Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Nu rekommenderas distansundervisning för årskurserna 7 till 9 - i Sibbo fortsätter närundervisningen, i Borgå ännu oklart

Från 2020
En ung flicka studerar på distans. Hon har framför sig en bok på ett skrivbord.
Bildtext Nu rekommenderas distansundervisning också för årskurserna 7-9. Rekommendationen gäller sedan tidigare elever på andra och tredje stadiet. Arkivbild.
Bild: Henrietta Hassinen / Yle

Nylands coronakoordineringsgrupp rekommenderade på tisdagen att elever i årskurserna 7-9 ska övergå till distansundervisning. Sibbo har redan beslutat skippa rekommendationen medan läget i Borgå antagligen klarnar på torsdag.

Det är upp till kommunerna att avgöra om de tar rekommendationen i bruk eller inte. I Sibbo har man redan bestämt att eleverna inte kommer att övergå till distansundervisning innan jullovet.

Eleverna kommer alltså att tillbringa ännu den här och nästa vecka i skolan. Beslutet togs av Sibbos coronakoordineringsgrupp på tisdagseftermiddagen.

- Vi ansåg att det inte finns orsak att ta till åtgärden, åtminstone nu. Vi kommer att vänta på hur läget blir. Vi tror att de åtgärder vi redan tagit till räcker nu, säger Sibbos utbildningsdirektör Jukka Pietinen.

Enligt Pietinen har coronaläget i Sibbo blivit lite bättre.

Beredskap finns i Borgå

I Borgå vet utbildningsdirektör Rikard Lindström ännu inte hur det blir.

- Stadens ledningsgrupp har möte på torsdag. Innan dess tar vi knappast några officiella beslut, säger Lindström.

Liksom i Sibbo tar höstterminen i Borgå slut den 18 december. Om beslutet blir att årskurs 7-9 i Borgå övergår till distans så görs det antagligen med start på måndag.

Det skulle betyda fem dagar på distans innan jullovet tar vid.

- Om man ser att det är en nödvändig åtgärd så är jag 99 procent säker på att skolorna snabbt kan övergå till distansundervisning och har en beredskap att göra det från och med måndag, säger Lindström.

Elever och lärare har egentligen under hela hösten varit beredda på att snabbt byta om till distansstudier, till exempel i sådana fall där någon hamnar i karantän och måste stanna hemma från skolan.

Enligt Lindström är utgångspunkten att närundervisning är bättre och effektivare, men samtidigt har bildningsväsendet redan hunnit få erfarenhet av att ordna undervisning också på distans.

Han tror inte att ett fem dagars avbrott i närstudierna innan jullovet kommer att ha så stor betydelse för inlärningen.

Å andra sidan skulle det betyda att eleverna är borta från skolan ganska länge. Vårterminen börjar den 7 januari.

- En liten grop i inlärningen gör det säkert, men knappast är den där gropen jättedjup, säger Lindström.