Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

"Nu är det slut på det här ärendet", säger rättsvetare – ny dom visar att krocken i Skogby inte kunde förhindras

Från 2020
Professor Kimmo Nuotio står framför en bokhylla.
Bildtext – Det var inte fel att statsåklagaren ville pröva ärendet i hovrätten. Det är bra att de såg på det här och att de kom till samma slutsats som tingsrätten, säger Kimmo Nuotio som är professor i straffrätt vid Helsingfors universitet.
Bild: Yle / Victoria Wirén

Hovrättens beslut att fria beväringen som körde militärfordonet vid Skogbyolyckan är välmotiverat och mycket rättvist, enligt Kimmo Nuotio som är professor i straffrätt vid Helsingfors universitet.

– Att tingsrättens dom överklagades är en principfråga. Man ville försäkra sig om att chauffören hade handlat så gott han kunde, säger Nuotio.

Lastbilschaufförer har en förhöjd plikt att vara försiktiga i trafiken, eftersom fordonen är stora och kan orsaka skada. Det var just det här som hovrätten prövade.

– De har granskat hur mycket som egentligen kunde krävas av beväringen som satt bakom ratten. Kunde han ha gjort mera eller handlat på ett bättre sätt för att undvika olyckan?

Svaret på frågan har visat sig vara ett klart: nej. Det var helt enkelt en olycka.

– Nu är det slut med det ärendet. Jag tror inte att det går till Högsta domstolen, säger Kimmo Nuotio.

Plankorsningen i Skogby där det skedde en olycka i oktober 2017 mellan rälsbuss och militärfordon. Bilden visar platsen från luften med järnväg, grushögar och staket som stänger av korsningen.
Bildtext Enligt hovrättens dom finns det inga bevis på att annat handlande skulle ha förhindrat olyckan.
Bild: Christoffer Westerlund / Yle

Varför står ingen annan part åtalad för olyckan?

– Det skulle ha varit möjligt att se på andra faktorer, som ledningen för övningen eller planeringen av korsningen, men i vägtrafiken tittar man främst på dem som kör.

Plankorsningen i Skogby har stängts för trafik efter olyckan år 2017 då tre beväringar dog och fem skadades efter att ett militärfordon krockade med en rälsbuss.

Beväringen som stod åtalad för äventyrande av trafiksäkerheten, tre dödsvållanden och tjänstgöringsbrott eller tjänstgöringsbrott av oaktsamhet har friats på alla åtalspunkter.

Diskussion om artikeln