Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Den mest lukrativa tiden för taxiföretagare ett minne blott: "Vi är i en svår sits"

Från 2020
Taxibilar vid stolpen utanför Posten i Vasa.
Bildtext Arkivbild. Taxibilar i Vasa.
Bild: Yle/Joni Kyheröinen

Vanligtvis brukar taxiföretagare ha mest körningar kring julen, men i år är situationen en helt annan. Nöjestaxiåkandet är borta och företagare kör paket eller pizzor för att ens få en liten inkomst.

Inga lillajulfester, inga självständighetsfester, inga julmiddagar. De flesta stannar hemma på grund av coronaläget. Det här innebär att december månad som vanligtvis är en väldigt bråd tid för taxiföretagare nu ekar tom i kalendern.

- Det är klart att det är en utmanande situation, säkert den svåraste som drabbat den här branschen. Vi är i en svår sits, säger Kari Tynjälä, ordförande för Österbottens taxiföretagare.

Allt nöjestaxiåkande är borta, likaså taxiåkandet till flyg och tåg. Endast de samhälleliga tjänsterna som elevskjutsar och FPA-taxin sysselsätter taxiföretagarna.

- Skolornas verksamhet är igång ännu, så det är inte samma som på våren då allt stängdes. Då var det riktigt katastrofalt, nu har vi ännu samhällsskjutsarna som är en räddning i den här situationen.

Många byter bransch eller pensioneras

Enligt Tynjälä orkar inte vissa taxiföretagare vänta på bättre tider utan försöker hittar andra alternativ.

- Det är klart att man febrilt funderar på sina alternativ. Vissa kanske får lite extra av att transportera varor som till exempel matkassar.

- De som har möjlighet har tillfälligt tagit något annat jobb och den här situationen har säkert också påskyndat beslutet att pensionera sig. Alla försöker på sitt sätt ta sig genom situationen.

Enligt Tynjälä väntar alla redan på nästa sommar då situationen förhoppningsvis är över. Men han tror att krisen kommer att ha långtgående konsekvenser för taxibranschen.

- I lite tystare mer glesbebygda områden är det inte lönsamt med affärsverksamhet längre. När äldre företagare, som kanske haft detta som en livsstil, slutar så finns det inte längre någon som tar över.

- Verksamheten flyttar dit det finns en marknad. Det är en skrämmande situation.

Företagare: Ingen trafik till flygplatsen och järnvägsstationen

Kenth Sjöman, företagare på Taxi Sjöman i Vasaregionen, säger att året varit mycket ovisst.

- Omsättningen har minskat ordentligt för de flesta. De som har egna, fasta köror klarar sig bättre men de som lever helt och hållet på beställningar som kommer via centralen har svåra tider, säger Sjöman.

Taxichaufför i en taxi
Bildtext Kenth Sjöman.
Bild: Yle/August Treier

Taxi Sjöman har en hel del fasta köror, men trots det har omsättningen hittills i år minskat med 25 procent.

- För tillfället går det runt med nöd och näppe. Men om det här drar ut på tiden blir det svåra tider.

Som nämndes brukar jultiden vara tacksam för taxiföretagarna, så är inte fallet i år.

- Vissa festprissar är nog i farten men visst är det betydligt lugnare än vanligt, säger Sjöman.

Den största skillnaden nu under hösten är enligt Sjöman ändå det att folk inte reser någonstans. Vilket då förstås syns i taxiskjutsarna till och från flygplatsen, järnvägsstationen och hamnen.

Det finns förstås personer som ändå behöver taxi, coronapandemi eller inte.

- Såna som ska till sjukhuset.

Har ni försökt hitta andra inkomster?

- Vi har lite varutransporter som väger upp en aning, men det är sporadiskt.

Taxi Sjöman har Vasa, Korsholm, Vörå och Malax som verksamhetsområde. Största nedgången har skett i Vasa.

- Just med hänvisning till flygplatsen, järnvägsstationen och hamnen.

Så småningom ska folk börja vaccineras också i Finland, men Kenth Sjöman tror att taxibranschen kommer att ha det kämpigt åtminstone fram till nästa sommar.

En taxiskylt.
Bild: Yle/Hedvig Sandell

"Det finns inget att ge bort"

Johan Fredriksson driver Jockis Taxi i Nykarlebynejden, med bilar både i Nykarleby och i Jakobstad.

- Körningarna har minskat radikalt. Både helgkörningar och företagssidan är riktigt på noll. Vi har skolor och FPA-skjutsar, så månne vi inte överlever men det finns inget att ge bort, säger Fredriksson.

Hur länge kan läget fortsätta så här?

- Det är inte hållbart i längden. Vi väntar oss att det blir bättre nästa år, men troligen känner vi av det ännu nästa sommar eller till och med nästa jul, tror Fredriksson.

Jockis Taxi funderade i något skede på att köra ut mat, men det gjorde också många andra företag och det hela rann ut i sanden.

Även för Fredriksson brukar det vara bråda tider i november och december.

- Men nu är det på noll. Man har ju hört av företagare i restaurangbranschen att det inte ordnas några julfester, och då har inte vi några körningar heller.

Diskussion om artikeln