Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

USA: Federal myndighet och delstater drar Facebook inför rätta - vill bryta ut Whatsapp och Instagram

Från 2020
Uppdaterad 09.12.2020 23:44.
Skylt med texten Facebook i blått mot en vit bakgrund.
Bildtext Delstaterna och konkurrensmyndigheten beskyller Facebook för konkurrensbrott.
Bild: EPA/JULIEN DE ROSA

Nästan alla amerikanska delstater och den federala konkurrensmyndigheten Federal Trade Commission drar Facebook inför rätta för konkurrensbrott. De hävdar att Facebook utnyttjat sin dominerande ställning inom sociala medier till att krossa mindre rivaler.

Stämningsansökningarna offentliggjordes av Federal Trade Commission och delstaten New Yorks justitieminister Letitia James.

James säger att det är av avgörande betydelse att man sätter stopp för de skadliga företagsköpen och återställer förtroendet inom marknaden.

Federal Trade Commission och 46 delstater och distrikt vill att Facebook ska avstå från Whatsapp och Instagram. De säger att Facebook systematiskt eliminerat konkurrenter, bland annat genom att köpa upp potentiella konkurrenter. Facebook köpte Instagram 2012 och Whatsapp 2014.

Facebook är störst i världen inom sociala medier med 2,7 miljarder användare och med ett marknadsvärde på närmare 800 miljarder dollar.

Rättsprocess också mot Google

Det amerikanska justitiedepartementet stämde teknologijätten Google i oktober i år och beskyllde teknologijätten för att använda sin ställning på marknaden till att hålla undan konkurrenter.

De två processerna är de största i sitt slag sedan 1998 då de amerikanska myndigheterna drog Microsoft inför rätta. Processen pågick flera år och hindrade Microsoft från att störa konkurrenter. Processen ansågs ha öppnat vägen för en explosiv internetbaserad tillväxt.

Källor: AP, Reuters, SVT

Diskussion om artikeln