Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Nästan 600 döda under det senaste dygnet – Tysklands förbundskansler Merkel kräver ännu striktare coronarestriktioner

Från 2020
Uppdaterad 09.12.2020 12:46.
Angela Merkel håller upp ena handen i en stoppgest.
Bildtext Merkel vill se striktare coronarestriktioner, men det är de tyska delstaterna som själva bestämmer om eventuella begränsningar.
Bild: imago images/photothek/ All Over Press

I Tyskland har de registrerade coronafallen inte blivit färre trots skärpta begränsningar. Under det senaste dygnet rapporterades igen om över 20 000 nya fall. I ett tal i förbundsdagen krävde förbundskanslern striktare begränsningar redan före jul.

Det handlar om ett nytt tragiskt rekord. Enligt uppgifter från den tyska smittskyddsmyndigheten dog 590 människor under det senaste dygnet som en följd av coronaviruset.

– Jag är mycket orolig över den utveckling vi har för tillfället och det här är något vi snarast måste diskutera. Med 14 dagar kvar till jul måste vi minska på kontakterna människor emellan så mycket som möjligt, säger förbundskansler Angela Merkel.

Konkret föreslår hon bland annat att skolornas jullov borde börja ännu tidigare än vad som redan har slagits fast. Att vissa delstater tillåter hotellen att ta emot gäster under julhelgen, ser hon inte heller som någon bra idé.

– Jag är mer än ledsen över hela den här situationen, men om vi har 590 döda på ett dygn måste något göras.

Sachsen stänger ner på måndag

Då besluten om striktare coronaregler fattas av de tyska delstaterna kan Merkel ändå i det här skedet inte annat än att vädja om att nya beslut måste fattas.

Under de senaste dagarna har det ändå höjts allt fler röster om att delstaterna under Merkels ledning snarast möjligt borde se över och skärpa de nu gällande begränsningarna. För tiden efter jul har flera delstater redan bestämt om striktare restriktioner, något som Merkel välkomnar.

Från den tyska vetenskapsakademin Leopoldina rekommenderade man i tisdags att man borde utnyttja tiden kring jul och nyår för att försöka bromsa upp spridningen av coronaviruset.

I praktiken skulle det här betyda en nedstängning som den i våras.

– Jag håller med vetenskapsakademin att vi borde undvika alla kontakter som inte är absolut nödvändiga, säger Merkel.

Speciellt svår är coronasituationen just nu i den östtyska delstaten Sachsen. I delstaten bestämdes därför redan igår att man från och med måndag kommer att gå in för en mer drastisk nedstängning.

Det här betyder bland annat stängda daghem, skolor och butiker.

Diskussion om artikeln