Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Joe Biden utlovar 100 miljoner vaccinerade under sina första 100 dagar - Trump hyllar sig själv i rivaliserande pressmöte

Från 2020
Uppdaterad 09.12.2020 06:44.
USA:s blivande president Joe Biden lovar att 100 miljoner amerikaner kommer att vaccineras under hans första 100 dagar som president.
Bildtext USA:s blivande president Joe Biden lovar att 100 miljoner amerikaner kommer att vaccineras under hans första 100 dagar som president.
Bild: STELLA Pictures / Splash News

USA:s blivande president Joe Biden lovar att 100 miljoner amerikaner kommer att vaccineras under hans första 100 dagar som president. President Donald Trump höll samtidigt en presskonferens där han inte nämnde en enda gång att över 285 000 amerikaner har dött av corona. Han hyllade sig själv i stället för hur han har skött kampen mot coronaviruset.

Joe Biden lade vid ett pressmöte fram sina coronaplaner som bland annat går ut på att öppna skolor och att uppmana folk att bära munskydd.

Biden uppmanar amerikaner att ha tålamod tills de kan vaccineras och han hoppas att alla bär munskydd i 100 dagar, innan läget börjar lätta.

- På 100 dagar kan vi ändra virusets gång och förändra livet till det bättre. Använd munskydd i 100 dagar hur ni är ser på politik, uppmanade Biden, som sa att han behöver kongressens stöd så att vaccin kan distribueras till landets alla hörn.

Han underströk vikten av att barn får gå i skola igen, både för deras och familjens eget välbefinnande.

För familjer och vänner har det skapat ett gapande hål i hjärtat som aldrig kan läkas

Biden presenterade också sin corona arbetsgrupp, det vill säga de ministrar och tjänstemän som ska verkställa hans planer. Bidens kommande hälsovårdsminister Xavier Becerra och den ansedda smittskyddsexperten Anthony Fauci kommer att spela nyckelroller.

Biden utsåg Fauci till medicinska rådgivare i Vita huset.

- Vi står inför en ytterst utmanande period, sa Fauci som ständigt har varnat för att läget kommer att förvärras ytterligare under de kommande veckorna innan det blir bättre.

Biden uttryckte också medkänsla för dem som har avlidit och familjer som har förlorat anhöriga.

- För svarta, latinos och ursprungsbefolkningen som har tre gånger större chans att dö av viruset, innebär covid-19 massdöd. För familjer och vänner har det skapat ett gapande hål i hjärtat som aldrig kan läkas, sa Biden i sin hemstad Wilmington i delstaten Delaware.

Biden bekräftade samtidigt att han kommer att utse den förre armégeneralen Lloyd Austin till sin försvarsminister. Austin blir därmed den första svarta chefen för försvarsministeriet Pentagon.

- Austin är en kommendör med djup erfarenhet som har arbetat i många nyckelpositioner i Pentagon, berömde Biden.

President Donald Trump hyllade sig själv då han presenterade sina vaccinplaner i Vita huset.
Bildtext President Donald Trump hyllade sig själv då han presenterade sina vaccinplaner i Vita huset.
Bild: Copyright � 2019 BACKGRID, Inc./All Over Press

Trump berömde sig själv

Kontrasten kunde inte ha varit större då president Donald Trump samtidigt höll en presskonferens i Vita huset om sina egna vaccinplaner.

Trump nämnde inte en enda gång att över 285 000 amerikaner har avlidit i sviterna av corona. Han hyllade sig själv i stället för hur han har skött kampen mot pandemin.

- Vi är här för att diskutera en monumental nationell framgång, sa Trump och jämförde den snabba utvecklingen av vaccin med uttrycket "Warp hastighet". Det var en hänvisning till den fiktiva teknik som möjliggör farter snabbare än ljushastighet. Det är ett uttryck som myntades i TV-serien Star Trek, men som har sedan spridit sig till andra science fiction-sammanhang.

Trump sade att de nya vaccinen kommer att göra slut på problemet. Han tog än en gång till rasistiska undertoner då han inte talade om corona utan om "det kinesiska viruset."

Presidenten undertecknade samtidigt en exekutiv order om att USA ska ställas först då amerikanska läkemedelsbolag som Pfizer och Moderna börjar distribuera vaccin över hela världen.

De första reaktionerna tydde på att ordern är tandlös eftersom bolagen producerar en stor del av vaccinen utomlands och Trump därför inte kan stoppa export i någon högre grad. Till exempel Kanada konstaterade genast att det inte är bekymrat över ordern.

Han hävdade än en gång att det var han som vann presidentvalet trots att Biden fick rekordmånga, över 81 miljoner röster. Det är drygt 7 miljoner fler röster än vad Trump fick.

Han fick också frågan om varför han inte hade bjudit in Biden eller hans representanter till vaccinmötet i Vita huset.

- Förhoppningsvis är följande administration en Trump administration för man kan inte stjäla hundratusentals röster. Man kan inte ha bedrägeri och svek, dundrade Trump, vars ämbetsperiod upphör vid tolvslaget den 20 januari.

Källor: AP, Washington Post

Diskussion om artikeln