De kommande veckorna avgörande för epidemin - "Vi befinner oss på en knivsegg"

I dag på torsdagen presenterade Institutet för hälsa och välfärd THL och Social- och hälsovårdsministeriet aktuell information om coronaläget i landet. I presskonferensen deltog strategichef Liisa-Maria Voipio-Pulkki från SHM och överläkaren Taneli Puumalainen från THL.
Puumalainen konstaterade att coronaläget nu är värst på det norra halvklotet, till exempel i Nordamerika. I Finland är incidensen 100 fall per 100 000 invånare, vilket är relativt bra i förhållande till många andra håll i världen, sade han.
I dag har 840 nya fall av coronasmitta registrerats, men siffran innehåller en eftersläpning som beror på tekniska problem tidigare. I siffran finns 470 gamla fall, som härstammar från tidigare veckor, sade Puumalainen.
9 nya dödsfall har inrapporterats. 25 personer får intensivvård just nu.
Puumalainen sade att belastningen på sjukvården har ökat drastiskt de senaste veckorna.
"Efter 70 års ålder ökar risken markant"
Dödsfallen har också ökat tydligt de senaste veckorna, och det beror enligt Puumalainen på att äldreboenden har drabbats av coronasmitta. Det är oroväckande, sade han.
- Ju högre ålder desto högre risk att insjukna och till och med dö i covid-19. Efter 70 års ålder ökar risken markant.
Det är inte bara i Nyland som smittan sprids just nu - det gör den i hela landet, sade Puumalainen.
- Läget har blivit svårare i flera sjukvårdsdistrikt. Sex distrikt är i den allvarligaste fasen med allmän samhällsspridning just nu.
I förrgår gick landskapet Egentliga Finland in i fasen med allmän samhällsspridning. Sedan tidigare finns landskapen Nyland, Birkaland, Päijänne-Tavastland, Norra Österbotten, Kymmenedalen, Egentliga Tavastland och Norra Satakunta i den allvarligaste fasen.
Puumalainen kom också med en julhälsning:
- I år är det bäst att fira jul hemma med de allra närmaste familjemedlemmarna eller de allra närmaste vännerna. Undvik resor så långt det är möjligt. Använd i stället telefonen eller en videokontakt. Undvik julrusningen i affärerna och använd munskydd. Testa dig om du får minsta lilla symptom.
"Epidemin är allas ansvar"
Strategichef Liisa-Maria Voipio-Pulkki vid Social- och hälsovårdsministeriet betonade i sitt anförande allas ansvar för att hålla epidemin i schack. Det hjälper inte att skärpa restriktionerna om folk ändå inte följer dem, påpekade hon.
Hon konstaterade ändå att vi i dag vet mer om sjukdomen än tidigare. Vi vet till exempel med vilka mediciner man kan underlätta läget för patienter som insjuknat.
Men belastningen på sjukvården ökar, sade Voipio-Pulkki.
- Förra helgen var särskilt tuff för Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt och patienter måste överföras till andra universitetscentralsjukhus för vård.
Voipio-Pulkki konstaterade att vi befinner oss på en knivsegg just nu och att de närmaste två veckorna är avgörande. Minska de fysiska kontakterna, var hennes uppmaning till finländarna, så att inte sjukvården överbelastas.
Tre scenarier för epidemin
Vid presskonferensen presenterades också möjliga epidemiologiska scenarier för coronaepidemin och deras ekonomiska och sociala följder. Scenarierna sträcker sig fram till juni månad.
Jouni Varjanka, ledande specialkunnig vid Statsrådets kansli, och överdirektör Mikko Spolander från Finansministeriet lade ut texten om scenarierna.
I alla tre scenarier ebbar epidemin av till sommaren. Men Varjanka och Spolander betonade att scenarierna är modeller - inte prognoser - för hur det kan gå.
I scenarie nummer 1 hålls restriktionerna tillräckligt kraftiga och upprepas vid behov beroende på det epidemiologiska läget. Det skulle gagna ekonomin och hålla sjukhusbelastningen rimlig.
Scenarie nummer 2 innebär restriktioner som dämpar epidemin men inte hindrar den från att spridas. I det här scenariet ökar coronafallen med 20 procent per vecka.
I det tredje scenariet kommer restriktionerna för sent och epidemin sprids snabbt.
Slutsatsen var att det första scenariot är det bästa, och balansgången mellan samhällsekonomin och hälsan är optimal. Den så kallade vårdskulden hålls också under kontroll i det första scenariet.
Spolander och Varjanka förutspådde att bnp minskar i år med 4,5 procent men ökar nästa år med drygt 2 procent. Särskilt mot slutet av år 2021 blir tillväxten snabb.
- Ju djupare dykningen är - desto skarpare är rekylen.
Här kan du läsa direktrapporteringen från presskonferensen: