Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Förändringar i världscupen i längdskidåkning – mindre resande mellan Sverige och Finland

Från 2020
Sverige och Polen växlar i sprintstafetten.
Bildtext Ändringar i världscupens tävlingsprogram.
Bild: EPA/Grzegorz Momot

Det internationella skidförbundet FIS har gjort små förändringar i längdskidåkningens hårt kritiserade världscupprogram. För att minska på resandet mellan Sverige och Finland flyttas deltävlingarna i Ulricehamn framåt med tre veckor.

Ursprungligen var det meningen att Ulricehamn skulle arrangera deltävlingar i världscupen 16–17 januari, men dessa tävlingar flyttas till 6–7 februari.

Därmed hålls längdskidåkarna en längre tid i Sverige, i och med att Falun står som värd för världscupen 30–31 januari. Nu undviker man en situation där man tvingas resa från Ulricehamn till Lahtis, och därifrån tillbaka till Sverige och Falun.

Ulricehamn krockar med FM-tävlingarna

Trots att logistiken blir bättre är det nya datumet för Ulricehamn inte bra för det finländska laget. Tävlingarna infaller nämligen på samma veckoslut då FM på skidor ska avgöras i Pyhäjärvi.

Det finländska landslaget har redan tidigare dragit sig ur världscuptävlingarna i Davos och Dresden. Inom kort måste laget ta ställning till huruvida man ställer upp i Tour de Ski som inleds vid nyåret.

I går meddelade FIS att Tour de Ski kommer att genomföras enligt den ursprungliga planen på tre olika orter i Schweiz och Italien. Det norska skidlandslaget som varit mest kritisk till världscupens tävlingsprogram har meddelat att man inte ställer upp på Tour de Ski.