Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Frankrikes förbundskapten hoppade inte av glädje efter lottningen – nu är det klart att Finland avslutar hela VM-kvalet hemma mot världsmästaren

Från 2020
Finlands herrlandslag jublar.
Bildtext I november slog Finland Frankrike i en landskamp.
Bild: EPA

Fotbollslandslagets spelschema i VM-kvalet är spikat. Det blir hemmapremiär i mars och gruppavslutning mot storfavoriten Frankrike. I motståndarlägren har man stor respekt för Finland.

Det första steget på vägen mot fotbolls-VM i Qatar 2022 togs i måndags kväll när kvalgrupperna lottades. Finland hamnade i grupp D och möter Frankrike, Ukraina, Bosnien-Hercegovina och Kazakstan.

Ett dygn efter lottningen är matchprogrammet fastslaget. Finland kommer att spela två kvalmatcher per samling och inleder med Bosnien-Hercegovina på hemmaplan och Ukraina borta i mars.

Här är hela spelschemat (klockslagen kan justeras):

  • 24 mars: Finland–Bosnien-Hercegovina (21.45)
  • 28 mars: Ukraina–Finland (21.45)
  • 4 september: Finland–Kazakstan (19.00)
  • 7 september: Frankrike–Finland (21.45)
  • 9 oktober: Finland–Ukraina (19.00)
  • 12 oktober: Kazakstan–Finland (17.00)
  • 13 november: Bosnien-Hercegovina–Finland (16.00)
  • 16 november: Finland–Frankrike (21.45)

Efter lottningen konstaterade Finlands förbundskapten Markku Kanerva att gruppen är tuff.

– Det kommer att spelas en hel del i kors, sa Kanerva.

"Målet att vinna gruppen"

Alla ser Frankrike som den gigantiska förhandsfavoriten. Gruppsegern och direktplatsen till VM-slutspelet är vikt för "Les Bleus", men Didier Deschamps sitter lugnt i båten.

Den franska förbundskaptenen lyfter ett varningens finger.

– Jag kommer inte att hoppa av glädje. Man måste alltid vara ödmjuk och visa respekt för alla lag. Självklart kommer Frankrike att vara favorit, men vi måste också leverera resultat, säger Deschamps enligt nyhetsbyrån AP.

Frankrike har nyligen mött både Ukraina och Finland. I oktober krossade fransmännen Ukraina med 7–1, men en månad senare chockvann Finland i Paris.

Didier Deschamps sitter på bänken.
Bildtext Didier Deschamps.
Bild: AFP / Lehtikuva

– Ukraina är helt klart på väg framåt. Jag har tittat på Finlands senaste match och de spelade bra mot oss. Rent logiskt är de två lagen bättre än Bosnien och Kazakstan.

– Vårt klara mål är att vinna gruppen.

Sjevtjenko har respekt för Finlands framsteg

Som regerande världsmästare blir Frankrike en svår nöt att knäcka för resten.

På pappret och rankningsmässigt är Ukraina gruppens tvåa. Ukraina är 24:e på Fifas världsrankning, men förbundskaptenen Andrij Sjevtjenko känner stor respekt för bland annat Finland.

– Det här är en tuff grupp. Det är givet att mötena med regerande världsmästaren blir tuffa. Vi vet hur starka de är, säger Sjevtjenko på det ukrainska fotbollsförbundets webbplats.

– Vi kan Finland i och med att vi mötte dem i det förra VM-kvalet. Då var matcherna tuffa och de har gått framåt. Deras EM-avancemang bevisar deras utveckling.

När Ukraina och Finland möttes i kvalet till VM 2018 blev det två uddamålsförluster för Finland. Nederlaget i Odessa hösten 2016 blev Hasse Backes sista landskamp som förbundskapten och hemmaförlusten i Tammerfors sommaren 2017 var Markku Kanervas andra tävlingsmatch som landslagstränare.

Diskussion om artikeln