Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Grundlagsutskottets ordförande Johanna Ojala-Niemelä har en hjärntumör - Antti Rinne föreslås ta över

Från 2020
Uppdaterad 09.12.2020 17:40.
Antti Rinne har grått hår och en bister min. Han är klädd i kostym och tittar snett uppåt.
Bildtext Antti Rinne föreslås ta över ordförandeskapet efter Johanna Ojala-Niemelä som sjukskrivs på grund av en hjärtumör.
Bild: Petteri Sopanen / Yle

Antti Rinne föreslås som ny ordförande för grundlagsutskottet efter att Johanna Ojala-Niemelä på onsdagsmorgonen bad om att få avgå. Ojala-Niemelä ska operaras på grund av en hjärntumör om en vecka.

Den 46-år gamla SDP-ledamoten Johanna Ojala-Niemelä sjukskrivs i flera veckor i och med en hjärnoperation, framgår det i en intervju tidningen Me Naiset gjort.

- Läkarna har bedömt att tumören är godartad men ett säkert svar får vi först efter operationen. Visst är det en chock, säger Johanna Ojala-Niemelä till tidningen.

Ojala-Niemelä hoppas att få återgå till arbetet i riksdagen ännu under vintern, men ordförandeposten i grundlagsutskottet vill hon lämna.

- Jag har bett om att få avgå från ordförandeposten i grundlagsutskottet. Partiledningen får sköta arrangemangen gällande en ersättare, säger Ojala-Niemelä.

Trodde huvudvärken berodde på stress, reagerade på utmattning

Ojala-Niemelä berättar för Me Naiset att hon till en början inte reagerade på huvudvärkssymptomen tumören orsakade, utan förklarade huvudvärken med stress.

Det var först under hösten då hon märkte att hon blev trött snabbare än vanligt som hon uppsökte läkare.

Ojala-Niemelä opereras den 14 december och blir sedan sjukledig i flera veckor.

Marin: SDP föreslår Rinne

Statsminister Sanna Marin säger till tidningen Ilta-sanomat att SDP kommer föreslå riksdagens förste vice talman Antti Rinne till ny ordförande för grundlagsutskottet.

Enligt Marin kan Rinne inte sköta vice talmansrollen och ordföranderollen samtidigt. Därför föreslogs SDP:s riksdagsgruppordförande Antti Lindtman bli vice talman i Rinnes ställe.

Lindtman berättade på onsdag kväll att han inte vill ta på sig uppgiften som vice talman.

– Det finns många ärenden i riksdagen som är på hälft. Jag vill fokusera på dem, skriver han på Facebook.

Riksdagen inleder egentligen sin julpaus nästa vecka men åtminstone för grundlagsutskottet fortsätter arbetet också under pausen på grund av coronapandemin.

Källa: Me Naiset, Ilta-sanomat, Helsingin Sanomat

Artikeln uppdaterades 9.12.2020 klockan 17.40 med informationen om att Antti Lindtman inte blir vice talman.

Diskussion om artikeln