Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Inga barn tvingas byta Vårberga skola mot en annan närskola – i stället utreder Borgå andra alternativ

Från 2020
Flygbild över Borgå.
Bildtext Kantelehuset i Vårberga är rätt nytt, men skolornas lokaler är för trånga. Arkivbild.
Bild: Borgå stad/Johannes Korpijaakko

Kantelehuset i Vårberga är för litet, och därför fanns det ett förslag om att ändra elevupptagningsområdena. Svenska utbildningssektionen vill ändå inte göra det här, så nu kan till exempel baracker bli aktuella.

Olika alternativ för att ändra elevupptagningsområdena och på så sätt skapa mer utrymme i Kantelehuset i Vårberga har utretts. Det fanns två huvudalternativ.

Det ena gick ut på att elever från gamla Kråkö skolas område skulle få Grännäs skola som närskola. Det andra alternativet innebar att elevupptagningsområdet i centrum skulle ändras så att en del elever från Vårberga skola far till Kvarnbackens skola.

Svenska utbildningssektionen konstaterade på tisdagen att den inte kan omfatta något av alternativen för nya elevupptagningsområden.

– Vi diskuterade saken förra veckan och då konstaterade utbildningsdirektören att det inte är enkelt. Oberoende av hur vi vänder och vrider på saken så blir det inte bra, säger Mikael Kulju (SFP) som är ordförande för svenska utbildningssektionen.

Skolskjutsar ett problem

Om det är så att eleverna från södra Borgå får Grännäs som sin närskola kan det bli bekymmer med skolskjutsarna, konstaterar Kulju. En annan risk är att Grännäs skola då blir för liten.

Att justera elevupptagningsområdena i centrum kan också leda till tokigheter. Som ett exempel nämner Mikael Kulju att elever som har 500 meter till Vårberga skulle tvingas ta sig till Kvarnbackens skola som ligger längre bort.

– Om vi sedan skulle tvingas justera elevupptagningsområdena på nytt om tre eller fyra år så skulle vi känna oss fruktansvärt dumma. Det är inte heller schysst mot familjerna.

Någon sorts tillfälliga lokaler är alltså det som Borgå stad nu verkar gå in för. Kulju vill ännu inte spekulera i huruvida det är traditionella baracker eller något annat.

– Något som också gör det krångligare är att ingen riktigt vet hur länge Vårberga skola kommer att vara för liten innan elevantalet sjunker. Det kan vara mellan fem och tio år. Att bygga till är knepigt, och en tillbyggnad skulle heller inte hinna bli klar i tid.

Nu görs en ny utredning om olika alternativ för tillfälliga lokaler. Den utredningen ska vara klar i slutet av februari.

Utrymmet i Kantelehuset räcker till ännu kommande läsår, men från 2022 borde Borgå stad ha en lösning på utrymmesbristen.

Diskussion om artikeln