Hoppa till huvudinnehåll

Familj

Buu-klubben
Yle Watt
MGP

Norrena & Frantz: Hur håller man ihop relationen då en närstående blir psykiskt sjuk?

Från 2020
Svartvit bild av en leende Hannah Norrena
Bildtext Relationspoddens Hannah Norrena vet hur det känns då en närstående klappar ihop.
Bild: Ilmari Fabritius

Vi ska inte sticka under stol med saken. Psykisk ohälsa inom familjen är ett tema vi på Relationspodden länge har velat ta upp.

Vad händer med en familj, ett parförhållande eller en relation när en person blir psykiskt sjuk och förändrad?

För min poddkollega Hannah Norrena har ämnet nämligen varit påfallande aktuellt.

Psykisk sjukdom är ett svårt tema att tackla. Det finns ett seglivat stigma kring det hela och det känns lätt som att man hänger ut den sjuke mot dennes vilja.

Därför har vi dragit oss för att tala om saken i podden.

Nyligen valde ändå medieprofilen Tuomas Enbuske, som är Hannahs ex och far till hennes barn, att öppet tala om sin psykiska ohälsa, depression och sina diagnoser i en artikel i Helsingin Sanomats månadsbilaga.

I artikeln med rubriken "Kändisen som försvann" (som är på finska och bakom betalmur, men det går att lyssna på den upplästa texten utan att logga in) beskriver han bland annat sitt beteende under sommaren 2019 så här:

Det spårade ur totalt. Jag var extrovert fast jag inte är extrovert. Jag festade mycket och tillbringade min tid med människor jag inte bryr mig om, jag ordnade efterfester, jag var intressant och rolig, en riktig sällskapsmänniska /…/ Men jag var också oberäknelig i mina relationer, flyktig och promiskuös. Jag var hemsk mot folk. En riktig skitstövel.

― Tuomas Enbuske i Kuukausiliite 12/2020

Kändisen som försvann och mamman som fanns kvar

Det är inte lätt att försöka upprätthålla en någorlunda normal familjevardag när den ena föräldern beter sig så här, fast hen är sjuk och inte kan rå för det.

- Jag känner mig faktiskt ganska lättad över artikeln, säger Hannah, nu vet folk vad som varit på gång och jag slipper hitta på förklaringar till exempel när folk undrar varför barnen inte bor oftare med sin pappa.

Även om Hannah och Tuomas avslutade sitt förhållande redan flera år innan hans illamående eskalerade kommer de att vara familjemedlemmar livet ut i och med de gemensamma barnen.

- För barnens skull fortsatte jag ju att stötta honom på olika sätt. Jag hade väl egentligen inget val. Samtidigt har det nog tidvis känts som att jag satt mitt eget liv på paus, konstaterar Hannah.

Vi tror att det är många som har snarlika erfarenheter, och att det är viktigt att lyfta fram den anhörigas situation när någon drabbas av psykisk ohälsa.

Nästa podd ägnar vi därför åt frågan: Vad händer med relationen när en familjemedlem blir psykiskt sjuk?

Vi vill gärna att du som har erfarenhet av saken hör av dig och berättar!

Har du varit med om att en familjemedlem eller en annan person i din närhet blivit psykiskt sjuk?

Hur påverkade det dig? Hur tog de andra i närheten saken?

Försökte du stötta den drabbade? Hurdant stöd hade du själv behövt?

Hur gick det med relationen? Hur ser den ut i dag?

Om du varit anhörig till en person som mår dåligt psykiskt, har du några råd du vill ge andra i samma sits?

Du är alltid anonym när du kontaktar Relationspodden. Ditt svar kan komma att läsas upp i podden och publiceras i redigerad form här på svenska.yle.fi.

Formuläret är inte längre tillgängligt.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln