Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

”Damidrotten är en enorm outnyttjad resurs” – Filip Saxén belönades för sitt arbete för en jämställd sportbevakning

Från 2020
Finlands damlandslag jublar efter segrmålet mot Skottland.
Bildtext Finlands damlandslag i fotboll har skördat framgångar och fått mycket synlighet den senaste tiden. I till exempel England var fotboll för kvinnor förbjuden i 50 års tid efter första världskriget, berättar Filip Saxén
Bild: imago images/Pro Sports Images/ All Over Press

Sportvärlden är full av manliga strukturer och värderingar. Billnäsbon och sportchefen vid Hufvudstadsbladet Filip Saxén jobbar för att rasera de här strukturerna.

Det var för tre år sedan som Saxén och sportredaktionen vid Hufvudstadsbladet bestämde sig för att dam- och herridrotten ska synas lika mycket på sportsidorna i Svenskfinlands största dagstidning.

På onsdagen (9.12) tog han emot statsförvaltningens jämställdhetspris Karlatag 2020 (på finska Miehen työ). Priset delas ut av delegationen för jämställdhetsärenden.

Filip Saxén står iklädd kostym och håller i ett diplom och en blombukett. Till vänster syns en teveskärm där det står "Miehen työ 2020".
Bildtext Filip Saxén tog emot priset på onsdagen (9.12).
Bild: Mari Waegelein

Filip Saxén säger att priset och erkännandet ger energi och ork att fortsatta med arbetet. För Saxén är det självklart att jobba för jämställdhetsfrågor.

- Bara för att någon är född som man och någon som kvinna kan det inte betyda att man har olika rättigheter och förutsättningar.

Saxén är medveten om att han som vit medelålders man hör till de mest privilegierade i världen. Då han dessutom har en ledande position medför det ansvar.

- Då kan jag inte bara se det som en belöning och nöja mig med att jag fått ett bra jobb och en plattform. Jag måste kunna utnyttja det till någonting som är viktigt och som gör skillnad. Jämställdheten är ju ett jättestort problem och ännu mer än någon annanstans inom sporten

En 50-50 satsning på sportbevakningen har väckt otroligt mycket känslor. Trots mycket negativ respons överväger ändå det positiva, säger Filip Saxén.

- Jag tror att varje gång man får någon att reagera så har det i alla fall gjort någon skillnad.

Att förändra idrottsvärden och sportbevakningen är ingen lätt uppgift eftersom det handlar om föråldrade strukturer.

- Länge ansågs att kvinnokroppen inte är lämpad för idrott. Män utövade idrotten, män styrde idrotten, män satsade resurserna och de satsades på män.

Män har lyft fram andra män

Samma har gällt inom sportjournalistiken som har varit och fortfarande på många håll är väldigt mansdominerad, säger Filip Saxén.

- Det har ju varit en insidegrej där män lyfter fram andra män och berättar hur fantastiskt duktiga vi är. Det har blivit en ond cirkel; hur ska publiken kunna bli intresserad av damidrott om den aldrig lyfts fram?

Det krävs ett hårt och målmedvetet jobb för att göra idrottsvärlden mera jämställd. Fortfarande satsas de största resurserna på herridrotten och trots att andelen stiger är åtminstone två tredjedelar av idrottsledarna fortfarande män.

- Det krävs att man aktiverar sig och inser att damidrotten är en enorm outnyttjad resurs.

Pengar i att inkludera alla

Genom att göra idrotten inkluderande för alla och göra den mera jämställd kan du också få pengar och företag som stöder den, säger Saxén.

- Jag tror att det handlar om att anpassa sig och vänja sig vid nya tankar att se världen från ett annat perspektiv och att förstå att damidrott inte är mindre värt eller mindre intressant än herridrott bara för att det kanske är obekant. Också sådant som man inte känner till i dag kan vara jätteintressant.

Filip Saxén var Yle Vegas sommarpratare 2020. Där pratade han om hur övergrepp som han utsattes för som barn ledde till en mera jämställd sportbevakning vid Hufvudstadsbladet.