Hoppa till huvudinnehåll

Sport

De isländska landslagen saknar förbundskaptener – damtränaren avgår efter fylleskandal, på herrsidan drömmer spelarna om Lars Lagerbäck

Från 2020
Lasse Lagerbäck.
Bildtext Lars Lagerbäck ledde Island till sitt första slutspel någonsin på herrsidan.
Bild: EPA

Det isländska fotbollsförbundet är på dubbel tränarjakt. Och om spelarna i herrlandslaget får sin vilja igenom så borde Island återanställa 72-årige Lars Lagerbäck.

De isländska seniorlandslagen saknar förbundskaptener efter höstens matcher. På herrsidan avgick svensken Erik Hamrén efter att Island missade fotbolls-EM i playoffspelet.

På damsidan säkrade Island en plats i EM-slutspelet 2022, men nu står även damerna utan tränare. Anledningen är en fylleskandal i samband med att laget firade EM-platsen.

Förbundskaptenen Jon Thor Hauksson ska ha gått över gränsen när han kritiserade några spelare under festen. Därmed har han gjort sitt som landslagstränare.

– Jag har alltid varit ärlig med spelarna och hyllat eller kritiserat för att förbättra dem. De här samtalen hör inte hemma under ett firande och när vi är påverkade av alkohol, säger Hauksson på det isländska förbundets webbplats.

Han har pratat med spelare under de senaste dagarna och bett om ursäkt, men kommit fram till att förtroendet inte finns kvar och bett om att få avgå.

Tog Island till EM-kvartsfinal

På herrsidan hade lilla Island tagit sig till två raka mästerskap, men efter EM 2016 och VM 2018 blir det inget EM nästa sommar.

I november meddelade Hamrén att han lämnar sitt uppdrag. Nu uppger isländska medier att viktiga spelare i landslaget har ringat in den idealiska ersättaren: Lars Lagerbäck.

Lagerbäck ledde Island mellan 2011 och 2016 och lämnade jobbet efter EM-slutspelet i Frankrike. Svensken fick en kultstatus i landet efter att ha fört Island till EM-kvartsfinal.

De senaste åren har Lagerbäck tränat Norge, men nyligen fick 72-åringen sparken efter missen i EM-playoff.

Islands nästa uppgift är VM-kvalet under 2021. Landet lottades in i grupp J och möter Tyskland, Rumänien, Nordmakedonien, Armenien och Liechtenstein.