Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

SpaceX rymdskepp exploderade vid landningsförsök i Texas - Elon Musk är nöjd ändå

Från 2020
Uppdaterad 10.12.2020 08:22.
SpaceX rymdskepp exploderade vid landningsförsök - Spela upp på Arenan

Det amerikanska SpaceX-företagets rymdraket, den åttonde Starship-prototypen, exploderade vid landning efter sitt första höghöjdstest. Tanken är att Starship ska ta folk till Mars redan om sex år.

Enligt SpaceX pågick testflygningen i sex minuter och 42 sekunder. Företaget uppgav inte hur högt prototypen SN8 kom, men meningen var att det första höghöjdstestet skulle nå upp till 12,5 kilometers höjd, enligt nyhetsbyrån AP.

Tidigare prototyper har bara gjort jämförelsevis små skutt till 150 meters höjd.

Onsdagens test såg ut att gå som planerat ända fram till landningen vid bolagets uppskjutningsplats i Boca Chica Village nära Brownsville i Texas. Då exploderade raketen i ett eldhav.

SpaceX-grundaren Elon Musk uppgav själv på Twitter att trycket i en bränsletank var för lågt i samband med landningen och lät förstå att det var vad som ledde till att landningen misslyckades.

Redan för ett par veckor sedan bedömde Musk att det fanns en chans på tre att SN8 skulle lyckas landa oskadd, så han verkade mycket nöjd med testflygningen.

"Mars, här kommer vi", skrev Musk på Twitter.

Enligt Musk kommer SpaceX att ha de mer avancerade prototyperna SN9 och SN10 klara inom kort.

SpaceX planerar att använda Starship för att ta människor till månen och Mars och för att sätta massiva satelliter på omloppsbana runt jorden.

Tidigare i år utsågs Starship av USA:s rymdstyrelse Nasa till ett av de system som ska utvecklas för att flyga astronauter till månen senast 2024.

I förra veckan sade Musk att han är övertygad om att människor kan flygas till Mars inom sex år - "om vi har tur, kanske redan om fyra år", sade han. Men Musk har själv medgett att hans planer ibland är överoptimistiska.

AP, BBC, Yle, Ny Teknik