Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Nu är medieuppgifterna bekräftade: Qatar deltar i det europeiska VM-kvalet – värdlandet spelar inte i Finlands grupp

Från 2020
Uppdaterad 08.12.2020 20:27.
Argentina spelar mot Qatar i Copa America.
Bildtext 2019 spelade Qatar i Copa America. Här möter de Argentina.
Bild: EPA

Den engelska tidningen Independent rapporterade att VM-värden Qatar spelar i en av grupperna i Europas VM-kval. Nu är det också klart att Uefa har bjudit in Qatar till kvalet och landet spelar landskamper mot lagen i grupp A.

I måndags lottades de tio kvalgrupperna i Europas VM-kval i fotboll. De 55 landslagen delades upp i fem grupper med fem lag och fem grupper med sex lag.

Dagen efter lottningen adderades ett 56:e landslag för spel i det europeiska kvalet.

Trovärdiga tidningen Independent rapporterade om att Qatar – värd för fotbolls-VM 2022 – kommer att ansluta till en grupp och spela matcher som förberedelse inför slutspelet på hemmaplan.

Även nyhetsbyråerna AP och Reuters skrev samma sak och en stund senare kom också bekräftelsen från Uefa.

Qatar spelar landskamper mot länderna som lottades in i grupp A. De fem landslagen är Portugal, Serbien, Irland, Luxemburg och Azerbajdzjan.

Independent uppgav att de fem femlagsgrupperna har varit alternativen – och Finland lottades in i en av de grupperna.

Valet föll ändå på grupp A. Den största anledningen till det är att de fyra Nations League-finalisterna finns i de fyra övriga femlagsgrupperna.

Tio matcher i Europa

Det hela har blivit aktuellt efter förhandlingar mellan det asiatiska och europeiska fotbollsförbundet. Qatar har tidigare spelat i de sydamerikanska mästerskapen Copa America 2019 och landet är inbjudet på nytt till turneringen nästa år. Dessutom deltar Qatar i Gold Cup – en turnering för medlemsnationerna i Concacaf – nästa år.

Qatars resultat i matcherna mot länderna i grupp A kommer inte att räknas med i kvalspelet.

Totalt skulle det handla om tio träningslandskamper under nästa år. Enligt AP spelar Qatar alla matcher i Europa. Inför EM-slutspelet 2016 hade värden Frankrike ett liknande upplägg för att ladda upp inför turneringen.

Se alla grupper i det europeiska VM-kvalet här!

Artikeln uppdaterad klockan 20.27 med bekräftelsen.