Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Trots årets stressigaste tid är humöret på topp på posten i Borgå: "Våra glada miner syns inte bakom munskydden"

Från 2020
Uppdaterad 10.12.2020 11:35.
Posten i Citymarket i Borgå
Bildtext Det är stressiga tider på ombudsposten i Borgå centrum (Arkivbild).
Bild: Yle/Stefan Härus

Om någon känner av att julen är på väg så är det de postanställda. I år är det dessutom speciellt stressigt eftersom många, på grund av coronaviruset, skickar paket per post i stället för att överlämna dem personligen.

I Borgå finns ett av de största ombudspostkontoren i Citymarket i centrum.

- Vi har allt under kontroll trots att det kommer mycket paket. Hela butikens personal har utbildats så att den ska kunna överlämna paket, säger varuhuschef Nina Kangassalo.

Tre personer kan överlämna paket samtidigt. Dessutom finns det två personer i postkassan.

Trots att allt för det mesta löper smidigt så blir det ändå köbildning ibland.

- Jo, det blir det naturligtvis. Vi har bara två kassor som kan ta emot de avgående paketen, vilket är en mera tidskrävande process än att lämna ut paket, säger Kangassalo.

Det här innebär att kunderna kan bli tvungna att stå i kö rätt så länge.

Postskylt och könummervisare vid posten i citymarekt i borgå
Bildtext Det könummersystem som fanns vid ombudsposten i affären tidigare är inte i funktion längre.
Bild: Yle/Stefan Härus

En lång kö med avstånd är tryggare

Förr fanns det ett system med könummer. Då var det möjligt att lämna kön för att handla under tiden.

Sen när den egna turen närmade sig var det bara att dra sig närmare postdisken.

- Vi tog bort könummersystemet på grund av coronaviruset. Det var många kunder som inte ville använda sig av knappen, men jag tycker att kunderna köar snällt. Det blir visserligen en lång kö med avstånd mellan dem som köar i stället för en klunga med trängsel, säger Kangassalo.

När Yle Östnyland besöker ombudsposten i Borgå centrum är det inte många som hämtar eller skickar paket.

- Julruschen har kommit i gång, men toppdagen ligger i framtiden, säger Kangassalo.

De dagar som brukar vara de allra intensivaste är förstås de dagar då man senast ska skicka till exempel julkort, för att Posten ska kunna garantera att försändelserna kommer fram.

De dagarna varierar beroende på vad man skickar, men den 17 december är sista dagen då julkort till adresser i Finland behöver skickas för att de ska komma fram i tid.

Paket bör postas senast den 18 december. För kort och paket till utlandet gäller lite beroende på typ av försändelse och adressland den 14 december.

citymarketkvarteret i borgå
Bildtext Bland annat i den här stormarknaden i centrum kan man hämta paket.
Bild: Yle/Stefan Härus

Hundratals paket per dag

Också i mars, då coronaepidemin slog till, skickades det mycket paket. Då började människor också alltmer beställa varor via internet.

- Trots allt kommer det betydligt fler paket nu. Vi får upp emot ett trettiotal transportvagnar och postbehållare med paket varje dag. Nästa vecka blir det ännu värre, säger Nina Kangassalo som är varuhuschef vid Citymarket.

När vagnarna rullar in är det dags att packa upp dem - och snabbt ska det gå, eftersom det kommer lika många postbehållare följande dag.

Trots att det är stressiga tider är stämningen på topp i ombudsposten.

- Personalen har julandan på topp och vi överlämnar och tar med glädje emot kundernas paketförsändelser, men våra glada miner kanske inte syns på grund av munskydden, säger Kangassalo.

Tillfälligt postställe avlastar i Söderkulla

Vid en av ombudsposterna i Sibbo, den som ligger i K-supermarket Söderkulla, har julbrådskan förstås också kommit i gång.

Köpman Juha Läikkö säger att det ändå inte har varit någon större trängsel på posten än tidigare år, och köandet har gått utan problem.

- Det här och förra året har julruschen jämnats ut med postens pop up-punkt som delar ut en del av paketen, berättar Läikkö.

Pop up-punkten i Söderkulla ligger rätt nära butiken.

Också i Nickby finns en ombudspost i en stor mataffär, samt en pop up-punkt nära intill.

- Antalet postpaket har ökat under hela året. Redan i våras bad vi Posten om en pop up-punkt då det var som brådast, så att vi fick ordning på den största ruschen, säger köpman Läikkö i Söderkulla.

Korta köer i Matkahuolto

Också vid Matkahuolto i Borgå blir paketen fler ju närmare jul vi kommer.

- Antalet försändelser har ökat under hela året. Vi talar om en tillväxt på 60 procent. Nu till jul har volymen klart ökat jämfört med tidigare år, säger Jari Vainio som är chef för produktion och tjänstenätet.

Det syns tydligt att folk shoppar mer på nätet nu än tidigare.

Vainio skulle ändå inte säga att det är julrusch på gång, åtminstone inte i den bemärkelsen att leveranstiderna skulle ha blivit längre.

busschaufför lastar paket från en vagn in i en buss.
Bildtext Paketmängderna har ökat. Arkivbild.

För Matkahuolto börjar den traditionella högsäsongen direkt efter Black Friday-rean.

- Då får vi en stor mängd försändelser. Vi förväntar oss att mängden paket växer ännu de följande två veckorna, säger Vainio.

När många ska hämta eller skicka paket samtidigt kan det förstås bli köer också vid Matkahuolto men det märks mest vid större serviceställen i huvudstadsregionen.

- Vad jag vet har det åtminstone hittills inte varit någon trängsel vid servicestället i Borgå, säger Vainio.

Det huvudsakliga servicestället i Borgå finns på Fredsgatan, invid torget.

För att vanliga inrikespaket som skickas med Matkahuolto ska hinna fram innan jul ska de sändas i väg senast måndagen den 21 december.

Inrikes hemleveranspaket ska skickas senast fredag 18.12 medan expresspaket i vissa fall, beroende på avsändningsplatsen och mottagarens adress, kan hinna fram fast de sänds först onsdag 23.12.

Den sista avsändningsdagen för paket som skickas utrikes varierar beroende på mottagarlandet. Paket till Estland, Lettland, Litauen och Tyskland ska skickas senast 15.12.

Om paket till Sverige och Danmark ska hinna fram till jul måste de skickas i väg senast 17.12.

10.12.20 kl. 11.34: Stycket om ombudsposten i Söderkulla, under mellanrubriken "Tillfälligt postställe avlastar i Söderkulla" har lagts till.

Diskussion om artikeln