Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Handbollslandslaget tackar nej till turnering i Riga – satsar på träningsläger hemma i Finland

Från 2020
Ola Lindgren instruerar finländska spelare omkring honom.
Bildtext Handbollslandslaget samlas till läger i januari.
Bild: Handbollsförbundet/Newspix/Tomi Hänninen

Finlands handbollslandslag samlas till träningsläger i januari under herrarnas internationella landslagsvecka. Laget samlas vid Kisakallio idrottsinstitut den 3 januari för ett läger som fortsätter fram till 7 januari.

Finland hade också haft möjlighet att delta i en internationell turnering i Riga, men träningsledningens duo Ola Lindgren och Teddy Nordling fattade beslutet att ett träningsläger hemma i Finland är det bättre alternativet under de rådande pandemiförhållandena.

– Vi kom fram till att vi stannar i Finland och genomför vårt läger, men reser ingenstans, säger Nordling i handbollsförbundets pressmeddelande.

EM-kvalet fortsätter för Finlands del i mars. Under lägret i januari finns det därför ännu möjligheter att göra en del experiment.

Stor lägertrupp med nya intressanta namn

Några erfarna landslagsspelare är inte med den här gången, vilket ger utrymme för spelare med mindre erfarenhet att visa upp sig. I truppen finns också ett par debutanter: ÅIFK:s Isak Lehvonen och Rimbo HK:s Casper Blanck.

Den 19-årige målvakten Casper Blanck är uppvuxen i Sverige, men har via sin finländska mamma också finländskt pass. Han har tidigare deltagit i träningsläger med Finlands ungdomslandslag.

– Han har fått gott om speltid i sitt klubblag i Sverige och han är oerhört ivrig att ställa upp för Finland. Han vill till exempel att jag skriver e-post till honom på finska och så svarar han på svenska, säger handbollsförbundets verksamhetsledare Päivi Mitrunen.

– Vi hade redan under lägret i augusti en större trupp, och nu har vi samma läge. Vi har möjlighet att testa olika spelare då lägret inte direkt förbereder oss för en kvalmatch, säger Nordling.

Lindgren får se spelare på nära håll

Borta från träningslägret är bland annat Teemu Tamminen som landslagsledningen känner till så bra att man inte behöver kartlägga.

– Vi behöver se spelarna också i landslagssammanhang trots att jag nog ser dem under ligamatcher också. Men Ola ser dem mindre och nu har vi en bra möjlighet att följa dem på nära håll, säger Nordling.

– Jag har också talat med aktuella landslagsspelare som inte är med denna gång, och vi har kommit överens om att de är med nästa gång igen.

Laget till landslagslägret i januari:

Mikael Mäkelä (mv), Dicken
Joonas Klama (mv), Bergischer HC, GER
Casper Blanck (mv), Rimbo HK Roslagen, SWE
Benjamin Helander, Alingsås HK, SWE
Linus Lindberg, BK-46
Fredrik Forss, GrIFK
Robin Sjöman, BK-46
Oscar Berglund, ÅIFK
Topias Laine, Hammarby IF, SWE
Gusten Montonen, Dicken
Isak Lehvonen, ÅIFK
Nico Rönnberg, BK-46
Max Granlund, Dicken
Robin Granlund, GrIFK
Peik Sjöblom, ÅIFK
Oscar Kihlstedt, HK Varberg, SWE
Anthony Hellakoski, GrIFK
Miro Koljonen, Fjellhammer IL, NOR
Richard Sundberg, GrIFK
Niki Tuominen, GrIFK

Källa: Handbollsförbundets pressmeddelande

Diskussion om artikeln