Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Större behov av hjälp bland barnfamiljer i år – insamling utökas för att fler barn ska få julklappar

Från 2020
Man med skägg och halsduk står ute med en stjärna i bakgrunden och ser ut till vänster i bild.
Bildtext Anders Olin startade insamlingen God Jul Vasa år 2003.
Bild: Yle/Johanna Ventus

I år behöver märkbart fler barnfamiljer än tidigare ekonomisk hjälp inför julen. Det säger Anders Olin, pastor och föreståndare på Sionförsamlingen i Vasa. Församlingen ordnar varje år julklappsinsamlingen God Jul Vasa.

– Hos oss syns det genom att vi får in fler ansökningar och att människor ringer och ber om hjälp, säger Olin.

Han uppskattar att det är cirka 10-20 procent fler som söker hjälp i år. Coronaläget är en orsak.

– Häromdagen läste jag ett brev från en kvinna som skrev att hon hade förlorat sitt jobb på grund av corona. Hon var ensamstående mamma och hade svårt att få ekonomin att gå ihop. Hon vädjade om hjälp. Det är bara ett exempel, det är många andra som har drabbats det här jobbiga året, säger Olin.

Fler får hjälp

Eftersom behovet är större i år har man också valt att ökat på antalet familjer som får hjälp, från 150 till 170.

– Det är Vasa stad som väljer ut familjerna. Vi litar på deras omdömme, men vi har önskat att det är ensamstående mammor eller pappor med småbarn som ska prioriteras. Vi vet hur tufft det kan vara för de familjerna, säger Olin.

En liten flicka öppnar ett stort paket
Bildtext Julklapparna köps utgående från barnens önskemål.
Bild: Arne Trautman / Mostphotos

Det är barnen själva som har önskat sig julklapparna de får. Gåvorna doneras av företag eller privatpersoner utgående från en önskelista.

– Vår dröm har alltid varit att barnen upplever att julklapparna kommer från föräldrarna. Att mamma och pappa har skaffat en present till dem trots att de kanske inte har så mycket pengar.

– Vi tänker att det kan hjälpa familjens sammanhållning på något sätt. Barnen får det de vill ha trots att föräldrarna kanske inte har råd med det. Man kan inte rå för att man blir sjuk eller arbetslös och det ska inte heller barnen straffas för, säger Olin.

Fattigdom går i arv

Överlag har fattigdom en tendens att gå i arv och det syns tyvärr också i den här insamlingen.

– Det skär i hjärtat att känna igen namnen och veta att de här personerna hjälpte vi redan 2004 när de var barn och nu hjälper vi dem och deras barn.

– Jag brukar vilja läsa igenom breven själv och det är väldigt smärtsamt när man ser ett namn på en sex månaders bebis. Man vet att det är en nybliven mamma som bara vill sitt barns bästa, men ganska snabbt möter hon en verklighet av fattigdom och begränsningar som gör att alla drömmar går i kras, säger Olin.

Man med skägg står ute med grå halsduk om halsen i grått väder och ser rakt in i kameran.
Bildtext Anders Olin önskar att de kunde hjälpa alla som behöver, men resurserna räcker inte hur långt som helst.
Bild: Yle/Johanna Ventus

Att få folk att ställa upp med tid eller pengar är inget problem. Insamlingen brukar få de medel som behövs och mer där till.

– Det är väldigt uppmuntrande att titta på listan över människor som har donerat. Det är cirka 300 namn och de flesta namnen är okända för mig.

– De har ett hjärta och bryr sig om sina medmänniskor. Det är det som julen handlar om, att tänka utanför sig själv och se att det finns en annan människa som behöver hjälp och så ger man den hjälpen om man kan, säger Olin.

Den här veckan samlas alla julklappar in. Sedan paketerar frivilliga in dem och i julveckan delas de ut till föräldrarna så att barnen inte ser. Samtidigt får familjerna också några kassar julmat.

Insamlingen God Jul Vasa är nu inne på sitt 18:e år och har hjälpt över 6 000 barn.

Diskussion om artikeln