Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

"Vill ni göra Kina till er fiende så kommer Kina att vara er fiende" – Kina gör Australien till ett varnande exempel

Från 2020
Spannmålsodlaren Rhys Turton promenerar på sin tomma kornåker i västra Australien
Bildtext Bland annat kornbönder i Australien har drabbas av Kinas strafftullar det här året. Bild: Spannmålsodlaren Rhys Turton som promenerar på sina ägor i västra Australien.
Bild: AAP IMAGE

Förhållandet mellan Kina och Australien har försämrats avsevärt under det här året. Kina har gjort Australien till ett varnande exempel för hur dåliga diplomatiska relationer med Kina kan leda till stora ekonomiska konsekvenser.

Australien anklagar nu Kina för att underminera deras frihandelsavtal ChAFTA, som slöts mellan länderna 2015.

Scott Morrisons regering säger att Kina verkar bryta mot sitt handelsavtal med Australien genom att vidta en serie "störande och restriktiva åtgärder" mot australiska exportvaror.

Regeringen påpekar också att Kinas agerande i flera fall brutit mot världshandelsorganisationen WTO:s regler.

– Regeringen fortsätter att ta upp frågor om uppenbara diskriminerande åtgärder riktade mot Australien, säger landets handelsminister Simon Birmingham.

Kina är Australiens absolut viktigaste exportmarknad och står för över en tredjedel av den australiska exporten.

Australiens handelsminister Simon Birmingham
Bildtext Bimingham säger att regeringen nu överväger alla alternativ för tvistlösning.
Bild: EPA

5G-nätet en av orsakerna till den försämrade relationen

Bakom Australiens och Kinas allt sämre relation finns en rad utlösande faktorer som sträcker sig flera år bakåt.

Australiens diplomatiska inblandning i dispyten om Kinas territoriella anspråk i det Sydkinesiska havet 2016 tros ha varit en startpunkt för nedgången.

Den riktiga vändpunkten kom ändå 2017, när Australien introducerade en ny säkerhetslagstiftning som ämnade förhindra utländsk inblandning i Australiens politik.

Lagstiftningen kom efter att landets säkerhetstjänst varnat för växande kinesiskt inflytande i Australiens parlament.

Flera fall hade uppdagats, där australiska politiker låtit sig korrumperas av kinesiska affärsmän med kontakter i toppskiktet av Kinas kommunistiska parti.

2018 beslöt Australien att utesluta den kinesiska elektronikjätten Huawei från att delta i uppbyggandet av landets 5G-nät. Också det här väckte stor förargelse i Peking.

Australien var först med att varna för Huawei som potentiellt hot mot nationell säkerhet.

tusentals demonstranter på gatorna i Honkong.
Bildtext Även Australiens kritik mot Kinas hantering av Hongkong och uigurer i Xinjiang, har förvärrat relationen mellan Australien och Kina.
Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press
Kinesiska soldater patrullerar gator i uirgurområdet Xingjiang
Bildtext Omvärlden har länge fördömt Kinas diskriminering av sin uiguriska minoritetsbefolkning. Bild: Kinesiska soldater som patrullerar gator i uigurområdet Xingjiang.
Bild: EPA

Coronaviruset blev startskottet för de ekonomiska sanktionerna

Trots det allt sämre förhållandet mellan Kina och Australien påverkades inte den blomstrande handeln mellan länderna på grund av de här tidigare händelserna.

Det var coronaviruset som blev startskottet för de ekonomiska straff som Kina skulle ge Australien.

I april ställde sig Australien bakom USA:s misstankar mot Kina och efterlyste en oberoende utredning mot Kina om coronavirusets uppkomst, eftersom de första människorna tros ha smittats på en djurmarknad i den kinesiska staden Wuhan.

Sedan dess har Kina infört strafftullar eller stopp för en rad australiska varor så som australiskt nötkött, spannmål, vin, grönsaker och frukt.

Australiens stora nötköttsexport har krympt med nästan en tredje del i år sedan Kina stoppat importen av nötkött från Australiens största exportörer.

