Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Grundlagsutskottet klandrar utrikesminister Haavisto för tjänstebrott, men föreslår inget åtal

Från 2020
Uppdaterad 09.12.2020 18:07.
Pekka Haavisto intervjuas utanför Ständerhuset.
Bildtext Tjänstebrottet är inte grovt och orsakar inte åtal, uppges grundlagsutskottet föreslå.
Bild: Petteri Bülow / Yle

Det blir det inget åtal mot utrikesminister Pekka Haavisto (De gröna) för hans agerande i turerna kring de finländska medborgarna i lägret al-Hol i Syrien. Det kommer grundlagsutskottet fram till i sitt betänkande.

Grundlagsutskottet föreslår för riksdagen att tröskeln för åtal mot utrikesminister Pekka Haavisto inte överskrids.

Utskottet anser att han på vissa punkter ändå har agerat klandervärt. Det innebär att Haavisto har agerat lagstridigt, men inte i den omfattningen att villkoren för att väcka åtal i riksrätt skulle uppfyllas.

Utskottet anser alltså att Haavisto gjorde sig skyldig till tjänstebrott, då han i slutet av 2019 bestämde att den konsulära chefen Pasi Tuominen ska flyttas till andra arbetsuppgifter. De två var oense i frågan om att ta hem finländare från lägret al-Hol.

Grundlagsutskottet hänvisar till en stadga i grundlagens paragraf 116 om att ett tjänstebrott ska vara medvetet eller grovt för att åtal ska väckas mot en minister.

Utskottet påpekar bland annat att Haavisto inte har fått information om att förfarandet stred mot lagen.

De gröna reserverar sig

Grundlagsutskottet uppges ha röstat om saken.

De två utskottsmedlemmarna från Haavistos parti De gröna, Bella Forsgrén och Mari Holopainen, har röstat mot formuleringen om att Haavisto trots allt brutit mot lagen. De hade velat ha en mildare formulering.

De gröna lämnade in en reservation mot utskottets beslut.

Ojala-Niemelä läxar upp grön utskottsmedlem - det blir efterspel i riksdagen

På grundlagsutskottets pressträff behandlades också frågan om spelreglerna i utskottet.

Inför dagens beslut hade De grönas riksdagsledamot Outi Alanko-Kahiluotos e-postmeddelande läckt ut i offentligheten. Enligt det ska hon ha försökt påverka en del utskottsmedlemmar att ställa sig bakom en mildare formulering.

Det här kommer att behandlas i efterföljande diskussioner i riksdagen. Också talmannen är involverad, enligt grundlagsutskottets ordförande Johanna Ojala-Niemelä.

Ojala-Niemelä säger att utskottets medlemmar ska arbeta enligt principen att man inte agerar efter sin position i regering eller opposition, när det gäller grundlagsutskottet.

- Vi har vissa regler i utskottet. Man måste lämna partihatten hemma när man kommer till utskottet, säger Ojala-Niemelä.

Riksdagen ska ännu rösta om frågan om att väcka åtal i plenum på fredag. Betänkandet ligger som grund för omröstningen.

Artikeln har uppdaterats kl. 17.35 efter att grundlagsutskottet höll sin pressträff om betänkandet.

Diskussion om artikeln