Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Ungdomsledares budskap till vuxna i Sjundeå: Klaga inte på ungdomar på sociala medier

Från 2020
Ungdomsledare Jonas Ehrnsten i Sjundeå
Bildtext Ungdomsledare Jonas Ehrnsten uppmanar både gamla och unga att hålla sig lugna och resonliga. För tillfället är Walkers ungdomslokal i Sjundeå stängd på grund av coronarestriktionerna.
Bild: Maria Wasström / Yle

En del Sjundeåbor upplever att stationsområdet känns oroligt och otryggt om kvällarna.

Ungdomsledare Jonas Ehrnsten uppfattar inte att oroligheterna skulle ha ökat särskilt mycket från tidigare år men tillstår att coronatristessen också gör sitt till:

- Jag tror att många unga har lite tråkigt, särskilt nu under coronatiden då allt stängs ner. När de har tråkigt hittar de på egna sätt att underhålla sig och jag vet inte om det alltid är en så bra sak, säger Jonas Ehrnsten.

Ungdomsledare Jonas Ehrnsten i Sjundeå
Bildtext Jonas Ehrnsten är ungdomledare på Sjundeå kommun och jobbar på ungdomslokalen Walkers som för tillfället är stängd för besökare.
Bild: Maria Wasström / Yle

Han avråder i alla fall från att genast ta till arga pennan och skriva surt på sociala medier om hur illa ungdomen beter sig. Han hoppas att vuxna kunde föregå med gott exempel och vara konstruktiva i stället för att skriva fult på sociala medier:

- I stället för allt klaga på sociala medier kan man försöka diskutera. Många unga är väldigt sakliga men blir lätt provocerade.

Mopedbana efterlyses

Det största irritationsmomentet verkar vara det högljudda mopedkörandet – vilket visserligen så gott som upphört i samband med vinterns antågande.

Ungdomsfullmäktige i Sjundeå har föreslagit att kommunen skulle anvisa en särskild mopedbana, en privat vägstump där mopedisterna skulle få hålla till ostört – eller kanske närmast utan att störa andra.

- Det kunde vara värt att pröva. Särskilt körande på nätterna här på stationsområdet är störande för dem som bor här, säger Ehrnsten.

Ungdomsfullmäktiges motion behandlades i måndags i positiv anda i kommunstyrelsen och skickas nu vidare för beredning i tekniska nämnden, berättar kommunstyrelseordföranden Merja Laaksonen (SFP).

Ungdomsledare på hjul

I somras när Walkers var stängt rörde sig ungdomsledarna med cykel på byn och fick på det sättet kontakt med de unga.

- Många gånger hade vi diskussioner angående mopedköring men vi är ju inte några poliser. Vi är vuxna som de litar på och gillar att prata med.

Han påpekar också att det är svårt att ”förvisa” de unga bort från centrum eftersom alla ändå inte har mopedkort och har svårt att ta sig längre bort.

Kameraövervakning önskas av politiker

Ehrnsten har själv inte direkt märkt att skadegörelse och ofog skulle ha ökat på stationsområdet men bland annat Samlingspatiet i Sjundeå har föreslagit kameraövervakning just på grund av det oroliga beteendet.

Sjundeå i mörkret
Bildtext En del politiker och Sjundeåbor önskar kameraövervakning till stationsområdet eftersom de upplever det som otryggt.
Bild: Maria Wasström / Yle

Däremot har Ehrnsten noterat ett ökande allmänt illamående bland unga.

- Jag har nog märkt att det är mer illamående i luften nu under coronatiden. Det gäller inte bara i Sjundeå.

Han tycker också det är svårare att som ungdomsledare hålla kontakt med de unga nu när ungdomslokalen är stängd. Tidigare i höstas var den ännu öppen men strikta restriktioner gjorde att endast tio personer kunde vistas i lokalen samtidigt.

- Förra hösten hade vi 40-60 besökare per dag men nu har det varit betydligt färre.

Saknar vännerna på Walkers

En av dem som tidigare vistades nästan varje dag på ungdomslokalen är femtonåriga Bea Keto.

- Jag var där nästan alla dagar då det var öppet, säger Bea Keto.

Bea Keto
Bildtext Bea Keto känner sig trygg i Sjundeå men tycker det är trist att det finns så lite att göra under coronarestriktionerna. Mopeden är satt i vinterförvar.
Bild: Maria Wasström / Yle

Efter att ungdomslokalen i början av månaden stängde igen på grund av coronaepidemin har hon mest varit hemma på sin fritid.

Hon saknar speciellt möjligheten att på Walkers umgås med vänner, spela biljard eller brädspel och tala med ungdomsledarna.

- Jag förstår restriktionerna men det är ju inte jätteroligt. Man har ju inget att göra efter skolan och ser sina vänner mer sällan, säger Bea Keto.

Själv tycker hon ändå inte det finns anledning att känna sig otrygg om man rör sig sent på kvällen i Sjundeå.

- Jag upplever att Sjundeå är ett väldigt tryggt ställe och det är bra att bo här, säger Bea Keto.

Träffa ungdomsledarna digitalt

I Sjundeå har ungdomsväsendet och Walkers-verksamheten försökt hitta nya sätt att komma i kontakt med de unga när de inte spontant kan ses på ungdomslokalen. Man har öppnat Nät-Walkers som är en digital mötesplats som fungerar genom Discord-appen. Den som vill kan chatta eller prata med ungdomsledarna, spela digitala spel eller helt enkelt umgås digitalt i brist på andra alternativ.

Ehrnsten hoppas att fler städer och kommuner skulle ta i bruk chatkanaler där unga får diskutera digitalt med ungdomsledare

- Det är svårt om man inte har så bra kontakt med ungdomarna från tidigare men här i Sjundeå har vi åtminstone lyckats få med ungdomarna riktigt bra, säger Ehrnsten.

Verksamheten i Sjundeås ungdomslokal Walkers är riktad till unga i åldern 13-18 år.

Walkers-verksamheten har utvecklats av föreningen Stationens Barn (Aseman Lapset) men ungdomsledarna som jobbar där är anställda av Sjundeå kommun. I Walkers-caféet arbetar också frivilligarbetare som inom Walkersverksamheten kallas för Wapare.

Diskussion om artikeln