nöjd med styrelsens arbete, och säger att han inte längre litar på att styrelsen kan sköta sitt mandat.

- Jag har med oro följt med styrelsens arbete, och hur det har uppstått en massa interna bråk. Jag anser inte att styrelsen är funktionsduglig. Jag upplever att det går mer tid till att bråka om saker än till att tänka på Kårkullas framtid.

Naturskollärare Jonas Heikkilä från Åbolands naturskola, en man med röd mössa och skäggstubb.
Bildtext Arkivbild. Jonas Heikkilä.
Bild: Linus Hoffman/Yle

"Energin läggs på fel saker"

Heikkilä säger att oberoende hur det går med förtroendet för Ulfstedt, måste man göra något åt situationen inom styrelsen.

- Vi kan inte ha en styrelse som börjar rösta om precis allt, det leder till att beslutsfattandet går långsamt. Jag har själv närvarat vid styrelsens möten som vice ordförande och ser att energin läggs på fel saker.

Heikkilä har själv inte upplevt de brister som styrelsen har lyft fram angående Ulfstedt.

- Det huvudsakliga argumentet för att hon inte har deras förtroende är den varning som hon i juni gav en tjänsteman i ledningsgruppen. Det här är en intern fråga som inte alls borde ha behandlats i offentligheten, säger Heikkilä.

Förtroendet för Ulfstedt och styrelsen avgörs nästa vecka

Om majoriteten av fullmäktige understöder initiativet kommer man att tillsätta ett tillfälligt utskott som ska utreda förtroendet för styrelsen.

Tanken är att utskottet ska bestå av fullmäktigeledamöter som inte har något att göra med konflikten.

- De fullmäktigeledamöter jag har pratat med har varit trötta på konflikterna inom styrelsen. Många har undrat om det verkligen är det här vi ska hålla på med. Men jag har förstås inte pratat med alla, säger Heikkilä.

Fullmäktige tar ställning både till förtroendet för samkommunsdirektör Sofia Ulfstedt och för styrelsen på sitt möte den 16 december.

Diskussion om artikeln