Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Rika länder hamstrar mer vaccin än de behöver – fattiga riskerar bli utan

Från 2020
Uppdaterad 09.12.2020 16:51.
Ett gul-rött flygplan med en öppen lucka på sidan. Inne i lastrummet kan man se några plåtcontainrar.
Bildtext Den första leveransen av Pfizers coronavaccin anlände med kurirflyg till Israel på onsdagen.
Bild: ABIR SULTAN/EPA/AOP

De rika industriländerna har reserverat en oproportionerligt stor andel av de coronavaccin som är under utveckling. Det hindrar världsekonomin från att återhämta sig, säger medborgaraktivister i ett upprop på onsdagen.

Enligt en utredning av aktivistnätverket People’s Vaccine (Folkets vaccin) har rika länder som representerar endast 14 procent av världens befolkning reserverat drygt hälften av de ledande vaccinkandidaterna.

Exempelvis har samtliga doser som utlovats leverans av läkemedelsbolaget Moderna och 96 procent av Pfizers vaccin redan bokats av rika länder, säger aktivisterna.

Distributionen av de här vaccinerna i fattiga länder försvåras förutom av priset dessutom av att de måste förvaras i temperaturer på ned till minus 70 grader.

Undantaget är Astra Zeneca, som lovat leverera två tredjedelar av sin produktion till utvecklingsländer och säljer dem till självkostnadspris. Astra Zenecas vaccin kan dessutom förvaras i normal kylskåpstemperatur.

Astra Zenecas produktionskapacitet räcker dock till för bara högst 18 procent av världens befolkning nästa år, påpekar aktivistnätverket.

Kanada leder hamstringen

I genomsnitt har de rika länderna reserverat vaccin för att vaccinera hela sin befolkning tre gånger om. Kanada har bokat hela fem doser vaccin per invånare, vilket är mest i hela världen.

Aktivistnätverket som samlar bland annat Amnesty International och Oxfam kräver att läkemedelsbolagen delar med sig av sin kunskap och teknologi via världshälsoorganisationen WHO för att fler människor ska kunna vaccineras.

– Vi måste åsidosätta läkemedelsindustrins profiter under den här sällan skådade pandemin, både för att rädda mänskligheten och för att rädda ekonomin, säger Lois Chingandu vid organisationen Frontline Aids som är med i nätverket.

Närmare 70 undersökta fattiga länder kommer inte att ha möjlighet att vaccinera mer än en på tio nästa år, säger People's Vaccine, som också samlar Amnesty International och Oxfam.

Aktivisterna påpekar att läkemedelsbolagen fått flera miljarder euro i offentliga medel för vaccinutvecklingen. Resultatet bör därför ställas i det allmännas tjänst globalt, anser de.

– Det nuvarande systemet där läkemedelsbolagen använder statliga pengar för forskning samtidigt som de får exklusiva rättigheter och hemlighåller sin teknologi för att öka vinsten kan kosta många människoliv, säger dr Mohga Kamal Yanni från aktivistnätverket.

Världsekonomin återhämtar sig inte om u-länderna lämnas utanför

Aktivisterna framhåller att coronapandemin är ett globalt problem som kräver en global lösning.

– Den globala ekonomin kommer att fortsätta lida så länge som stora delar av världen inte har tillgång till ett vaccin.

Aktivistnätverket lyfter fram den amerikanska virologen Jonas Salk som ett föredöme.

En man i vit rock hanterar provrör i ett laboratorium.
Bildtext Jonas Salk i sitt laboratorium på 1950-talet.
Bild: Everett Collection/All Over Press

Salk var den första som utvecklade ett vaccin mot polio.

Han beslöt av filantropiska skäl att inte söka patent eller försöka få ekonomisk vinning på sitt vaccin.

Det gjorde han för att det skulle kunna distribueras till så många som möjligt i världen, enligt en biografi hos det medicinska institut som bär Salks namn.

Diskussion om artikeln