Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Haavisto lättad efter att processen i grundlagsutskottet är över - Marin: Ordförandena för regeringspartierna ger utrikesministern sitt stöd

Från 2020
Uppdaterad 09.12.2020 20:35.
Utrikesminister Pekka Haavisto (Gröna) talar i riksdagen den 30 november 2020.
Bildtext Utrikesminister Pekka Haavisto (Gröna) talar i riksdagen den 30 november 2020.
Bild: Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto

Utrikesminister Pekka Haavisto (Gröna) säger att han är lättad över att den långa processen i grundlagsutskottet är över.

Haavisto sa på en pressträff på onsdagen att det hela från hans sida handlade om att hjälpa finländska barn och att få dem hem till Finland från lägret al-Hol där de hölls internerade.

Han konstaterade att man under den ett år långa processen har lyckats repatriera 15 finländska barn.

Haavisto konstaterade att tröskeln för att väcka åtal inte överskreds och att en majoritet av de experter som hördes under processens gång ansåg att inget brott hade begåtts.

Haavisto framhöll att det å andra sidan skulle ha varit juridiskt problematiskt att inte agera för att ta hem barnen. Han framhåller att grundlagens 22 paragraf och internationella avtal förpliktade regeringen att trygga de internerade barnens rättigheter.

Inga planer på att avgå

Haavisto säger att han kommer att noga bekanta sig med grundlagsutskottets betänkande.

- Där finns såvitt jag förstår klander ifråga om vissa saker. Jag kommer förstås att i min framtida verksamhet ta det här klandret i beaktande och även titta på förslag till förbättringar utifrån det här, säger Haavisto.

På en fråga om han borde avgå med anledning av att grundlagsutskottet ansåg att han brutit mot lagen säger Haavisto att den process som handlar om ministeransvar nu är avklarad och att tröskeln för att väcka åtal inte överskrids. Haavisto hänvisar också till att det finns olika juridiska synpunkter och åsikter.

- Min verksamhet och fortsättningen för den grundas förstås på att det egna partiet och en majoritet av riksdagen har förtroende för mig, om så är fallet, säger Haavisto.

Sanna Marin twittrar om stöd för Haavisto i regeringen

Statsminister Sanna Marin (SDP) skriver på Twitter att regeringen och ministrarna alltid är beroende av riksdagens förtroende för dem. Hon skriver också att riksdagen kommer att behandla frågan utifrån grundlagsutskottets betänkande.

Marin skriver att ordförandena för regeringspartierna stöder att Haavisto fortsätter som utrikesminister.

Riksdagen röstar om saken på fredag.

Artikeln uppdaterades klockan 20:35 med uppgifter om Sanna Marins tweet.

Diskussion om artikeln