Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Rapport: Moskéattackerna i Christchurch kunde inte ha förhindrats - Nya Zeeland var inte beredd på högerextremistisk terrorism

Från 2020
Uppdaterad 09.12.2020 14:15.
Människor med plakat demonstrerar.
Bildtext Gärningsmannen var anhängare till vit makt-rörelsen och mördade 51 personer i fjolårets terrorattacker.
Bild: Martin Hunter / EPA

Nya Zeelands säkerhetstjänst kunde inte i praktiken ha förhindrat förra årets moskéattacker i Christchurch, slår kommissionen som utrett attacken fast i en rapport.

I utredningen framgår det att säkerhetstjänsten inte var tillräckligt beredd på högerextremistisk terrorism, utan prioriterade ogrundat arbetet kring islamistisk extremism.

Det framgår också att mannen lyckades komma över ett stort antal vapen, utan att tillräckliga vapentillståndskontroller gjorts.

– Kommissionen hittade ändå inga sådana brister hos myndigheterna som kunde ha förhindrat attacken, sa premiärminister Jacinda Ardern efter att rapporten publicerats.

Flera muslimer säger sig ha upplevt att de var under polisens lupp innan attacken, medan det hot de själva upplevde att riktades mot dem inte togs i beaktande av polisen, uppger representanter för olika muslimska samfund i den 800 sidor långa rapporten.

51 muslimer sköts ihjäl av en vit makt-anhängare i moskéattackerna i Christchurch i mars i fjol. Gärningsmannen har erkänt alla mord och dömts till livstids fängelse.

Radikaliserades på Youtube

Den australiska gärningsmannen radikaliserades på videodelningsplattformen Youtube, där han letade efter både information och inspiration. Bland annat såg han på videor om hur man kan justera sina vapen och läste material som ytterhögeranhängare publicerat.

Premiärminister Ardern kommer diskutera sociala mediers roll i massmordet med Youtubes ledning, rapporterar The Guardian.

Gärningsmannen uppges också ha varit aktiv i ytterhögerorganisationer och i Facebookgrupper som anammar ytterhögerns budskap.

Han skrev bland annat inlägg i grupper med människor som motsätter sig muslimsk invandring.

Jacinda Ardern håller tal.
Bildtext Jacinda Ardern vill diskutera sociala mediers roll i attackerna.
Bild: China Nouvelle / SIPA / Shutterstock / AOP

Ensamvarg som tränade skytte

Attacken kunde endast ha förhindrats genom en slump, eftersom gärningsmannen höll mycket låg profil och såg till att inte berätta om sina planer för någon, framgår det i rapporten.

Endast minuter innan attacken publicerade han sitt manifest på nätet.

Terroristen beskrivs som en ensamvarg som tränade på gym och var aktiv i en skytteklubb.

Han lyckades ändå dölja sina planer, alltså kunde ingen vänta sig att han skulle utföra en dylik attack.

Premiärminister Ardern har bett om ursäkt för myndigheternas brister som lagts fram i rapporten, och säger att man lärt sig av läxan och ska nu se till att implementera de rekommendationer som kommissionen kommit med.

Källor: AFP, AP, BBC, STT, Yle