Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Rumänske idrottsministern ber om ursäkt efter rasistskandalen i Paris – finländske stjärndomaren skäms för sin kollega: "Får inte hända"

Från 2020
Uppdaterad 09.12.2020 18:26.
Demba Ba skäller ut domaren.
Bildtext Demba Ba gav domarna en lektion.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Den rumänske fjärdedomaren Sebastian Coltescu pekade ut Istanbul Basaksehirs assisterande tränare Pierre Webo som ”den svarta” – varefter ett kaos utbröt. Uefa har meddelat att matchen mellan PSG och den turkiska klubben ska spelas klart på onsdagen, med nya domare.

En knapp kvart in i Champions League-mötet mellan Paris Saint-Germain och Istanbul Basaksehir blev det riktigt oredigt vid sidlinjen.

Den rumänske fjärdedomaren Sebastian Coltescu hade fått nog av gästernas assisterande tränare Pierre Webos protester, och kallade domaren, hans landsman Ovidiu Hategan, till platsen för att ge Webo rött kort. Problemet var bara att Coltescu sedan ska ha pekat ut Webo med ordvalet ”negru”, vilket betyder svart på rumänska.

Istanbulbänken hörde ordvalet – och tappade fattningen. Avbytaren Demba Ba var en av dem som reagerade kraftigt och vrålade länge mot domarteamet.

– När du talar om en vit säger du aldrig "den där vita typen", utan "den där typen där". Så varför måste man säga "den där svarta mannen" då man talar om en svart, frågade sig Ba.

Till slut valde båda lagen att lämna planen i protest och matchen avbröts. Flera spelare, såsom Neymar på Twitter, har tagit ställning mot rasism efter incidenten.

PSG:s match avbröts
Bild: AFP / Lehtikuva

”Skulle inte hända i Finland”

Mohammad Al-Emara har tre år på raken utsetts till årets domare i fotbollsligan av spelarna. För honom gårdagens match i Paris en sorglig syn.

– Den första känslan var en enorm skam. Så här skulle det aldrig få gå till. Man måste välja orden mycket noggrannare, det där får inte hända.

– Vad jag själv har förstått så var ordvalen mycket dåliga. Det där kan inte accepteras på den nivån, säger Al-Emara till Yle Urheilu.

Mohammad Al-Emara visar gult kort i en spelarklunga.
Bildtext Spelarna har valt Mohammad Al-Emara till fotbollsligans bästa domare tre år i rad.
Bild: All Over Press

Sedan incidenten har det diskuterats flitigt om hur medvetet domarens språkbruk var. Det har ingen skillnad, slår Al-Emara fast.

– Det som har skillnad är hur den som blir föremål för orden upplever det. Man såg tydligt att det turkiska lagets spelare och tränare upplevde det som rasistiskt.

Något dylikt skulle inte ske i den inhemska ligan, tror elitdomaren.

– Jag tror verkligen inte det. Vi har pratat mycket om det med domarna de senaste åren. Vi har smarta domare och jag tror inte att något liknande kunde ske här.

Ministern: ”Tror inte att det leder till en diplomatisk skandal”

Det rumänska fotbollsförbundet tog avstånd från rasism efter händelsen. Också landets idrottsminister uttalatde sig.

– Jag ber som företrädare för det rumänska folket om ursäkt för den här olyckliga händelsen. Det var en händelse, och den representerar inte rumänsk idrott, sade Stroe till tv-kanalen Digi24.

– Jag tror inte att det här leder till en diplomatisk skandal, alla av oss fördömer den här typen av incidenter. Ett sådant olyckligt språkbruk ska bestraffas.

Uefa har meddelat att man startar en utredning av händelserna. Matchen mellan PSG och Istanbul Basaksehir ska återupptas i kväll klockan 19.55, med ett nytt domarteam lett av holländaren Danny Makkelie.

Dessutom har Uefa upphävt Pierre Webos röda kort.

Källor: AFP, Reuters

Diskussion om artikeln