Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

"Bruden ska till medi med vilka medel som helst" – kvinna förfalskade urvalsprov för att bli antagen men fick nu sin dom

Från 2020
En kvinna skriver ett inträdesprov. Man ser inte kvinnans ansikte.
Bildtext Trots att kvinnan lämnade flera uppgifter obesvarade fanns svaren där senare, vilket väckte misstankar. Arkivbild.
Bild: Yle/ Lukas Rusk

En kvinna och en man döms till villkorligt fängelse för att ha förfalskat ett urvalsprov för att kvinnan ska bli antagen till medicinska fakulteten vid Helsingfors universitet. Helsingfors tingsrätt gav sin dom på onsdagen.

Den 16 maj 2018 deltar kvinnan, född år 2000, i urvalsprovet till medicinska fakulteten vid Helsingfors universitet. Hennes provsvar bedöms vara kortfattade och vissa frågor lämnar hon obesvarade.

Hon får 31 av 243 poäng och förstår att hon inte kommer att bli antagen. Hon planerar då tillsammans med en man att korrigera sina provsvar enligt modellsvaren för att få mera poäng.

Universitetet publicerade hur ett bra svar ska se ut kort efter urvalsprovet. Kvinnan skickar dem till mannen samt sitt eget provs nummer och sitt personnummer. Hon skriver till honom på Whatsapp (översatt från finska) "bruden ska till medi med vilka medel som helst".

"Jag ändrar bara dina svar och kontrollpoängen"

De spanar på anställda vid universitetet för att få reda på var provsvaren förvaras. Mannen jobbar i ett företag i väktarbranschen och stjäl ett passerkort till universitetet från sin arbetsgivare.

Med hjälp av det stulna passerkortet tar sig mannen till rummet i Forsthuset där proven förvaras.

"Jag gick just genom lokalen och där var ännu två personer på jobb. Jag ändrar bara dina svar och kontrollpoängen", skriver mannen till kvinnan.

Handskriftsundersökning visar att mannen svarat på uppgifterna

Han korrigerar hennes svar enligt modellsvaren så att hennes poäng stiger avsevärt och överskrider antagningsgränsen.

Kvinnan frågar i ett meddelande mannen hur många poäng hon nu har och han svarar då ungefär 210.

Kriminaltekniska laboratoriets handskriftsundersökning visar att mannen sannolikt svarat på uppgifterna 5,10, 11, 12, 14, 15, 16, 17 och 19 helt och hållet samt delvis på uppgifterna 6, 7a, 7c och 8. Enligt tingsrätten var uppgifterna 5, 10, 11, 12, 14, 16, 17 och 19 helt obesvarade när urvalsprovet skannades in tidigare.

Vill att svaren i urvalsprovet omvärderas

Kvinnan besöker universitetet för att bekanta sig med sina svar, vilket var och en har möjlighet att göra, och påpekar då skillnaden mellan det prov som finns i arkivet och det ursprungliga skannade provet.

Hon vill att svaren i urvalsprovet omvärderas för att de förbättrade svaren ska beaktas.

Det är också misstänkt att poängen flerfaldigats och att handstilen förändrats

En granskare av provet blir misstänksam.

Granskarna konstaterar att i den skannade versionen av provet var svaren på vissa uppgifter tomma fastän det i den så kallade ursprungliga versionen fanns svar skrivna med tydlig handstil.

"Det är också misstänkt att poängen flerfaldigats och att handstilen förändrats", anser granskarna.

Enligt granskarna ser det ut som att provet har redigerats efter att det har skannats, och inte att text försvunnit i samband med skanningen.

Nekar till brott

Både kvinnan och mannen nekar till brott i rätten men Helsingfors tingsrätt anser att det finns tydliga bevis på deras agerande. Bland annat meddelandena de skickade, handskriftsundersökningen och granskarnas observationer.

Tingsrätten anser att kvinnan och mannen agerat på ett särskilt planerat sätt och förfalskningen är också som helhet grov.

De döms därför båda två för grov förfalskning. Mannen döms också för stöld då han stal passerkortet från sin arbetsgivare.

Kvinnan, som var 18 år då hon begick brottet, döms till sex månaders villkorligt fängelse och mannen som är tio år äldre döms till sex månader och tio dagars villkorligt fängelse.

De ska dessutom tillsammans ersätta Helsingfors universitet med sammanlagt omkring 5 500 euro för extra jobb, omvärdering av prov, rättegångskostnader och kostnader för en psykolog. De anställda ska ha blivit skärrade när de fick veta att kvinnan och mannen hade spanat på dem.

Domen har inte vunnit laga kraft.

Diskussion om artikeln