Australienska viner i en butik i Shanghai
Bildtext I slutet av november införde Kina enorma strafftullar på upp till 212 procent på australiska viner. Bild: Australiska viner i en butik i Shanghai 8 december.
Bild: EPA
Australiska viner
Bildtext Det här har lett till en global kampanj som uppmuntrar människor att stå upp mot "Kinas mobbning" av Australien genom att välja australiska viner till jul.
Bild: EPA

"Skadedjur" stoppar importen av timmer från Australien

En av de senaste australiska industrier som drabbats av Kinas strafftullar eller stopp är träindustrin.

Kinesiska tullmyndigheter meddelade nyligen att skadedjur upptäckts i transporter av stockar från södra Australien och Tasmanien och därför upphör importen av stockar från de här områdena.

Myndigheterna specificerade inte vilken typ av skadedjur.

Beslutet följde ett tidigare beslut om att sluta importera stockar från Queensland och Victoria.

Kina har motiverat många av sina beslut för att stoppa eller införa strafftullar för australiensk export med olika teknikaliteter, som australiska exportörer sedan tillbakavisat.

Händer fulla med korn från en åker i Australien
Bildtext I maj införde Kina strafftullar på över 80 procent på korn från Australien. Det här har lett till att landets kornbönder förlorat nästan hälften av sin exportmarknad.
Bild: AAP IMAGE
Spannmålsodling i västra Australien
Bildtext Kina motiverade beslutet med att australiska kornbönder får stora subventioner från staten, något som snabbt tillbakavisades av Australiens jordbruksminister.
Bild: AAP IMAGE

Karikatyrbild av australisk soldat ökar spänningarna

Spänningarna mellan Kina och Australien ökade ytterligare nyligen efter att en rapport avslöjade att australiska elitsoldater mördat minst 39 civila fångar i Afghanistan. 19 soldater misstänks för krigsbrott.

Efter avslöjandet lade kinesiska utrikesministeriets talesman Zhao Lijian ut ett karikatyrbild på Twitter, där en man i australisk uniform håller en blodig kniv mot halsen på ett afghanskt barn.

Det här väckte häftiga reaktioner i Australien. Australiens premiärminister Scott Morrison sa att Kinas regering borde skämmas.

Kina svarade med att det är den australiska regeringen som ska skämmas i och med vad deras soldater gjort sig skyldiga till i Afghanistan.

Biträdande chef för den kinesiska ambassaden i Australien Wang Xining
Bildtext Biträdande chef Wang Xining för den kinesiska ambassaden i Australien sa i augusti att Kina och Australien bör arbeta för att upprätthålla ömsesidig respekt och integritet, och upphöra med att blanda sig i varandras interna angelägenheter.
Bild: AAP IMAGE

Australien anklagas för "korståget mot Kina"

I november överlämnade den kinesiska ambassaden i Australien en lista med 14 klagomål till flera medier, där Kina anklagar Australien för att ha varit ledare "för korståget mot Kina".

Samtidigt hotade Kina Australien med att Kina kommer att vara dess fiende om Australien gör dem till sin fiende.

Premiärminister Scott Morrison besvarade hotet med att säga att Australien inte låter sig skrämmas.

– Vår syn på nationella intressen är de samma som tidigare oberoende av om det är fråga om utländska investeringar, teknologi eller kommunikation.

Kina vill göra exempel av Australien

Förra månaden opponerade sig Kinas utrikesministerium mot Australiens anklagelser och sa att det är Australien som har underminerat samarbetet mellan länderna.

Det här genom att blockera flera kinesiska investeringsprojekt på "tvetydiga och ogrundade" nationella säkerhetsproblem.

Kina har inte bekänt att strafftullar och stopp för australiska exportvaror skulle ha en koppling till ländernas diplomatiska förhållande.

Men för de flesta experter är situationen tydlig; Kina har valt att göra Australien till ett varnande exempel för hur det kan gå för länder som vänder sig mot Kina till USA:s favör.

Ingen vet hur det hela kommer att sluta, men det finns goda skäl att anta att det inte är Kina som kommer att böja sig.

Källor: The Sydney Morning Herald, ABC, The Guardian, BBC